Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Petiţie pentru modificarea hotărârii cu privire la editarea genetică

Publicat: 26 septembrie 2019 - 15:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Hotărârea de a clasifica culturile editate genetic ca fiind culturi modificate genetic şi de a respecta aceeaşi legislaţie a fost primită cu dezamăgire de către comunitatea cercetătorilor şi chiar o parte a fermierilor.

În condiţiile în care opinia publică solicită din ce în ce mai vehement reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură, s-a considerat că tehnicile de ameliorare a plantelor ar putea fi soluţia salvatoare pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor din culturile agricole. De aceea, decizia Curţii Europene de Justiţie din iulie 2018 cu privire la tehnicile de iginerie genetică ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării de noi soiuri şi hibrizi adaptaţi la schimbările climatice, de care toată lumea vorbeşte în ultimii ani.

editare-genetica_bPrin urmare, Grow Scientific Progress (GSP), un grup de tineri studenţi masteranzi la Universitatea Wageningen, cu activitate în domeniul siguranţei alimentare, dreptului alimentar, studiilor de mediu, ştiinţelor plantelor, economiei şi biotehnologiei, a elaborat o petiţie pe care au adresat-o Comisiei Europene, solicitând o revizuire a reglementărilor din acest domeniu.

Grupul caută un milion de semnături pentru a „cere un cadru legal mai bun” pentru a-şi atinge obiectivele. Acesta afirmă: „Dorim ca UE să se concentreze pe durabilitate, siguranţă şi inovaţie responsabilă atunci când vine vorba de noi tehnici de reproducere a plantelor.” Semnatarii petiţiei consideră că „actualul sistem de reglementare are ca rezultat o interdicţie implicită a noilor tehnici de ameliorare a plantelor. „Aceste noi tehnici sunt instrumente valoroase pentru creşterea culturilor mai rezistente, cu mai puţine resurse şi în mai puţin timp: o avansare atât de necesară în perioadele schimbărilor climatice şi a perspectivei insecurităţii alimentare”, argumentează tinerii cercetători.

GSP a înaintat această propunere Comisiei Europene sub forma unei iniţiative cetăţeneşti. Propunerea prezintă modificări ale actualei legislaţii, care ţine cont de avansările importante în ceea ce priveşte tehnicile de reproducere a plantelor.

Colectarea de semnături a început pe 25 iulie, la exact un an după ce Curtea Europeană de Justiţie a pronunţat hotărârea şi s-au strâns până acum aproape 5.000 de semnături. Cei mai mulţi semnatari sunt din Suedia şi Portugalia. Românii nu par să fie interesaţi în mode deasebit de acest subiect sau poate nu au auzit despre acest demers. Numai 28 dintre compatrioţii noşti şi-au exprimat online susţinerea faţă de iniţiativa GSP.

Dacă, totuşi, consideraţi oportun un astfel de demers, vă invităm să semnaţi petiţia accesând următorul link: Petitie GSP.

Vizualizat: 462 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?