Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Petiţie pentru modificarea hotărârii cu privire la editarea genetică

Publicat: 26 septembrie 2019 - 15:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Hotărârea de a clasifica culturile editate genetic ca fiind culturi modificate genetic şi de a respecta aceeaşi legislaţie a fost primită cu dezamăgire de către comunitatea cercetătorilor şi chiar o parte a fermierilor.

În condiţiile în care opinia publică solicită din ce în ce mai vehement reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură, s-a considerat că tehnicile de ameliorare a plantelor ar putea fi soluţia salvatoare pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor din culturile agricole. De aceea, decizia Curţii Europene de Justiţie din iulie 2018 cu privire la tehnicile de iginerie genetică ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării de noi soiuri şi hibrizi adaptaţi la schimbările climatice, de care toată lumea vorbeşte în ultimii ani.

editare-genetica_bPrin urmare, Grow Scientific Progress (GSP), un grup de tineri studenţi masteranzi la Universitatea Wageningen, cu activitate în domeniul siguranţei alimentare, dreptului alimentar, studiilor de mediu, ştiinţelor plantelor, economiei şi biotehnologiei, a elaborat o petiţie pe care au adresat-o Comisiei Europene, solicitând o revizuire a reglementărilor din acest domeniu.

Grupul caută un milion de semnături pentru a „cere un cadru legal mai bun” pentru a-şi atinge obiectivele. Acesta afirmă: „Dorim ca UE să se concentreze pe durabilitate, siguranţă şi inovaţie responsabilă atunci când vine vorba de noi tehnici de reproducere a plantelor.” Semnatarii petiţiei consideră că „actualul sistem de reglementare are ca rezultat o interdicţie implicită a noilor tehnici de ameliorare a plantelor. „Aceste noi tehnici sunt instrumente valoroase pentru creşterea culturilor mai rezistente, cu mai puţine resurse şi în mai puţin timp: o avansare atât de necesară în perioadele schimbărilor climatice şi a perspectivei insecurităţii alimentare”, argumentează tinerii cercetători.

GSP a înaintat această propunere Comisiei Europene sub forma unei iniţiative cetăţeneşti. Propunerea prezintă modificări ale actualei legislaţii, care ţine cont de avansările importante în ceea ce priveşte tehnicile de reproducere a plantelor.

Colectarea de semnături a început pe 25 iulie, la exact un an după ce Curtea Europeană de Justiţie a pronunţat hotărârea şi s-au strâns până acum aproape 5.000 de semnături. Cei mai mulţi semnatari sunt din Suedia şi Portugalia. Românii nu par să fie interesaţi în mode deasebit de acest subiect sau poate nu au auzit despre acest demers. Numai 28 dintre compatrioţii noşti şi-au exprimat online susţinerea faţă de iniţiativa GSP.

Dacă, totuşi, consideraţi oportun un astfel de demers, vă invităm să semnaţi petiţia accesând următorul link: Petitie GSP.

Vizualizat: 501 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?