Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noi norme de simplificare a înregistrării vinurilor de calitate în UE

Publicat: 30 iulie 2018 - 15:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Două noi reglementări europene promit să simplifice procesul de identificare a vinurilor cu indicaţie geografică (IG).

Procedurile de înregistrare şi de modificare a IG vor fi simplificate şi aliniate la alte sectoare alimentare, în timp ce responsabilităţile privind modificările specificaţiilor produsului vor fi clarificate ca fiind la nivel naţional sau la nivelul UE.

Procesul de înregistrare a unui vin de calitate va fi uşurat datorită simplificării descrierii legăturii geografice solicitate în cerere. Anterior, solicitanţii au trebuit să prezinte detalii privind aria geografică, caracteristicile produsului care pot fi atribuite mediului geografic şi interacţiunea cauzală dintre cele două. Prin noile norme, solicitanţii vor trebui doar să descrie legătura de cauzalitate dintre aria geografică şi caracteristicile produsului.

Vinurile europene sunt foarte căutate pe pieÅ£ele extra-comunitare_bResponsabilitatea pentru examinarea cererii a fost, de asemenea, simplificată pentru a împiedica efectuarea aceloraşi activităţi la nivel naţional şi la nivelul UE. De exemplu, statul membru va examina prima cerere, în timp ce Comisia se va concentra doar pe elemente legate de aspectele transfrontaliere. Dacă înainte era nevoie de câţiva ani pentru a face acest lucru, după noile norme termenul va fi de numai 6 luni, ceea ce va reduce în mod semnificativ procesul.

Procedurile de opoziţie şi de anulare vor fi şi ele simplificate şi aliniate la ceea ce există în prezent pentru sectorul alimentar.

Definiţii mai clare, timpi de aşteptare mai mici

"Amendamentele Uniunii" acoperă modificări importante ale unuii produs cu indicaţie geografică, cum ar fi denumirea, clasificarea, legătura cu aria geografică sau orice altceva care restricţionează comercializarea produsului. Acestea sunt adoptate la nivelul UE. "Modificările standard", în schimb, acoperă orice altceva şi vor fi adoptate la nivel naţional. Aceasta aduce o definiţie mai clară a diferitelor modificări şi reduce timpul petrecut în tratarea aplicaţiilor. Nici o astfel de distincţie nu a existat anterior.

Noile norme includ, de asemenea, posibilitatea de a acorda modificări temporare la caietul de sarcini al produsului. Acest lucru poate fi utilizat în cazul măsurilor sanitare şi fitosanitare obligatorii, dezastrelor naturale sau condiţiilor meteorologice nefavorabile recunoscute oficial ca împiedicând ca anumite etape de producţie să aibă loc în aria geografică. Aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în urma cutremurului din zona Parmigiano, când o etapă din perioada de maturare a brânzei cu denumire de origine protejată Parmigiano-Reggiano a fost permisă să se desfăşoare într-o zonă învecinată.

Mai multă flexibilitate

Perioadele de tranziţie sunt de asemenea incluse în noile reguli. Pe de o parte, acestea pot permite temporar utilizarea unei denumiri protejate care ar putea contraveni regulilor, oferind producătorilor mai mult timp pentru reconversia producţiei sau a denumirii produsului. Pe de altă parte, perioadele de tranziţie pot fi puse în aplicare înainte de înregistrarea unui vin protejat, permiţând statelor membre să anticipeze efectele protecţiei denumirii la nivel naţional.

Noile norme sunt în concordanţă cu actuala direcţie de modernizare şi simplificare a politicii agricole comune (PAC), subliniate în noile propuneri legislative.

Vizualizat: 687 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?