Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Modificarea Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 prin Legea nr. 269/2015

Publicat: 11 februarie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Monitorul Oficial nr. 843, Partea I din 12.11.2015 a fost publicată Legea nr. 269/2015 care, pe lângă modificările pe care le-a adus O.U.G nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare, a modificat și Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004.

Click pe poza pentru galerie!

Cele mai importante modificări le vom detalia în cele ce urmează.

La articolul 4 alineatul (1), litera c) s-a modificat textul de lege cu precizarea: realizarea de către proprietarii de amenajări de îmbunătățiri funciare a exploatării, întreținerii și reparațiilor amenajărilor de îmbunătățiri funciare situate pe terenurile pe care le dețin sau, după caz, pe terenurile altora, cu acordul acestora, inclusiv a lucrărilor de reabilitare, executare de investiții și suportarea costurilor acestor activități. Statul intervine prin Agenție numai pentru finanțarea lucrărilor de investiții care sunt efectuate pe terenuri proprietate publică și privată a statului. 

Următoarea modificare este cea articolului 27 alin. (1) care are următorul cuprins: Infrastructura secundară de irigații aparținând domeniului privat al statului, aflată în administrarea Agenției, situată pe teritoriul unei organizații, se transmite, la cerere, în proprietatea organizațiilor, prin hotărâre a Guvernului, cu următoarele condiții rezolutorii:

a) neîndeplinirea obiectului de activitate al organizației de îmbunătățiri funciare prevăzut în statut;

b) neasigurarea integrității patrimoniului preluat de la Agenție;

c) nefinalizarea la termen, din vina organizației, a lucrărilor de reabilitare conform angajamentelor asumate;

d) nerespectarea prevederilor protocolului de transfer al infrastructurii de la Agenție la organizația de îmbunătățiri funciare;

e) intrarea în stare de insolvență. 

Față de reglementarea anterioară, acum au fost introduse cinci condiții rezolutorii care, dacă sunt îndeplinite, se va desființa obligația - infrastructura secundară va reveni în domeniul privat al statului.

Tot în cadrul acestui articol 27 s-au abrogat alin. (3), (4) și (41).

La articolul 27, alineatele (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins: (5) Punerea în funcțiune a infrastructurii de irigații din domeniul privat al statului care face obiectul transmiterii la cerere, fără plată, în proprietatea unei organizații, se realizează din fonduri asigurate din bugetul Agenției sau de către organizații prin fonduri proprii sau atrase, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Față de reglementarea anterioară, s-a eliminat posibilitatea ca organizația să primească în folosință infrastructura de irigații iar punerea în funcțiune se face și din fondurile proprii ale organizației, nu doar din bugetul Agenției, așa cum era reglementat anterior.

Potrivit alin. (6), transmiterea dreptului de proprietate asupra infrastructurii de îmbunătățiri funciare aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind publicitatea și înregistrarea circulației bunurilor imobile. {i în cadrul acestui alineat a fost eliminată posibilitatea transmiterii dreptului de folosință asupra infrastructurii.

Partea introductivă a alineatului (2) al art. 39 suferă o modificare, constând în faptul că amenajările de îmbunătățiri funciare sau părțile unor amenajări de îmbunătățiri funciare vor fi trecute în conservare pentru o perioadă de până la 15 ani, prelungindu-se astfel perioada de la 5 ani, cum era specificat anterior.

În art. 57 alin. (1) se prevede obligativitatea încheierii contractului multianual de furnizorul de apă cu organizații, federații și alți beneficiari pentru o perioadă de minimum 5 ani. Reglementarea anterioară se referea la o perioadă fixă de 5 ani și nu minimă.

În cadrul art. 58 este eliminat tariful anual, și rămâne doar tariful de livrare a apei pentru irigații.

Alte două modificări ar fi abrogarea art. 59 și a art. 61.

De asemenea se modifică art. 62, care la alin. (1) vorbește de termenul până la care beneficiarii pot reînnoi contractul multianual, cu condiția notificării Agenției. Noua reglementare stabilește ca reînnoirea să se facă până la data de 30 septembrie a anului în care contractul exipră. Înainte de această modificare, termenul era 31 iulie. Tot în cadrul acestui articol, alin. (2) este abrogat.

 

 

 

PUBLICAȚII ÎN MONITORUL OFICIAL

Monitorul Oficial, Partea I nr. 917 din 10.12.2015

Hotărârea nr. 953/2015 pentru completarea art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 678/2015 privind închiderea programelor operaționale finanțate în perioada 2007-2013 prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune și Fondul European pentru Pescuit


Monitorul Oficial, Partea I nr. 36 din 19.01.2016

Ordinul nr. 30/2016 privind aprobarea Manualului de procedură pentru implementarea proiectelor finanțate prin măsura 20 "Asistență tehnică" descrisă în capitolul 15.6 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE

Jurnalul Oficial al UE nr. 336 din 23.12.2015

Decizia de punere în aplicare nr. 2444/2015 de stabilire a cerințelor comune privind prezentarea de către statele membre a unor programe naționale de eradicare, control și supraveghere a bolilor animalelor și a zoonozelor în vederea finanțării de către Uniune și de abrogare a Deciziei 2008/425/CE 


Jurnalul Oficial al UE nr. 6 din 09.01.2016 

Recomandarea nr. 22/2016 privind prevenirea și reducerea contaminării cu carbamat de etil a rachiului din fructe sâmburoase și a rachiului de marc din fructe sâmburoase, precum și de abrogare a Recomandării 2010/133/UE


 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Vizualizat: 1199 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?