Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Obiectiv UE 2030 pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc: Dublarea producţiei de biometan!

Publicat: 19 aprilie 2022 - 16:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană şi-a sporit ambiţiile privind producţia de biometan de la 17 la 35 miliarde metri cubi pe an până în 2030, ca parte a eforturilor de a gestiona criza energetică pe care o resimţim din plin.

Acţionând din dorinţa de a stabiliza piaţa ca urmare a invaziei ruse din Ucraina şi pentru a-şi proteja resursele şi interesele proprii, autorităţile europene au lansat luna trecută planul REPowerEU, un instrument care se concentrează pe modalităţi de a face blocul comunitar independent de combustibilii fosili din Rusia, înainte de anul 2030.

Întreaga strategie se bazează pe doi piloni:

1. diversificarea aprovizionării cu gaze a UE pentru a înlocui importurile ruseşti pe termen scurt;

2. extinderea implementării surselor regenerabile şi a măsurilor de economisire a energiei pe termen lung.

 

Dependenţa de gazul rusesc


Pentru a spori rezilienţa sistemului energetic european, Comisia insistă asupra importanţei creşterii producţiei de biometan sau biogaz. Astfel, ambiţia de a produce 35 miliarde metri cubi de biometan pe an până la sfârşitul acestui deceniu este dublă faţă de un obiectiv anterior stabilit de executivul european în comunicarea Fit for 55, care prevedea o ţintă de doar 17 miliarde de metri cubi.

Prin urmare, producţia ar creşte de zece ori în interiorul blocului comunitar până în 2030. Planul RePowerEU ar putea contribui, chiar înainte de sfârşitul anului, la scăderea cererii de gaze a UE cu volume echivalente cu două treimi din totalul gazelor importate anul trecut din Rusia, prin înlocuirea gazului în sistemele de încălzire şi generarea de energie din surse regenerabile.

 

Armonizarea cu PNS-urile


Totodată, Comisia spune că planurile naţionale strategice ale Politicii Agricole Comune ar trebui să canalizeze finanţarea către producţia de biometan obţinut din surse durabile de biomasă, inclusiv deşeuri şi reziduuri agricole. Aceste planuri strategice se află în prezent pe masa Comisiei Europene pentru a fi revizuite, urmând să ajungă din nou în posesia autorităţilor naţionale pentru a opera anumite ajustări, dacă va fi cazul.

 

Un subiect controversat


Problema producţiei de biogaz este destul de controversată în comunitatea agricolă. În timp ce unii văd aceasta ca pe o oportunitate de a-şi suplimenta veniturile, alţii susţin că au nevoie de gunoiul de grajd şi de reziduurile de cultură, care sunt considerate nişte resurse foarte valoroase pentru sol.

Pe de altă parte, producţia de biogaz suferă de o lipsă de acceptabilitate în comunităţile locale, precum şi de o lipsă de finanţare, ceea ce înseamnă că până acum nu a îndeplinit potenţialul său în UE. Cu toate astea, sectorul este pregătit să atingă ambiţiosul obiectiv menţionat în cadrul planului RePowerEU.

GRAFIC biometan_b

 Ponderea importurilor de gaze naturale în Uniunea Europeană, 2021

 

Cât de rentabil e biogazul?


Ţinta poate fi atinsă în mare parte pe baza deşeurilor şi a materiilor prime reziduale, dar pentru asta e nevoie de investiţii în noi capacităţi de producţie. Potrivit EBA, UE produce astăzi 3 miliarde de metri cubi de biometan.

„Creşterea la 35 miliarde de metri cubi necesită mobilizarea materiei prime de biomasă durabilă, în principal deşeuri şi reziduuri, plus construirea a aproximativ 5.000 de noi fabrici de biometan. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este fezabil în următorii opt ani. Şi este şi rentabil. Ar fi nevoie de aproximativ 80 miliarde de euro în investiţii de capital, bani europeni cheltuiţi în economia noastră internă. Asta ne-ar permite să producem biometan la un cost care este considerabil mai mic decât preţul gazelor naturale din ultimele câteva luni. Şi, pe lângă construirea de noi instalaţii integrate de biogaz-biometan, ar fi posibilă adaptarea eficientă a unităţilor de metanizare la instalaţiile de biogaz existente”, se arată într-un comunicat EBA.

 

Un segment cu mare potenţial


La rândul său, Pekka Pesonen, secretarul general al COPA-COGECA - organizaţia europeană a fermierilor şi a structurilor cooperatiste din agricultură, şi-a exprimat susţinerea faţă de iniţiativa Comisiei cu privire la creşterea producţiei de biometan, declarând că este „foarte bucuros” să vadă că se pune accentul pe sursele alternative de energie. „Considerăm binevenit acest obiectiv general, întrucât suntem de părere că producţia de biogaz regenerabil reprezintă un segment cu mare potenţial de a ajuta la transformarea consumului european de gaz, pentru a fi mai durabil, reducând totodată dependenţa externă faţă de Rusia. Digestia anaerobă poate de asemenea să permită producerea mai multor îngrăşăminte organice pentru practicile agricole, conform aşteptărilor din Pactul Verde european”, a subliniat reprezentantul celei mai puternice structuri asociative a fermierilor din spaţiul comunitar.

 

RELAXAREA AJUTOARELOR DE STAT


Pe lângă stimularea producţiei de biogaz, noua comunicare are în vedere şi creşterea posibilităţilor de sprijin pentru fermieri, prin revizuirea în curs a normelor privind ajutoarele de stat. O măsură similară a fost aplicată în timpul pandemiei pentru a ajuta sectoarele care nu sunt acoperite de măsurile de sprijin stabilite în regulamentul privind organizarea comună a pieţei. Aceasta a fost privită ca o plasă de siguranţă pentru fermieri în caz de criză, contracarând, de exemplu, prăbuşirea preţurilor.

 

 Harmen-Dekker-EBA_b

Ținta de biometan reprezintă peste 20% din importurile actuale de gaze din Rusia. Până în 2050, acest potenţial se poate tripla, crescând cu mult peste 100 miliarde de metri cubi şi acoperind între 30 şi 50% din cererea viitoare de gaze a UE.

HARMEN DEKKER

Director executiv Asociaţia Europeană de Biogaz (EBA)

 

 

un articol de

LIVIU GORDEA

 

Vizualizat: 600 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?