Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ordin nr. 83 din 05 martie 2009

Publicat: 24 martie 2009 - 20:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ordin privind stabilirea condiţiilor de acordare a cotei individuale de lapte din rezerva naţională.

Click pe poza pentru galerie!

Vazand Referatul de aprobare nr. 126.101 din 12 februarie 2009 al Directiei politici de piata in zootehnie, in conformitate cu prevederile art. 68 si ale art. 71 din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole si privind dispozitii specifice referitoare la anumite produse agricole, in temeiul Legii nr. 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

   Art. 1. - Cota de lapte disponibila in rezerva nationala se distribuie anual, la solicitarea producatorilor, pentru exploatatiile in care s-a depasit cota individuala de lapte pe perioada anului de cota precedent si pentru exploatatiile care si-au inceput activitatea in timpul anului de cota. 

   Art. 2. - Cantitatea de lapte alocata din rezerva nationala producatorilor, pentru fiecare exploatatie, denumita in continuare cota din rezerva nationala, se acorda proportional, in functie de cantitatea de lapte disponibila in rezerva nationala. 

   Art. 3. -

   (1) Pentru exploatatiile de vaci de lapte care au desfasurat activitate pe intreg anul de cota, producatorii pot solicita cota din rezerva nationala pentru cantitatea de lapte cu care si-au depasit cota individuala de lapte pe perioada anului de cota precedent. 

   (2) Pentru exploatatiile care isi incep activitatea in timpul anului de cota, producatorii pot solicita cota din rezerva nationala pentru o cantitate de lapte calculata in functie de productia medie lunara comercializata in perioada de activitate din anul de cota si raportata la o perioada de 12 luni. 

   Art. 4. - Producatorii in varsta de pana la 35 ani, care infiinteaza exploatatii noi de vaci de lapte, au prioritate in alocarea cotelor din rezerva nationala, pana la acoperirea integrala a cantitatii necesare fiecarei exploatatii, calculata conform prevederilor alin. (2) al art. 3. 

   Art. 5. - Cotele din rezerva nationala se acorda producatorilor care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: 

   a) au depasit cota individuala de lapte/si-au inceput activitatea in timpul anului de cota; 

   b) detin exploatatii cu un efectiv minim de 10 capete vaci de lapte la sfarsitul anului de cota/la data solicitarii; 

   c) au absolvit un curs de pregatire profesionala in domeniul cresterii vacilor de lapte si/sau al organizarii pietei laptelui in Uniunea Europeana prin sistemul cotelor de lapte. 

   Art. 6. - Cantitatea minima a cotei din rezerva nationala ce poate fi solicitata de catre producatori este de 10.000 kg, iar cantitatea maxima este de 1.200.000 kg. 

   Art. 7. - Producatorul de lapte care in anul de cota precedent distribuirii din rezerva nationala a vandut sau a cedat cu titlu gratuit orice cantitate de cota de lapte altui producator nu beneficiaza de cota din rezerva nationala. 

   Art. 8. -

   (1) Producatorii de lapte pot solicita acordarea cotelor din rezerva nationala pe baza de cereri-tip, care se depun, in primele 30 de zile ale anului de cota urmator, la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pe raza caruia functioneaza exploatatia.

   (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru cotele din rezerva nationala aferente anului de cota 2007-2008, producatorii de lapte care indeplinesc conditiile stabilite in prezentul ordin pot depune cererile in termen de 15 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin. 

   (3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru cotele din rezerva nationala aferente anului de cota 2008-2009, producatorii de lapte cu exploatatii care isi incep activitatea in timpul anului de cota si care indeplinesc conditiile stabilite in prezentul ordin pot depune cererile in termen de 15 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin. 

   Art. 9. -

   (1) Niciun producator de lapte care a beneficiat de alocare de cota din rezerva nationala nu poate transfera, permanent sau temporar, nicio cantitate din cota individuala detinuta, o perioada de 2 ani de la sfarsitul anului de cota in care i-a fost atribuita cota din rezerva nationala. 

   (2) Transferul permanent sau temporar al unei cantitati de lapte de catre producatorul care a beneficiat de alocarea unei cote din rezerva nationala inainte de expirarea perioadei prevazute la alin. (1) duce la retragerea intregii cantitati alocate din rezerva nationala, incepand cu anul de cota in care se efectueaza tranzactia. 

   Art. 10. - Cererea-tip pentru acordarea de cota din rezerva nationala este pusa la dispozitia producatorilor de catre centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, cuprinde informatii privind producatorul si exploatatia ce constituie suportul pentru cota din rezerva nationala si este insotita de urmatoarele documente, originale sau copii, pentru confruntare cu inscrisurile din cerere: 

   a) act de identitate (BI/CI); 

   b) cod unic de inregistrare, dupa caz; 

   c) cardul de identificare a exploatatiei la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor; 

   d) actul de receptie a lucrarilor privind investitiile din exploatatia pentru care a solicitat cota din rezerva nationala, dupa caz; 

   e) pasapoartele vacilor de lapte care fac obiectul extinderii exploatatiei sau investitiei noi, pentru care a solicitat cota din rezerva nationala, dupa caz; 

   f) documentele prin care demonstreaza cantitatea de lapte obtinuta si comercializata din exploatatia pentru care a solicitat cota din rezerva nationala; 

   g) declaratie pe propria raspundere privind surplusul cantitatii de lapte vandute direct fata de cota detinuta, in cazul solicitarii de cota din rezerva nationala pentru vanzari directe; 

   h) document ce atesta nivelul pregatirii necesare pentru desfasurarea activitatii de producator de lapte, respectiv absolvirea unui curs de pregatire profesionala in domeniul cresterii vacilor de lapte si/sau al organizarii pietei laptelui in Uniunea Europeana prin sistemul cotelor de lapte. 

   Art. 11. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,

Ilie Sarbu

Vizualizat: 715 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?