Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Modificări legislative privind produsele agroalimentare ecologice

Publicat: 09 septembrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a dat aviz favorabil proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 5/2016 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.

 

Click pe poza pentru galerie!

În cele ce urmează vom prezenta modificările aduse de ordonanța de urgență nr. 5/2016.

O primă modificare apare la art. 2 alin. (4) unde sunt enumerate principalele atribuții ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în calitate de autoritate responsabilă. Pe lângă cele unsprezece atribuții deja existente, se mai introduce una, la lit. l) cu următorul cuprins: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin compartimentul de specialitate, efectuează controlul la operatorii de produse agroalimentare ecologice pe trasabilitatea și conformitatea produselor, cu respectarea prevederilor legale, în baza sesizărilor/notificărilor transmise către Minister sau în baza sesizărilor din oficiu, după caz.

Se modifică, de asemenea, și art. 8 unde după alin. (3) se introduc trei noi alineate, (31) - (33).

În primul rând, aprobarea organismelor de inspecție și certificare se realizează contra unei taxe care se face venit la bugetul de stat. Aceasta va fi stabilită pentru fiecare domeniu pentru care organismele de inspecție și certificare cer aprobarea. Prin ordin comun al ministrului agriculturii și al ministrului finanțelor publice se va aproba cuantumul acestei taxe.

Potrivit expunerii de motive, pentru următorii cinci ani, este estimată o creștere a veniturilor la bugetul de stat cu aproximativ 385.000 lei, sumă provenită din această taxa de aprobare a organismelor de inspecție și certificare. 

O altă modificare se referă la posibilitatea ca personalul cu atribuții de inspecție din cadrul Ministerului Agriculturii să preleve probe de sol, de plante și din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică, în baza sesizărilor/notificărilor transmise către Minister sau în baza sesizărilor din oficiu, după caz. Pentru analiza acestor probe, Ministerul Agriculturii va desemna laboratoare de referință, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Va exista un control mai eficient al produselor agroalimentare ecologice prin desemnarea acestor laboratoare. De asemenea, se vor putea constata mult mai ușor cazurile de nerespectare a metodelor de producție de către operatorii ce acționează în sistemul de agricultură ecologică.

Proiectul de lege urmează să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

 

 

 


PUBLICAȚII ÎN MONITORUL OFICIAL

Monitorul Oficial, Partea I nr. 572 din 28.07.2016

Ordinul nr. 1155/868/2016 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol;

Monitorul Oficial, Partea I nr. 583 din 01.08.2016

Ordinul nr. 871/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecție și certificare în agricultura ecologică;

Monitorul Oficial, Partea I nr. 596 din 05.08.2016

Ordinul nr. 877/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de stat "Sprijin acordat întreprinderilor pentru investiții necesare dezvoltării, modernizării sau adaptării infrastructurii silvice";

Monitorul Oficial, Partea I nr. 598 din 05.08.2016

Ordinul nr. 1026/1125/2016 privind aprobarea criteriilor de selecție și a modalității de organizare a concursului de ocupare a funcțiilor publice specifice de atașat agricol din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 195 din 20.07.2016

Decizia de punere în aplicare nr. 1183/2016 de aprobare a programului de vaccinare de urgență împotriva dermatozei nodulare contagioase a bovinelor în Bulgaria și de modificare a anexei la Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645;

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 208 din 02.08.2016

Regulamentul de punere în aplicare nr. 1313/2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 în ceea ce privește condițiile de aprobare a substanței active glifosat;

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 209 din 03.08.2016

Rectificare la Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/941 a Comisiei din 30 mai 2016 privind verificarea conturilor agențiilor de plăți din statele membre referitoare la cheltuielile finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) pentru exercițiul financiar 2015;

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 210 din 04.08.2016

Regulamentul de punere în aplicare nr. 1330/2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1235/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 1230 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?