Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRODUCŢIA ECOLOGICĂ va avea reguli noi din 2021

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 01:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul UE a aprobat, în luna noiembrie 2017, noi norme ce reglementează producţia ecologică. Acestea vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Noul regulament privind producţia ecologică era necesar în contextul în care multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 ani şi trebuie actualizate pentru a reflecta schimbările din acest sector, considerat unul dintre cele mai dinamice din agricultura Uniunii Europene (UE). Potrivit datelor Comisiei Europene, suprafaţa de teren utilizată în agricultura ecologică creşte cu aproximativ 400.000 ha pe an, iar piaţa produselor ecologice din UE valorează aproximativ 27 miliarde euro, cu cca. 125% mai mult decât acum zece ani.

O singură regulă pentru toţi!

Principala modificare este introducerea unui set unic de norme pentru producţia ecologică la nivelul întregii UE. Aceleaşi norme vor fi aplicate tuturor producătorilor ecologici şi tuturor produselor ecologice.
Se va ţine totuşi cont de anumite excepţii justificate, admise şi în prezent, precum înlocuirea temporară a unui ingredient ecologic cu unul neecologic, în cazurile în care stocurile sunt limitate. Astfel de excepţii vor fi permise, însă vor fi limitate în timp, evaluate periodic şi, dacă este necesar, aplicate tuturor producătorilor, asigurându-le, astfel, un tratament echitabil.
Acelaşi set unic de norme va fi aplicat şi fermierilor din afara UE care îşi exportă produsele ecologice pe piaţa comunitară.

cartofi.1_b

Produse prelucrate: Minim 95% din ingredientele agricole trebuie să fie ecologice

Noile norme vor include o serie de noi produse, precum sarea, pluta şi uleiurile esenţiale şi vor permite adăugarea, în viitor, şi a altor produse ecologice, pentru a ţine cont de cererile consumatorilor. De asemenea, vor fi deschise noi pieţe pentru seminţe şi material săditor ecologic.
Noul regulament privind producţia ecologică va fi aplicat produselor agricole vii şi neprelucrate, inclusiv seminţelor şi altor materiale săditoare, precum şi produselor agricole prelucrate utilizate ca produse alimentare şi ca hrană pentru animale.
Produsele prelucrate pot fi etichetate ca ecologice numai dacă cel puţin 95% din ingredientele de origine agricolă sunt ecologice!

Certificare în grup şi controale mai rare

Conform noului regulament, micii fermieri vor putea opta pentru certificarea în grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare şi le va facilita aderarea la sistemul ecologic.
În prezent, procedura standard prevede controale anuale, la nivelul statelor UE. Noile norme vor permite controale mai rare pentru producătorii ecologici consacraţi. Mai exact, în cazul producătorilor la care nu sunt depistate nereguli după trei ani consecutivi de controale, autorităţile naţionale pot decide ca aceştia să fie controlaţi numai o dată la doi ani.
Noile norme de producţie ecologică nu schimbă faptul că producătorii certificaţi nu pot utiliza substanţe neautorizate, precum pesticidele, în culturile lor. Acestea stabilesc, însă, măsuri de precauţie pe care operatorii trebuie să le ia pentru a reduce riscul de „contaminare” accidentală cu pesticidele utilizate în culturile convenţionale din apropierea celor ecologice. Responsabile pentru controlul acestor măsuri vor fi autorităţile naţionale.

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect citiţi în Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 500 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?