BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PAC 2021 se bazează pe 9 obiective specifice

Publicat: 25 octombrie 2020 - 09:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii, dezvoltarea rurală şi forţa de muncă sunt vectori ai politicii agricole a UE după 2020. Revista Ferma vă prezintă principalele obiective ale noii PAC.

un articol de
GABRIEL GHERGHESCU

Politica agricolă comună a UE, sau „PAC”, aşa cum e cunoscută, are ca scop sprijinirea fermierilor şi îmbunătăţirea productivităţii agricole, asigurând o aprovizionare stabilă cu alimente la preţuri accesibile, o viaţă rezonabilă pentru fermieri şi, totodată, protejarea mediului.
PAC a suferit o serie de transformări, de-a lungul anilor, pentru a satisface circumstanţele economice în schimbare, cerinţele şi nevoile cetăţenilor.

În prezent sunt în curs negocieri cu privire la viitorul PAC după 2020, aflat sub presiune pentru a oferi răspunsuri la un număr tot mai mare de provocări, inclusiv schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi degradarea solului.
La 1 iunie 2018, Comisia Europeană a prezentat propuneri legislative privind PAC după 2020.

 

NOUĂ OBIECTIVE COMUNE

 

Viitoarea PAC este construită în jurul a nouă obiective specifice, care reflectă multifuncţionalitatea sa economică, de mediu şi socio-teritorială. Acestea includ:

 1. Sprijinirea veniturilor agricole viabile şi a rezilienţei în întreaga Uniune, pentru a spori securitatea alimentară.
 2. Îmbunătăţirea orientării către piaţă şi creşterea competitivităţii, inclusiv un accent mai mare pe cercetare, tehnologie şi digitalizare.
 3. Îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul valoric.
 4. Contribuţia la atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, precum şi la energia durabilă.
 5. Încurajarea dezvoltării durabile şi gestionarea eficientă a resurselor naturale, cum ar fi apa, solul şi aerul.
 6. Contribuţia la protejarea biodiversităţii, îmbunătăţirea serviciilor ecosistemice şi conservarea habitatelor şi a peisajelor.
 7. Atragerea tinerilor fermieri şi facilitarea dezvoltării afacerilor în zonele rurale.
 8. Promovarea ocupării forţei de muncă, creşterii incluziunii sociale şi a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv bioeconomia şi silvicultura durabilă.
 9. Îmbunătăţirea răspunsului agriculturii UE la cererile societăţii privind alimentaţia şi sănătatea, inclusiv siguranţa, hrana şi durabilitatea.

noua PAC - CANVA_b sursa foto: canva.com

 

TREI MODALITĂŢI DE REALIZARE

 

Îndeplinirea celor nouă obiective se va realiza prin:

 1. Sprijin pentru venituri prin plăţi directe. Această modalitate este concepută pentru a asigura stabilitatea veniturilor şi pentru a remunera fermierii pentru agricultura ecologică şi livrarea de bunuri publice care nu sunt plătite în mod normal de pieţe, cum ar fi îngrijirea mediului rural.
 2. Măsuri de piaţă pentru a face faţă situaţiilor dificile, cum ar fi o scădere bruscă a cererii din cauza unei ameninţări asupra sănătăţii sau o scădere a preţurilor ca urmare a unei supra-oferte temporare pe piaţă.
 3. Măsuri de dezvoltare rurală cu programe naţionale şi regionale pentru a răspunde nevoilor specifice şi provocărilor cu care se confruntă zonele rurale.

UN BUGET MAI MIC
PAC este organizat în doi piloni:

Pilonul 1 abordează sprijinul veniturilor agricole şi gestionarea pieţei, fiind finanţat prin bugetul UE de către Fondul European de Garantare Agricolă.
Pilonul 2, axat pe dezvoltarea rurală şi măsurile de agro-mediu-climă, e cofinanţat în comun de bugetul UE prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de către statele membre.
Bugetul următor de şapte ani al UE a stabilit valoarea totală a cheltuielilor PAC la 336,4 miliarde euro, cu circa 46 miliarde euro mai puţin decât programul 2014 - 2020, arată Euractiv.com

 

Vizualizat: 1231 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?