Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reglementări pentru activitatea de îmbunătățiri funciare

Publicat: 02 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Monitorul Oficial nr. 843 din 12.11.2015 a fost publicată Legea nr. 269/2015 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare, fiind modificate mai multe articole. Le vom enumera pe cele mai importante.

Click pe poza pentru galerie!

Astfel, se modifică art. 7 alin. (1), specificându-se că beneficiarii terenurilor deținute în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosință în amenajări de irigații declarate de utilitate publică, de desecare și drenaj, care beneficiază direct de aceste lucrări, vor fi obligați să achite Agenției un abonament de irigații și desecare, corespunzător următoarelor componente/categorii de lucrări:

a) exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de irigații de utilitate publică;

b) exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de desecare cu evacuare a apei prin pompare;

c) exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de desecare cu evacuare gravitațională a apei.

Abonamentul se calculează și se plătește distinct pentru fiecare dintre cele trei componente/categorii de lucrări. Astfel, față de reglementarea anterioară și anume O.U.G. nr. 82/2011, se înlocuiește denumirea de taxă IF cu cea de abonament și se introduc cele trei categorii de lucrări.

O altă modificare ar fi tot în cadrul art. 7, unde se introduce un nou alineat (11), care dă posibilitatea federațiilor și organizațiilor de îmbunătățiri funciare independente de Agenție care au preluat infrastructura de irigații să poată încasa abonamentul aferent amenajării de irigații, cu condiția utilizării acestuia pentru întreținere, exploatare și pază. Federațiile și organizațiile care încasează abonamentul vor justifica aceste sume și se vor supune organelor de control abilitate de lege. Se abrogă alineatul (2) al acestui articol care spunea că prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu avizul Consiliului Concurenței, se aprobă modul de calcul și de colectare, precum și termenele de plată aferente tarifului IF. Acest cuantum al abonamentului se aprobă anual de către consiliul de conducere al Agenției până la data de 30 decembrie a fiecărui an pentru anul următor, aceasta fiind o altă modificare adusă prin legea publicată, termenul limită de aprobare anterior fiind 30 iunie. 

 

 

 

PUBLICAȚII ÎN MONITORUL OFICIAL

Monitorul Oficial, Partea I nr. 769 din 15.10.2015 

1. Ordinul nr. 106/2015 pentru aprobarea Procedurii privind decontarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor.

2. Procedura privind decontarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor din 22.09.2015.

 

Monitorul Oficial, Partea I nr. 935 din 17.12.2015

Hotărârea nr. 967/2015 pentru modificarea art. 10 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

 

Monitorul Oficial, Partea I nr. 17 din 11.01.2016

Ordinul nr. 3433/2015 privind aprobarea schemei de ajutor de stat "Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții, inclusiv în sectorul pomicol, pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole".

 

JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 242 din 18.09.2015

Regulamentul de punere în aplicare nr. 1548/2015 de modificare a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) nr. 947/2014 și (UE) nr. 948/2014 în ceea ce privește ultima zi de depunere a cererilor de ajutor pentru depozitarea privată a untului și a laptelui praf degresat.

 

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 266 din 13.10.2015

Regulamentul de punere în aplicare nr. 1831/2015 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe.

 

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 303 din 20.11.2015

Decizia nr. 2098/2015 de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) șnotificată cu numărul C(2015) 7716ț (Numai textele în limbile bulgară, cehă, daneză, engleză, franceză, germană, greacă, italiană, letonă, lituaniană, neerlandeză, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză sunt autentice).

 

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 329 din 15.12.2015

Regulamentul de punere în aplicare nr. 2334/2015 de deschidere a depozitării private pentru carnea de porc și de stabilire în avans a cuantumului ajutorului.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Vizualizat: 880 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?