Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ordin nr 183 din 27 martie 2009

Publicat: 27 martie 2009 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ordin privind modificarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 882/2004.

Click pe poza pentru galerie!

 Vazand Procesul-verbal nr. 89/2008 transmis de Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, precum si Referatul Directiei politici de piata in zootehnie nr. 126.181/2009, avand in vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 267/2004 referitoare la instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

Art. I. - Normele tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 882/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.147 din 3 decembrie 2004, se modifica dupa cum urmeaza: 

   1. La articolul 2, litera b) se abroga. 

   2. La articolul 3 alineatul (1) litera a), a doua liniuta se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   "- fara organele continute in cavitatile toracica si abdominala, fara rinichi, grasimea perirenala si pelviana;" 

   3. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   "(2) In scopul stabilirii preturilor pietei, carcasele trebuie prezentate fara inlaturarea grasimii exterioare, gatul fiind taiat in conformitate cu cerintele sanitare veterinare: 

   a) fara rinichi; 

   b) fara grasimea perirenala; 

   c) fara grasimea pelviana; 

   d) fara pilierii diafragmatici; 

   e) fara diafragma; 

   f) fara coada; 

   g) fara maduva spinarii; 

   h) fara grasime testiculara; 

   i) fara grasime pe interiorul partii superioare; 

   j) fara vena jugulara si grasimea adiacenta." 

   4. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   "Art. 7. - (1) Identificarea prevazuta la art. 1 alin. (1) este efectuata printr-o marcare care indica categoria, clasa de conformatie si gradul de acoperire cu grasime." 

   5. La articolul 7, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
   "(11) Indicarea subclaselor de conformatie se realizeaza cu ajutorul unor simboluri diferite de cele utilizate pentru clasificare." 

   6. La articolul 7, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   "(3) Marcajele se fac: 

   a) pe sferturile posterioare, la nivelul vrabioarei anterioare, la inaltimea celei de-a patra vertebre lombare; 

   b) pe sferturile anterioare, la nivelul pieptului, la 10-30 cm de la taietura sternului." 

   7. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   "Art. 9. - (1) Clasificarea este verificata prin inspectii inopinate ale inspectorilor imputerniciti care au responsabilitati in Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, conform prevederilor Ordinului ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 132/2006 pentru imputernicirea inspectorilor care vor avea responsabilitati in Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu completarile ulterioare, si ale Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 353/2006 pentru aprobarea atributiilor si modalitatilor de functionare ale inspectiei privind activitatea de clasificare a carcaselor, imputernicirea inspectorilor din cadrul directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene pentru realizarea activitatii de inspectie, precum si stabilirea zonelor in care inspectorii isi desfasoara activitatea, cu modificarile si completarile ulterioare. 

   (2) Controalele trebuie efectuate cel putin de doua ori pe trimestru, in toate unitatile autorizate care efectueaza clasificarea, iar in cazul in care se constata un numar semnificativ de clasificari incorecte sau de identificari neconforme, se maresc numarul carcaselor examinate si frecventa controalelor." 

   8. Anexa nr. 1 la normele tehnice "CONFORMATIE Dezvoltarea profilurilor carcasei si in special a partilor esentiale (coapsa, spinare, spata)" se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin. 

   9. Anexa nr. 2 la normele tehnice "GRADUL DE ACOPERIRE CU GRASIME Cantitatea de grasime din interiorul carcasei si din cavitatea toracica" se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin. 


Art. II. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu

Vizualizat: 434 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?