Două noi reglementări europene promit să simplifice procesul de identificare a vinurilor cu indicaţie geografică (IG).
Procedurile de înregistrare şi de modificare a IG vor fi simplificate şi aliniate la alte sectoare alimentare, în timp ce responsabilităţile privind modificările specificaţiilor produsului vor fi clarificate ca fiind la nivel naţional sau la nivelul UE.
Procesul de înregistrare a unui vin de calitate va fi uşurat datorită simplificării descrierii legăturii geografice solicitate în cerere. Anterior, solicitanţii au trebuit să prezinte detalii privind aria geografică, caracteristicile produsului care pot fi atribuite mediului geografic şi interacţiunea cauzală dintre cele două. Prin noile norme, solicitanţii vor trebui doar să descrie legătura de cauzalitate dintre aria geografică şi caracteristicile produsului.
Responsabilitatea pentru examinarea cererii a fost, de asemenea, simplificată pentru a împiedica efectuarea aceloraşi activităţi la nivel naţional şi la nivelul UE. De exemplu, statul membru va examina prima cerere, în timp ce Comisia se va concentra doar pe elemente legate de aspectele transfrontaliere. Dacă înainte era nevoie de câţiva ani pentru a face acest lucru, după noile norme termenul va fi de numai 6 luni, ceea ce va reduce în mod semnificativ procesul.
Procedurile de opoziţie şi de anulare vor fi şi ele simplificate şi aliniate la ceea ce există în prezent pentru sectorul alimentar.
Definiţii mai clare, timpi de aşteptare mai mici
"Amendamentele Uniunii" acoperă modificări importante ale unuii produs cu indicaţie geografică, cum ar fi denumirea, clasificarea, legătura cu aria geografică sau orice altceva care restricţionează comercializarea produsului. Acestea sunt adoptate la nivelul UE. "Modificările standard", în schimb, acoperă orice altceva şi vor fi adoptate la nivel naţional. Aceasta aduce o definiţie mai clară a diferitelor modificări şi reduce timpul petrecut în tratarea aplicaţiilor. Nici o astfel de distincţie nu a existat anterior.
Noile norme includ, de asemenea, posibilitatea de a acorda modificări temporare la caietul de sarcini al produsului. Acest lucru poate fi utilizat în cazul măsurilor sanitare şi fitosanitare obligatorii, dezastrelor naturale sau condiţiilor meteorologice nefavorabile recunoscute oficial ca împiedicând ca anumite etape de producţie să aibă loc în aria geografică. Aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în urma cutremurului din zona Parmigiano, când o etapă din perioada de maturare a brânzei cu denumire de origine protejată Parmigiano-Reggiano a fost permisă să se desfăşoare într-o zonă învecinată.
Mai multă flexibilitate
Perioadele de tranziţie sunt de asemenea incluse în noile reguli. Pe de o parte, acestea pot permite temporar utilizarea unei denumiri protejate care ar putea contraveni regulilor, oferind producătorilor mai mult timp pentru reconversia producţiei sau a denumirii produsului. Pe de altă parte, perioadele de tranziţie pot fi puse în aplicare înainte de înregistrarea unui vin protejat, permiţând statelor membre să anticipeze efectele protecţiei denumirii la nivel naţional.
Noile norme sunt în concordanţă cu actuala direcţie de modernizare şi simplificare a politicii agricole comune (PAC), subliniate în noile propuneri legislative.