Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ordin nr. 20 din 05 martie 2009

Publicat: 05 martie 2009 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ordin privind participarea unităţilor de cercetare-dezvoltare şi a instituţiilor de învăţământ superior din Ministerul Apărării Naţionale la activităţi de cercetare-dezvoltare, altele decât cele cuprinse în planul sectorial de cercetare-dezvoltare pentru tehnică şi tehnologii militare al Ministerului Apărării Naţionale.

Click pe poza pentru galerie!

Avand in vedere prevederile art. 1 alin. (2) lit. a) din Hotararea Guvernului nr. 567/2003 privind aprobarea infiintarii pe langa Ministerul Apararii Nationale si unitatile din subordinea sa a unor activitatii finantate integral din venituri proprii, precum si ale art. 5 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, cu modificarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, cu modificarile ulterioare, ministrul apararii nationale emite prezentul ordin.

Art. 1. - Unitatile de cercetare-dezvoltare si institutiile de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale, organizate potrivit legii, participa, in calitate de coordonator/partener, individual sau in cadrul consortiilor universitare constituite, la competitiile pentru proiecte de cercetare organizate, astfel:

   a) in cadrul programelor cuprinse in Planul national de cercetare, dezvoltare si inovare, finantate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru atribuirea descentralizata a proiectelor de cercetare-dezvoltare, precum si la proiectele finantate de Academia Romana, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerul Afacerilor Externe sau de alti beneficiari interni ori externi;

  b) la competitiile pe proiecte organizate in cadrul programelor de cercetare in domeniul apararii si securitatii si in cadrul altor programe de interes stiintific si economic, coordonate de Organizatia pentru Cercetare si Tehnologie a NATO, Directia Cercetare si Tehnologie a Agentiei Europene de Aparare, precum si de alte organizatii si agentii contractante internationale.

   Art. 2. -

   (1) Cooperarea si colaborarea cu unitati de cercetare, invatamant superior, agentii si cu alte institutii si organizatii internationale in cadrul programelor/proiectelor de cercetare-dezvoltare se realizeaza pe baza aprobarilor necesare conform legislatiei incidente in materie.
 
   (2) In cazul proiectelor cofinantate, unitatile de cercetare-dezvoltare si institutiile de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale pot participa cu personal, baza materiala si expertiza.


   Art. 3. - Unitatile de cercetare-dezvoltare si institutiile de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale se inscriu in competitiile interne si internationale, cu prioritate, pentru proiecte de cercetare-dezvoltare care raspund cerintelor operationale si nevoilor de cercetare ale Armatei Romaniei, proiecte care pot contribui la derularea programelor de inzestrare ale Ministerului Apararii Nationale, precum si pentru proiecte de cercetare-dezvoltare din domeniul elaborarii, experimentarii si implementarii conceptelor, politicilor si strategiilor de aparare si securitate, studiilor de arta, istorie si medicina militara.

   Art. 4. -

   (1) Proiectele de cercetare-dezvoltare, altele decat cele cuprinse in Planul sectorial de cercetare-dezvoltare pentru tehnica si tehnologii militare al Ministerului Apararii Nationale, adjudecate prin competitie sau atribuite direct unitatilor de cercetare-dezvoltare si institutiilor de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale, se executa in aceleasi conditii de asigurare a bazei tehnico-materiale si de calitate, pe baza acelorasi proceduri interne ca si cele aferente activitatii de baza.
  
   (2) Drepturile de proprietate intelectuala asupra rezultatelor cercetarii realizate in conditiile alin. (1) apartin Ministerului Apararii Nationale, cu respectarea prevederilor art. 75 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 5 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, republicata.

   (3) Drepturile de proprietate intelectuala asupra rezultatelor cercetarii realizate in conditiile alin. (1) de consortiile universitare se stabilesc prin contractul de parteneriat incheiat la constituirea acestora.

   Art. 5. - Personalul Ministerului Apararii Nationale care indeplineste conditiile prevazute in Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, precum si studentii institutiilor militare de invatamant superior pot participa la realizarea lucrarilor de cercetare-dezvoltare adjudecate prin competitie sau atribuite direct unitatilor de cercetare-dezvoltare si institutiilor de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale, in cadrul programelor si proiectelor finantate de organizatii si agentii contractante, interne sau internationale.

   Art. 6. - Participarea personalului din unitatile de cercetare-dezvoltare si institutiile de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale si a studentilor din institutiile militare de invatamant superior la realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare in conditiile art. 4 este benevola, iar numarul maxim de ore lucrate peste orele de program se aproba de catre consiliul stiintific al unitatii de cercetare-dezvoltare, respectiv de senatul institutiei militare de invatamant superior, cu respectarea reglementarilor in vigoare.

   Art. 7. -

   (1) Orele prestate de personalul unitatilor de cercetare-dezvoltare si al institutiilor de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale si de catre studentii din institutiile militare de invatamant superior la realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare in conditiile art. 6 se platesc din fondurile proiectului de cercetare-dezvoltare, aprobate prin bugetul activitatilor finantate integral din venituri proprii, conform legii, cu respectarea plafoanelor pe baza carora se calculeaza costurile salariale directe la contractele de finantare incheiate din fonduri bugetare.
  
   (2) Evidenta orelor lucrate se tine pe fise de pontaj intocmite lunar prin grija directorului de proiect de cercetare-dezvoltare, avizate de persoanele responsabile pe domeniile de activitate stabilite prin ordin de zi pe unitate si aprobate de comandantul/seful unitatii militare.
 
   (3) In cazul in care o persoana executa lucrari la mai multe proiecte de cercetare-dezvoltare intr-o luna, se intocmeste o singura fisa de pontaj in care se consemneaza orele lucrate la fiecare proiect, precum si totalul orelor lucrate, caz in care fisa se intocmeste de unul dintre directorii de proiect numit de comandantul/seful unitatii militare si se semneaza de catre toti directorii de proiect la care au fost prestate activitati.

   Art. 8. -

   (1) Pentru realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare in conditiile art. 6, unitatile de cercetare-dezvoltare si institutiile de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale pot folosi in afara personalului propriu si alti specialisti din Ministerul Apararii Nationale sau din afara institutiei, care indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 319/2003, in functie de necesitatile proiectului.
  
   (2) Personalul Ministerului Apararii Nationale care nu face parte din unitatile de cercetare-dezvoltare si institutiile de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale poate participa la realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare prevazute la art. 1, cu aprobarea comandantului/sefului unitatii militare din care acesta face parte, daca nu se afla in conflict de interese sau daca nu genereaza concurenta neloiala.
  
   Art. 9. -

   (1) Folosirea personalului de specialitate din afara Ministerului Apararii Nationale pentru realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare prevazute la art. 1 se face pentru perioada proiectului de cercetare-dezvoltare, cu respectarea legislatiei muncii sau a incheierii contractelor civile, potrivit dreptului comun in materie.
  
   (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica personalului apartinand unitatilor de cercetare-dezvoltare si institutiilor de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale care au adjudecat proiectul de cercetare-dezvoltare si nici studentilor din institutiile militare de invatamant superior.
  
   (3) Personalul prevazut la alin. (2) este retribuit din fondurile proiectului de cercetare-dezvoltare numai pentru activitatea desfasurata in afara programului.
  
   Art. 10. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul apararii nationale,
Mihai Stanisoara


Vizualizat: 825 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?