Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ordin nr. 38 din 26 feb 2009

Publicat: 26 februarie 2009 - 22:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Fitosanitare.

Click pe poza pentru galerie!

Având în vedere Referatul de aprobare nr. 131.171 din 26 ianuarie 2009 al Agenţiei Naţionale Fitosanitare, având în vedere prevederile:

-art. 3 pct. 20, ale art. 5 lit. k) şi ale art. 8 din Legea nr. 37/2006 privind reorganizarea activităţii de protecţie a plantelor şi carantină fitosanitară, cu modificările şi completările ulterioare;

-art. 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură, aprobată cu modificări prin Legea nr. 85/1995, cu modificările şi completările ulterioare;

-art. 37 din Hotărârea Guvernului nr. 1.559/2004 privind procedura de omologare a produselor de protecţie a plantelor în vederea plasării pe piaţă şi a utilizării lor pe teritoriul României, cu modificările şi completările ulterioare;

-art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 136/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă organizarea şi funcţionarea pe teritoriul României a Poliţiei Fitosanitare, alcătuită din personal specializat din cadrul Agenţiei Naţionale Fitosanitare, Laboratorului Central pentru Carantină Fitosanitară, unităţilor fitosanitare şi inspectoratelor de carantină fitosanitară vamală.

Art. 2. -

(1) Poliţia Fitosanitară controlează aplicarea şi respectarea legislaţiei fitosanitare şi a regimului de carantină fitosanitară.

(2) Personalul specializat din cadrul autorităţilor publice cu responsabilităţi în domeniul protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, care este împuternicit să efectueze controale, să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni conform prezentului ordin, este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(3) Personalul împuternicit al Poliţiei Fitosanitare din cadrul Agenţiei Naţionale Fitosanitare şi Laboratorului Central pentru Carantină Fitosanitară îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României, iar cel din cadrul unităţilor fitosanitare şi inspectoratelor de carantină fitosanitară vamală, numai în cadrul judeţelor şi, respectiv, al punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Art. 3. - Agenţia Naţională Fitosanitară din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale îndrumă, coordonează şi controlează activitatea Poliţiei Fitosanitare.

Art. 4. -

(1) Pentru contravenţiile constatate, personalul Poliţiei Fitosanitare, împuternicit conform art. 2 alin. (2), aplică sancţiuni conform legislaţiei în vigoare şi, după caz, sesizează organele de urmărire penală.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 5. - Controlul persoanelor fizice sau juridice care desfăşoară activităţi cu produse de protecţie a plantelor ori plante, produse vegetale şi alte obiecte se face de către personalul împuternicit conform art. 2 alin. (2), în baza unei legitimaţii de Poliţie Fitosanitară.

Art. 6. -

(1) Legitimaţiile prevăzute la art. 5 se comandă şi se achiziţionează de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cu respectarea legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice de bunuri şi se distribuie de către Agenţia Naţională Fitosanitară personalului împuternicit conform prezentului ordin.

(2) Legitimaţiile pentru personalul împuternicit prevăzut la pct. 1 din anexă sunt semnate de către ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi au o valabilitate de 5 ani.

(3) Legitimaţiile pentru personalul împuternicit prevăzut la pct. 2-4 din anexă sunt semnate de către directorul Agenţiei Naţionale Fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu viză anuală.

Art. 7. -

(1) Autovehiculele destinate activităţii de poliţie fitosanitară din dotarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale - Laboratorului Central pentru Carantină Fitosanitară şi unităţilor fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor avea inscripţionat pe părţile laterale "POLIŢIA FITOSANITARĂ".

(2) În cazul imposibilităţii inscripţionării, autovehiculele cu care se deplasează în interes de serviciu personalul din cadrul Poliţiei Fitosanitare vor avea aplicat vizibil pe parbriz un ecuson cu înscrisul "POLIŢIA FITOSANITARĂ".

Art. 8. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,
Ilie Sârbu


ANEXĂ

PERSONALUL SPECIALIZAT

din cadrul autorităţilor publice cu responsabilităţi în domeniul protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, împuternicit să efectueze controale, să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni


1. Agenţia Naţională Fitosanitară:
-director;
-şef serviciu;
-consilieri cu o vechime de minimum 3 ani în protecţia plantelor şi carantină fitosanitară.

2. Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară:
-director;
-şefi serviciu;
-consilieri cu o vechime de minimum 4 ani în protecţia plantelor şi carantină fitosanitară.

3. Unităţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti:
-directori executivi adjuncţi;
-şefi serviciu;
-inspectori fitosanitari cu o vechime de minimum 3 ani în protecţia plantelor şi carantină fitosanitară.

4. Inspectoratele de carantină fitosanitară vamală:
-şefi inspectorat;
-inspectori fitosanitari cu o vechime de minimum 3 ani în protecţia plantelor şi carantină fitosanitară.

 

Informaţie preluată de pe www.legestart.ro

 

Vizualizat: 540 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?