Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ordin nr. 40 din 19 feb 2009

Publicat: 26 februarie 2009 - 20:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Pentru stabilirea unor reguli detaliate de implementare a măsurilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 şi Programului operaţional pentru pescuit în ceea ce priveşte aplicarea regulii cumulului ajutoarelor.

Click pe poza pentru galerie!

Având în vedere Referatul nr. 78.390 din 10 februarie 2009 al Direcţiei generale dezvoltare rurală - Autoritatea de management pentru PNDR, potrivit prevederilor:

-Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. 3.831/2008, conform căruia sprijinul acordat în cadrul unei măsuri pentru operaţiunile prevăzute la art. 36 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene nu poate fi cumulat cu niciun alt ajutor de stat în înţelesul art. 87(1) din tratat sau cu o altă contribuţie a statului membru, dacă o astfel de cumulare ar conduce la depăşirea intensităţii maxime a sprijinului stipulate de Regulamentul (CE) nr. 1.698/2005;

-Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, precum şi în activităţi nonagricole, cu modificările şi completările ulterioare;

-Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2008 privind autorizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru încheierea de angajamente legale interne în anul 2008, în vederea asigurării unor măsuri financiare pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, precum şi în activităţi nonagricole;

-Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolă, prin preluarea riscului de creditare de către fondurile de garantare, republicată,

-în baza art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 224/2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.

Art. 1. - Se aprobă Metodologia de calcul al deducerii sprijinului acordat beneficiarilor măsurilor 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole" şi 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 (PNDR) şi ai măsurilor 2.1 "Investiţii productive în acvacultură" şi 2.6 "Investiţii în procesare şi marketing" din cadrul Programului operaţional pentru pescuit (POP) care accesează, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile, credite cu dobândă subvenţionată în baza Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, precum şi în activităţi nonagricole, cu modificările şi completările ulterioare, conform anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Metodologia de deducere a sprijinului acordat în baza Legii nr. 231/2005, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică la valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului stabilită în contractul de finanţare.

Art. 3. - Valoarea echivalentului subvenţiei se determină pentru toată perioada de creditare la momentul semnării contractului de creditare.

Art. 4. - Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) calculează valoarea deducerii sprijinului acordat prin PNDR şi POP pe baza informaţiilor comunicate de instituţiile financiare selectate pentru derularea fondurilor alocate în baza Legii nr. 231/2005, cu modificările şi completările ulterioare, conform prevederilor protocolului încheiat în acest scop între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi acestea.

Art. 5. - Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în baza datelor furnizate de instituţiile financiare, are obligaţia să opereze deducerea corespunzătoare a sprijinului nerambursabil prin încheierea unui act adiţional la contractul de finanţare.

Art. 6. -

(1) Primele de garantare minime pentru garanţiile acordate de fondurile de garantare în baza Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolă, prin preluarea riscului de creditare de către fondurile de garantare, republicată, în conformitate cu prevederile pct. 3.3 din Comunicarea Comisiei C155/02/2008 cu privire la aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub formă de garanţii, sunt prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Fondurile de garantare practică şi încasează pentru fiecare beneficiar cel puţin nivelul primelor de garantare minime prevăzute în anexa nr. 2, în funcţie de ratingul atribuit împrumutatului de instituţia creditoare în conformitate cu normele interne şi corelat cu prevederile Comunicării Comisiei C155/02/2008.

Art. 7. -

(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi instituţiile financiare care derulează fondurile alocate în baza Legii nr. 231/2005, cu modificările şi completările ulterioare, vor încheia protocoale de colaborare pentru stabilirea normelor detaliate de aplicare a metodologiei menţionate la art. 1.

(2) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, fondurile de garantare şi instituţiile financiare creditoare vor încheia protocoale de colaborare pentru stabilirea regulilor de aplicare a prevederilor art. 6 alin. (2).

Art. 8. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,
Ilie Sârbu

 

Informaţie preluată de pe www.legestart.ro

 

Vizualizat: 526 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?