Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate

Publicat: 15 aprilie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a publicat raportul favorabil asupra acestui proiect de lege care va urma să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, având anumite amendamente față de varianta adoptată de către Senat.

Click pe poza pentru galerie!

În primul rând, anumite informații vor fi obligatoriu inscripționate pe ambalajul produsului, și anume: a) denumirea produsului alimentar; b) lista ingredientelor folosite; c) cantitatea netă a produsului alimentar; d) data durabilității minimale sau data limită de consum; e) condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare; f) țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud materie primă pentru consum; g) denumirea ambalatorului și marca de identificare; h) numele, denumirea comercială și adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum; i) declarația nutrițională; j) conținut de grăsime exprimat în procente; k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat. 

Potrivit art. 3 alin. (3), dacă laptele provine de la alte specii de animale decât de la vacile de lapte atunci va trebui să fie specificată specia de la care provine. Dacă există modificări de compoziție (îmbogățirea laptelui în proteine lactice etc.) atunci acest lucru va fi indicat pe etichetă. 

Pentru a putea fi scris pe eticheta produsului mențiunea „Produs natural”, trebuie ca materia primă folosită să fie în proporție de 100%  lapte natural provenit de la vaci, bivolițe, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf. 

Potrivit art. 5 lit. b), dreptul de a scrie pe eticheta produsului finit mențiunea „Produs românesc”, va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România. De asemenea, etichetele trebuie să fie inscripționate clar, ușor de înțeles pentru a putea permite consumatorilor informarea privind originea și trasabilitatea produselor. Nerespectarea prevederilor de mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Potrivit art. 9 din acest proiect de lege producerea, expunerea spre vânzarea și/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei și retragerea pe timp de 6 luni a autorizației de funcționare a producătorilor sau comercianților, după caz.

Personalul împuternicit din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este cel care constată contravențiile și aplică sancțiunile prevăzute de acest proiect.

 

Denise NIMIGEAN, jurist

denise@revista-ferma.ro

 

 

PUBLICAȚII ÎN MONITORUL OFICIAL

Monitorul Oficial, Partea I nr. 221 din 24.03.2016

Hotărârea nr. 174/2016 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbție a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăți directe a măsurii de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe, a măsurii de promovare a vinurilor, precum și pentru măsuri de piață și intervenție în agricultură.

Monitorul Oficial, Partea I nr. 231 din 29.03.2016 

Ordinul nr. 364/2016 pentru aprobarea Normelor privind gestionarea sistemului autorizațiilor de plantare a viței-de-vie pentru struguri de vin.

Monitorul Oficial, Partea I nr. 243 din 01.04.2016

Hotărârea nr. 214/2016 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

Hotărârea nr. 216/2016 privind stabilirea pentru anul 2015 a cuantumului plății unice pe suprafață, plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plății pentru tinerii fermieri, precum și a plafonului și cuantumului ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil.


JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 70 din 16.03.2016

Regulamentul nr. 371/2016 de refuzare a autorizării anumitor mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor.

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 74 din 19.03.2016

Regulamentul de punere în aplicare nr. 406/2016 de stabilire a cantităților care urmează să fie adăugate la cantitatea fixată pentru subperioada 1 iulie - 30 septembrie 2016 în cadrul contingentelor tarifare deschise prin Regulamentul (CE) nr. 1384/2007 în sectorul cărnii de pasăre originară din Israel.

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 75 din 22.03.2016

Decizia de punere în aplicare nr. 417/2016 de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 80 din 31.03.2016 

Regulamentul de punere în aplicare nr. 459/2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1235/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 1026 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!