Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ordin nr. 287 din 13 mai 2009

Publicat: 13 mai 2009 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ordin privind aprobarea cotelor de recolta pentru speciile de fauna de interes cinegetic, la care vanarea este permisa, pentru sezonul de vanatoare 15 mai 2009-14 mai 2010.

Click pe poza pentru galerie!

 Vazand Avizul Ministerului Mediului nr. 10.917/DLB din 5 mai 2009, vazand Scrisoarea nr. 7.244 din 3 aprilie 2009 a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, vazand Referatul de aprobare nr. 253.178 din 30 aprilie 2009, in baza prevederilor art. 6 alin. (1) lit. f) si art. 9 alin. (2) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza art. 7 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 8/2009 referitoare la organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:


Art. 1. - Se aproba cotele de recolta pentru speciile de fauna de interes cinegetic, la care vanarea este permisa, pentru sezonul de vanatoare 15 mai 2009-14 mai 2010, prevazute in anexele nr. 1-7*).
   ___________
   *)Anexele nr. 1-7 se publica ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 318 bis, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.


Art. 2. -

(1) Pentru prelevarea de probe biologice in vederea stabilirii situatiei epidemiologice a pestei porcine clasice se aproba recoltarea la nivelul intregii tari a unui numar de 3.120 de exemplare de purcei de mistret (cu varsta pana la un an), suplimentar cotelor de recolta prevazute in anexa nr. 2.

(2) Repartizarea pe judete a exemplarelor prevazute la alin. (1) este prevazuta in anexa nr. 7, iar distribuirea acestora pe gestionari si fonduri cinegetice se realizeaza de catre inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare impreuna cu gestionarii fondurilor cinegetice.


Art. 3. -

(1) Cotele de recolta aprobate prin prezentul ordin se realizeaza pentru fiecare specie si pentru fiecare fond cinegetic, cu respectarea reglementarilor in vigoare referitoare la autorizarea, organizarea si practicarea vanatorii, urmarindu-se conservarea biodiversitatii faunei cinegetice si pastrarea echilibrului ecologic.

(2) Cu respectarea cotelor de recolta, numarul maxim de exemplare din speciile ciocarlie (Alauda arvensis) si prepelita (Coturnix coturnix) ce se pot recolta intr-o zi, de catre fiecare vanator inscris in autorizatia de vanatoare, este de 100, respectiv 50.


Art. 4. - Cotele de recolta aprobate prin prezentul ordin, pentru fiecare specie si pentru fiecare fond cinegetic, devin obligatoriu de realizat si de catre gestionarii carora le-a fost atribuit dreptul de a gestiona fauna cinegetica, din fondurile cinegetice in cauza, in cursul sezonului de vanatoare 2009-2010, cu respectarea reglementarilor in vigoare referitoare la autorizarea, organizarea si practicarea vanatorii, urmarindu-se conservarea biodiversitatii faunei cinegetice si pastrarea echilibrului ecologic.


Art. 5. - Cotele de recolta aprobate prin prezentul ordin, pentru fiecare specie si pentru fiecare fond cinegetic, pentru institutiile de invatamant care au discipline de studiu vanatul si vanatoarea si pentru institutiile publice care au ca obiect de activitate cercetarea stiintifica in domeniul cinegetic, pot fi realizate in proportie de 50% si cu vanatori, altii decat elevii si studentii, respectiv personalul tehnic de vanatoare angajat al acestor institutii, in vederea obtinerii de venituri necesare unei bune gestionari, cu respectarea reglementarilor in vigoare referitoare la autorizarea, organizarea si practicarea vanatorii, urmarindu-se conservarea biodiversitatii faunei cinegetice si pastrarea echilibrului ecologic.


Art. 6. - Pe fondurile de vanatoare care se suprapun ariilor naturale protejate, cotele de recolta aprobate prin prezentul ordin se realizeaza pe suprafetele din fondurile de vanatoare unde practicarea vanatorii este admisa potrivit legii.


Art. 7. -

(1) In situatii temeinic justificate, impuse de modificarea conditiilor ecologice din cuprinsul fiecarui fond cinegetic si a miscarilor naturale de efective, in cursul sezonului de vanatoare 2009-2010, la solicitarea gestionarilor fondurilor cinegetice, inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare analizeaza si aproba, pe baza documentelor de constatare, reasezarea, intre fonduri cinegetice, a cotelor de recolta aprobate prin prezentul ordin.

(2) Inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare vor inainta organismului de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, lunar, situatia actualizata a aprobarilor de reasezare a cotelor de recolta, emise in baza prevederilor alin. (1).


Art. 8. -

(1) In cazul efectuarii, in cursul sezonului de vanatoare 2009-2010, a unor actiuni de populare a fondurilor cinegetice cu specii de vanat sedentar, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale analizeaza si aproba, dupa caz, cu viza inspectoratelor teritoriale de regim silvic si de vanatoare, la solicitarea gestionarilor fondurilor cinegetice, suplimentarea cotelor de recolta aprobate initial pentru speciile de vanat care au facut obiectul actiunilor de populare.

(2) Eventualele solicitari formulate de gestionarii fondurilor cinegetice pentru suplimentarea, respectiv reducerea cotelor de recolta aprobate la nivel de gestionar potrivit prevederilor prezentului ordin se solutioneaza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in baza rapoartelor intocmite de inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare.


Art. 9. -

(1) Exemplarele de mistret care produc pagube culturilor agricole sau silvice se recolteaza in afara perioadei legale de vanare, prin metoda la panda, cu personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic pe suprafata caruia se produc pagubele, in baza aprobarii inspectoratului teritorial de regim silvic si de vanatoare in raza caruia se afla fondul cinegetic, la solicitarea scrisa a gestionarului.

(2) Aprobarea inspectoratului teritorial de regim silvic si de vanatoare se acorda dupa verificarea veridicitatii solicitarii, pe teren, iar exemplarele recoltate se scad din cota de recolta.


Art. 10. -

(1) Trofeele apartinand exemplarelor recoltate in conditiile prezentului ordin se evalueaza conform Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 418/2005 pentru aprobarea metodologiei de evaluare a trofeelor de vanat, in conformitate cu metodologia Consiliului International de Vanatoare si Protectie a Vanatului.

(2) Comisiile de evaluare se stabilesc prin decizie a conducatorului executiv al gestionarului fondului cinegetic.

(3) Din comisiile prevazute la alin. (2) face parte si un reprezentant de specialitate al inspectoratului de regim silvic si de vanatoare pe a carui raza de activitate este situat fondul cinegetic din care provin trofeele de vanat.


Art. 11. - Controlul aplicarii prevederilor prezentului ordin se asigura de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin structurile sale.


Art. 12. - Anexele nr. 1-7 fac parte integranta din prezentul ordin.


Art. 13. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Vizualizat: 539 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?