Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Registrul - paznic al brânzei de calitate?

Publicat: 22 noiembrie 2020 - 12:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentarii români pregătesc o Lege a laptelui şi a produselor lactate. Fermierii persoane fizice care vând în pieţe nu intră sub incidenţa legii. 

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Proiectul de lege a fost depus în Parlament în primăvara acestui an, când pandemia se instalase deja în ţară, iar autorităţile declaraseră deja stare de urgenţă. La Senat a fost depus în 14 aprilie şi adoptat în 12 mai, apoi, chiar în ziua următoare, a fost depus la Camera Deputaţilor.

 

Unde se ascund grăsimile vegetale?

 

De ce mai era nevoie de o nouă lege a laptelui, ne explică iniţiatorii (40 de senatori şi deputaţi, majoritatea de la PSD, plus unul de la PNL şi altul de la UDMR): laptele şi produsele lactate comercializate prezintă parametri fizico-chimici neconformi, conţinutul de grăsime, de proteină sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producători prin etichetare. Mai mult, produsele obţinute din lapte şi/sau cazeină şi grăsimi vegetale/animale sunt prezentate sub denumiri de brânzeturi comercializate sub denumiri improprii, denumiri comerciale care creează ideea că sunt produse lactate, deşi acestea sunt grăsimi vegetale.

Parlamentarii noştri intenţionează, aşadar, să facă ordine pe piaţa laptelui şi a produselor lactate unde marfa nu ar fi cu adevărat ceea ce pretind comercianţii că este.

 

Nereguli depistate

 

legea laptelui CANVA_b

foto: canva.com

Legiuitorii afirmă chiar că există ”foarte multe abateri în informarea consumatorilor cu privire la comercializarea produselor în vrac, respectiv lipsa informaţiilor obligatorii la locul de comercializare, a denumirii sub care se vinde produsul, sau ingredientele alergene”. Aşadar, parlamentarii români au aflat cel mai probabil de la OPC şi ANSVSA despre anumite neregului pe piaţa laptelui şi a produselor lactate şi s-au gândit că singura soluţie pentru descurajarea/stoparea acestora ar fi o nouă lege!

 

Încă un drum către minister

 

Prin urmare, în noua lege, iniţiatorii au stipulat înfiinţarea unui Registru al Laptelui, care va fi gestionat de Ministerul Agriculturii. Operatorii economici care desfăşoară activităţi economice în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi produselor lactate, destinate comercializării în România, inclusiv importatorii, respectiv operatorii economici care efectuează activităţi comerciale pe teritoriul României, pot comercializa produse sub denumirea de lapte şi produse lactate numai în baza înregistrării produsului în Registrul Laptelui.

 

Câteva nelămuriri

 

legea laptelui 2 CANVA_b

foto: canva.com

Prevederile legii nu se aplică producătorilor agricoli persoane fizice care obţin produse agricole în propria fermă/gospodărie, iar acestea, depăşind necesarul de consum propriu, sunt vândute la piaţă. Nu este clar însă, care vor fi obligaţiile fermierilor crescători de bovine pentru lapte şi crescători de ovine şi caprine, organizaţi ca persoane juridice, care prepară brânzeturi în regie proprie şi le vând fie direct consumatorului final, fie unor magazine. Trebuie să treacă şi ei pe la Registrul Laptelui? Vom afla la momentul oportun, întrucât, deocamdată, legea se află în dezbatere la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. Piaţa laptelui este deja reglementată în ţara noastră după reguli de inspiraţie europeană. Mai precizez că o nouă lege, dacă nu va produce efecte concrete şi binevenite în piaţă, creează riscul ca mai mult să încurce lucrurile decât să le pună în ordine.

 

LAPTELE ARE PREŢ DE MIZERIE
„De la 80 de bani pe care îi ia fermierul din zona de munte pe un produs ecologic montan, până la 6-7 lei cât ajunge laptele la raft, cineva mănâncă foarte mult pe acest lanţ şi fermierul are de suferit”! Scanează codul QR şi află detaliile acestei declaraţii!

Vizualizat: 1001 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?