Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Revoluţia fiscală omoară cooperativele agricole!

Publicat: 13 mai 2018 - 01:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce mult promisele facilităţi fiscale pentru cooperativele agricole sunt şi acum doar pe hârtie, STATUL LE IA BANII CU DOUĂ MÂINI FERMIERILOR care s-au asociat.

„Chiar dacă de la modificările Legii 566/2004 (prin Legea 164, în vigoare din 29 iulie 2016) a trecut mai bine de un an, cu toate încercările noastre de a se pune în aplicare (...), din nefericire, în momentul de faţă, nu numai că nu beneficiem de facilităţile fiscale introduse pentru cooperative şi membrii acestora dar, ca urmare a noilor modificări ale Codului fiscal (OUG 79/2017), începând cu 1 ianuarie 2018, veniturile fermierilor membri ai cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro sunt impozitate de două ori”, atrag atenţia membrii Cooperativei Agricole Tormac din judeţul Timiş.

caricaturaf118_b

Cum vor fi IMPOZITATE DE DOUĂ ORI veniturile fermierilor!
Iată, în detaliu, situaţia prezentată de aceştia:
„Fiecare fermier membru al unei cooperative agricole îşi plăteşte impozitul datorat pe veniturile obţinute din propria activitate, indiferent de forma sa de organizare- persoană fizică, PFA sau SRL. Întrucât aceşti fermieri vând producţia prin intermediul cooperativei ai cărei membri sunt, această producţie mai este impozitată încă o dată, deoarece intră în veniturile obţinute de către cooperativă. Dacă nu are o cifră de afaceri de minim 1 milion de euro, cooperativa este considerată microîntreprindere şi este obligată să plătească impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă are angajaţi, respectiv de 3% din cifra de afaceri, dacă nu are angajaţi.
Până în prezent, cooperativa ne-a ajutat să obţinem un preţ mai bun la vânzarea produselor noastre, preţul negociat între cooperativă şi clienţi fiind acelaşi cu preţul pe care l-am primit noi, fermierii din cooperativă, deci cooperativa nu a obţinut profit din vânzări. Pentru funcţionarea cooperativei şi acoperirea cheltuielilor, fermierii plătesc o cotizaţie lunară, deci, la sfârşit de an, profitul la care se plătea impozitul de 16% era destul de mic”.
Cooperativa Agricolă Tormac a fost înfiinţată în 2015, are şapte membri, producători de cereale, şi a realizat o cifră de afaceri de cca. 3 milioane de lei în 2017.
„Impozitul pe care trebuie să îl plătim este raportat la cât vom avea cifră de afaceri în 2018. Să zicem că vom creşte şi că, în primul trimestru, am cifră de afaceri de 1 milion de lei. Plătim 3%, pentru că nu avem angajaţi, noi ne facem singuri achiziţii, vânzări, cântăriri. Deci, ar veni impozit de 30.000 de lei. După ce depăşim cifra de afaceri de 4,5 miloane de lei (echivalentul a un milion de euro - n.red), din trimestrul următor putem să plătim impozit pe profit, dar până atunci trebuie să plătim 135.000 de lei impozit”, explică Adriana Szekely, membru în Cooperativa Agricolă Tormac din judeţul Timiş.
„Chiar dacă pentru unii nu pare mult acest 3%, considerăm că nu este corect să impozitezi de două ori acelaşi produs/venit. Atunci când o cooperativă obţine venituri din alte activităţi sau revinde producţia la un preţ mai mare, suntem total de acord ca aceste venituri să fie impozitate, însă nu în situaţia prezentată mai sus, mai ales că scopul primordial al înfiinţării cooperativelor agricole a fost acela de a ajuta fermierii mai mici să se dezvolte şi nu doar de a crea o nouă entitate”, mai afirmă fermierii din Cooperativa Tormac.

„Banii pe care îi faci trebuie să îi dai!”
În aceeaşi situaţie sunt şi cei nouă producători agricoli din judeţul Timiş care s-au asociat, în 2016, în Cooperativa Agricolă Legume Belinţ. Aceştia exploatează, în total, 25-30 ha cu legume. Cel mai mic membru are doar 1,5 ha, iar cel mai mare lucrează în jur de 14 ha. Fiecare dintre aceşti producători vinde cca. 80-90% din producţia proprie prin intermediul cooperativei. Astfel, au reuşit să aibă contracte cu magazine din lanţurile Lidl şi Profi. În 2017, Cooperativa a avut o cifră de afaceri în jur de 150.000 de euro, iar profitul a fost foarte mic. Dar, cum cooperativa nu are nici un angajat, va plăti impozit 3% din cifra de afaceri, după noul Cod fiscal. „Am urmărit, de fapt, ca producătorul să rămână cu cei mai mulţi bani, nu cooperativa în sine”, ne-a spus Marcel Ardelean, preşedintele Cooperativei Legume Belinţ. „Problema de care ne lovim acum este că, practic, nu poţi să te dezvolţi, pentru că banii pe care îi faci trebuie să îi dai”, a comentat acesta.

Dacă nu se schimbă legea, cooperativele mici se vor desfiinţa!
În cazul în care noul Cod fiscal rămâne în forma actuală sau nu se pune în aplicare Legea 566/2004 care prevede, în art. 76 lit. a4), că „în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit şi sunt scutite de la plata impozitului pe venituri”, majoritatea cooperativelor mai mici se vor desfiinţa, mai avertizează reprezentanţii Cooperativei Agricole Tormac.
„Este vorba de câte cooperative sunt, câţi membri sunt în cooperativele astea. Tu vrei să stimulezi asocierea şi să le meargă mai bine fermierilor ăstora? Dacă nu, mai bine nu te mai bate cu cărămida în piept şi nu mai spune că vrei să ajuţi fermierii şi că numai prin cooperative vor putea să se organizeze şi să vândă mai bine. Eu am sesizat această problemă domnului ministru Petre Daea, dar nu ştiu dacă e vreo rezolvare”, ne-a mai spus Adriana Szekely.

 

BOTĂNOIU (MADR): LEGEA E LA FINANŢE, TREBUIE APLICATĂ!
De un an şi jumătate de când Legea 164/2016, care modifică Legea cooperaţiei 566/2004, este în vigoare, aceasta a fost pasată, cu tot felul de scuze, între Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor. Am întrebat la MADR ce se întâmplă în momentul de faţă cu această lege şi când va fi aplicată.
„Legea cooperaţiei este la Finanţe. Noi am făcut tot ceea ce trebuia făcut din partea Ministerului Agriculturii şi acum decizia este la Finanţe. Ei trebuie să emită un Ordin care va fi trimis la Agenţiile fiscale şi să aplice legea”, ne-a declarat secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, cu precizarea că ultima discuţie între reprezentanţii celor două ministere pe tema legii cooperaţiei a fost la jumătatea lunii ianuarie 2018.
„Cei care intră în cooperativă nu mai sunt impozitaţi de două ori. Trebuie să se aplice legea, nu se pune problema dacă se aplică! Am primit răspunsul de la Comisia Europeană prin care DG Agri, DG Competiţie, DG Market ne-au răspuns că este la latitudinea statului membru cum interpretează acest tip de ajutor, s-a convenit că nu este ajutor de stat şi, ca atare, să emită Ministerul de Finanţe proceduri. Sigur că importanţa numărul unu pentru ei a fost să publice legea bugetului, ca să nu blocheze ţara, şi o s-o facă şi pe asta”, a mai spus Botănoiu.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Vizualizat: 1065 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?