Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Schimbare importantă în noua lege a terenurilor

Publicat: 08 decembrie 2020 - 19:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul i-a păsuit de aplicarea noii legi a vânzării terenurilor pe cei care sunt în curs de finalizare a tranzacţiilor. Care este termenul limită prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă? 

un articol de
STELIAN RĂDESCU

E bine ştiut că începând cu data de 13 octombrie 2020, legea 175/2020 privind vânzarea terenurilor din extravilan îşi produce efectele.

 

BLOCAJ LA NIVELUL NOTARIATELOR

 

Unii proprietari şi clienţi se află, însă, în curs de finalizare a tranzacţiilor, cu precădere în birourile notariale. Acest lucru a dus, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Ioan Dancă, la un ”blocaj la nivelul notariatelor”. Iată declaraţia sa despre acest subiect: “Cu alte cuvinte, contractele de vânzare-cumpărare terenuri aflate în curs de finalizare până la 15 februarie 2021 sunt exceptate de la prevederile acestei legi (Legea 175/2020 - n. red.), care, repet, a dus la un blocaj la nivelul notariatelor în ceea ce priveşte finalizarea acestor acte de vânzare-cumpărare a terenurilor din extravilan”, citată de site-ul avocat.net.

 

DEROGARE PRIN OUG

 

Prin urmare, în 5 noiembrie, Guvernul a adoptat OUG cu un singur articol care prevede că ”prin derogare de la prevederile tezei finale a alineatului (1) al articolului II din Legea nr. 175/2020 ( ... ) cererile depuse până la intrarea în vigoare a acesteia se supun legislaţiei în vigoare la data depunerii lor. Contractele de vânzare se încheie în baza avizelor finale sau adeverinţelor eliberate ca urmare a cererilor depuse până la data intrării în vigoare a Legii nr. 175/2020 şi se supun legislaţiei aplicabile la data depunerii cererilor”.

legea terenurilor canva.com_b foto: canva.com

 

3 CONSECINŢE NEGATIVE

 

Guvernul a motivat că dacă nu ar fi promovat în regim de urgenţă acest act normativ, ar fi existat consecinţe negative prin:

  1. Nefinalizarea contractelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, cu posibile implicaţii financiare negative în desfăşurarea activităţilor fermierilor sau încheierea contractelor de creditare;
  2. Nefinalizarea lucrărilor privind ofertele de vânzare aflate în curs de soluţionare, la data intrării în vigoare a noilor prevederi, pot provoca efecte negative semnificative, atât în ceea ce priveşte proprietatea privată, cât şi limitarea exercitării acestui drept garantat şi ocrotit în Constituţie României.
  3. Apariţia de noi litigii cu privire la întârzierea sau blocarea procesului de verificare a cererilor de afişare a ofertelor de vânzare şi a documentelor jutificative, cauzate de data soluţionării dosarelor, cu impactul financiar negativ asupra bugetului de stat prin aplicarea de sancţiuni de către instanţele de judecată naţionale şi internaţionale.

Aşadar, contractele de vânzare a terenurilor agricole nefinalizate respectă vechea lege!

CINE POATE OPRI VÂNZAREA?
Noua lege a terenurilor agricole a adus câteva prevederi care le pot îngreuna chiar şi fermierilor români accesul la piaţa funciară. S-au înmulţit şi au apărut categorii noi de preemptori, iar ordinea acestora a suferit schimbări.
Click AICI şi vezi cele mai importante modificări aduse de Legea 175/2020! Cine poate tergiversa procesul de vânzare?

Vizualizat: 1732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?