Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pactul Verde European. Propunerea absurdă a lui Timmermans

Publicat: 05 august 2022 - 10:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vicepreşedintele CE doreşte ca până în 2030 utilizarea pesticidelor chimice în agricultură să se reducă la jumătate. Propunerea înaintată de acesta nu se bucură însă de sprijinul comisarului Wojciechowski.

Stella Kyriakides şConfirmând încă o dată nivelul de ambiţie exprimat în aşa-numitul Pact Verde, executivul UE şi-a dezvăluit planul de revizuire a cadrului normativ privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor, introducând prima ţintă de reducere obligatorie din punct de vedere juridic, anunţată deja în capitolul alimentar al Green Deal, cunoscută sub numele de strategia Farm to Fork.

 

Practici prietenoase cu mediul


„Până în 2030, jumătate din pesticidele chimice ar trebui să fie înlocuite cu alternative, cu practici precum rotaţia culturilor şi tehnologii ce ţin de agricultura de precizie”, a declarat Timmermans, precizând totodată că unii au folosit războiul din ţara vecină ca pe o scuză pentru a sabota punerea în aplicare a strategiei „De la fermă la consumator”. „Folosirea războiului pentru a reduce propunerile noastre şi a speria europenii este, sincer, destul de iresponsabilă”, a spus el.

Potrivit acestuia, ştiinţa a confirmat că crizele climatice şi ale biodiversităţii reprezintă ameninţarea reală la adresa securităţii alimentare şi de aceea Comisia a început să le abordeze. Pe de altă parte, Stella Kyriakides, responsabilă pentru sănătatea şi siguranţa alimentară a blocului comunitar, a dat asigurări că principalul obiectiv al propunerii nu este interzicerea pesticidelor, ci înlocuirea acestora cu alternative sigure şi durabile!

 Frans_Timmermans_b

 

Comisarul vrea altă abordare


Propunerea nu se bucură însă de sprijinul întregului spectru politic european. Dovadă că la momentul anunţului, Timmermans era însoţit doar de cătrei Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, în timp ce polonezului Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, nu i s-a oferit ocazia de a-şi exprima opiniile cu privire la acest subiect de mare interes pentru fermieri.

Din câte se pare, Frans Timmermans încearcă să obţină acum susţinerea Parlamentului European fără acordul explicit al DG Agri. „Dacă securitatea alimentară este în pericol, trebuie să regândim şi să corectăm obiectivele Farm to Fork”, a subliniat Wojciechowski.

 

Diferenţe majore între state


Într-o postare pe Twitter, acesta a arătat care erau în 2019 nivelurile medii de utilizare a produselor de protecţie a plantelor (în termeni de substanţă activă) pe teritoriul Uniunii, în care România ocupa ultimul loc între statele membre UE, cu 0,57 kg/ha de teren cultivat, în timp ce Olanda deţinea detaşat poziţia de lider, cu 8,88 kg/ha, urmată de Irlanda (5,97 kg/ha) şi Italia (5,21 kg/ha)! Acestea sunt de altfel şi argumentele celor care contestă adoptarea unei decizii generalizate, fără a ţine cont de realitatea din fiecare ţară UE. Statisticile în cauză (elaborate de FAO) se referă la terenurile arabile şi culturile permanente.

Prin reducerea cantităţilor de substanţe fitosanitare aplicate pe culturile agricole toată lumea se aşteaptă şi la o scădere a productivităţii.

 0 pesticide_b

 

Ne paşte un mare pericol!


Chiar dacă în ţara noastră situaţia nu este atât de dramatică precum în alte state europene, îngrijorări există şi la noi. Alina Creţu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, este de părere că o astfel de decizie nu poate fi decât nocivă pentru fermieri.

„Observăm că se doreşte cu orice preţ introducerea unor constrângeri legate de rotaţia culturilor, ceea ce ar fi o crimă pentru noi. În Dobrogea, din cauza secetei, fermierii sunt obligaţi pe anumite parcele să cultive grâu doi ani la rând. De asemenea, cei care produc sămânţă şi doresc să cultive porumb pe aceeaşi solă şi îşi permit pentru că irigă terenurile, nu vor mai putea face asta. Iar, din punctul meu de vedere, această reducere cu 50% a cantităţii de pesticide sintetice este un deziderat ce nu poate fi realizat”, ne-a explicat Alina Creţu.

 

Ţinte naţionale de minim 35%


Deşi va exista un obiectiv general obligatoriu din punct de vedere juridic de reducere a utilizării pesticidelor chimice cu 50% în următorii opt ani, statelor membre li se va cere să îşi stabilească propriile ţinte naţionale. Iar pentru a se asigura că fiecare ţară se mişcă în aceeaşi direcţie, Comisia va stabili totuşi anumite limite pentru atingerea obiectivului general.

„Dacă vor să se îndepărteze de la 50%, atunci trebuie să aibă justificări foarte clare pentru a face asta”, a comentat un înalt oficial al Comisiei. Aceste justificări pot fi legate fie de progresul istoric în reducerea pesticidelor pe care ţările le-au făcut deja, fie de intensitatea utilizării pesticidelor.

Cu toate acestea, obiectivul naţional de reducere nu poate fi în niciun caz mai mic de 35% atât pentru utilizarea, cât şi pentru riscul pesticidelor. Propunerea are nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului European înainte de a deveni lege.

 

Timmermans ignoră realitatea!


În pofida ameninţărilor legate de insecuritatea alimentară provocată de invazia rusă din Ucraina, Frans Timmermans caută sprijin în Parlamentul European, promovând sloganuri populiste despre sănătatea consumatorilor şi mediul contaminat, fără a lua în calcul specificitatea fiecărui stat membru.

 Alina-Cretu nou_b

La noi în ţară nivelul de contaminare a solurilor este de zece ori mai scăzut decât într-o ţară în care se practică o agricultură extrem de intensivă şi suntem de cel puţin patru ori sub media europeană!

ALINA CREŢU

Director executiv APPR

 

SE CAUTĂ SOLUŢII ALTERNATIVE

Copa-Cogeca a anunţat că este în favoarea reducerii utilizării pesticidelor, dar nu cu orice preţ! „Comunitatea agricolă europeană sprijină obiectivul global de reducere a produselor de protecţie a plantelor. Pentru a face acest lucru, fermierii şi cooperativele agricole trebuie să aibă la dispoziţie instrumente sigure, eficiente şi accesibile. Concentrarea pe reguli mai stricte nu va rezolva problemele pentru protecţia plantelor. Interzicerea de produse fără a avea suficiente alternative nu este o abordare eficientă”, avertizează reprezentanţii Copa-Cogeca.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

 

Vizualizat: 759 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?