Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare va fi modificată

Publicat: 19 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia pentru agricultură a hotărât, în unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaților, spre dezbatere și adoptare, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, cu anumite amendamente. 

Click pe poza pentru galerie!

La art. 2 alineatul 2 unde se definesc termenii și expresiile care se regăsesc în lege, se vor introduce după punctul 21  patru noi puncte - 22-25 - prin care se va defini carnea românească; produsul alimentar proaspăt; produsul alimentar congelat și produs românesc - produs obținut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România; produsul are la bază interesul acordat de producători comercianților în sensul asigurării siguranței alimentare.

Tot în cadrul acestui articol se va introduce un nou punct, numărul 16, care definește lanțul scurt de aprovizionare ca fiind acela care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, precesatori și consumatori.

O altă modificare apare la art. 7 alineatul (3). În prezent, comerciantul poate refuza recepția mărfii din anumite motive, acesta având obligația să-i notifice în scris furnizorului motivul refuzului recepției produselor, într-un termen de maxim 24 de ore. Noua reglementare vrea să grăbească acest proces, specificându-se că refuzul recepției mărfii trebuie să se facă în momentul livrării; astfel, se va elimina acel termen de 24 de ore în care comerciantul are posibilitatea să se răzgândească. Dacă marfa nu e refuzată la livrare, atunci aceasta va fi considerată acceptată. 

După capitolul III se va introduce unul nou, capitolul III1 intitulat  „Obligații speciale ale comerciantului”. Comerciantul va fi obligat să acorde spații distincte de expunere și vânzare a produselor românești, în condițiile legii. Eticheta pe care o va avea carnea comercializată pe teritoriul României va cuprinde următoarele mențiuni: a) țara de origine a animalului; b) unde s-a născut acel animal; c) unde a fost crescut; d) unde a fost sacrificat, marca de sănătate/identificare și denumirea operatorului economic.

De asemenea, comerciantul persoană juridică, autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare.

 


PUBLICAȚII ÎN MONITORUL OFICIAL 

Monitorul Oficial, Partea I nr. 330 din 28.04.2016

Ordinul nr. 796/2016 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 694/2008 privind condițiile de recunoaștere a organizațiilor de producători și a grupurilor de producători recunoscute preliminar în sectorul fructe și legume, precum și modul de accesare a sprijinului financiar de către acestea și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acestuia

Monitorul Oficial, Partea I nr. 331 din 29.04.2016

Ordinul nr. 793/2016 privind abrogarea unor ordine ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru aprobarea manualelor de procedură aferente măsurilor, submăsurilor și schemelor de ajutor de stat sau de minimis din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020

Monitorul Oficial, Partea I nr. 342 din 05.05.2016

Legea nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate

Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 din 05.05.2016

Legea nr. 87/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol


JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 115 din 29.04.2016

Regulamentul de punere în aplicare nr. 668/2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1484/95 în ceea ce privește stabilirea prețurilor reprezentative în sectorul cărnii de pasăre și în cel al ouălor, precum și pentru ovalbumină;

Regulamentul de punere în aplicare nr. 669/2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 în ceea ce privește modificarea și conținutul programelor de dezvoltare rurală, publicitatea pentru aceste programe și ratele de conversie în unități vită mare

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 116 din 30.04.2016

Regulamentul de punere în aplicare nr. 673/2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul

Rectificare la Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare și de înregistrare a animalelor din speciile ovină și caprină și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 și a Directivelor 92/102/CEE și 64/432/CEE

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

 

Vizualizat: 810 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?