BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legea 28 pune botniţă producătorilor români

Publicat: 18 iunie 2020 - 17:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii de legume - fructe care aşteptau până mai ieri măsuri guvernamentale care să le faciliteze accesul pe piaţă şi în marile magazine s-au trezit peste noapte cu şi mai multe beţe-n roate! 

Semn (dacă mai era nevoie de încă o dovadă) că promisiunile politicienilor sunt exclusiv de faţadă, bine tapetate cu rânjete şi superioritatea omului prost căruia îi dai pixul în mână ca să ia decizii.

Au stat ei, legiuitorii şi au gândit o lege care, chipurile, ţine cont de directivele europene, însă au omis taman prevederile din Directiva (UE) 2019/633 care favorizează producătorii (sau cel puţin îi protejează) în faţa comercianţilor. Rezultatul este devastator pentru fermierii noştri:

  1. Comercianţii au de-acum libertatea de a factura şi încasa de la furnizor tot felul de taxe şi servicii.
  2. A dispărut obligativitatea preluării din lanţul alimentar scurt a cel puţin 51% pentru: carne, ouă, legume, fructe, miere, produse lactate şi de panificaţie care oricum se regăseau la raft în procente mult mai mici şi nici un guvernant nu a luat măsuri în acest sens, pentru respectarea legii! Dimpotrivă, au lăsat mult şi nepermis loc de tocmeală.
  3. Termenul de plată pentru produsele alimentare proaspete nu putea fi mai mare de 7 zile calendaristice. Ce să vezi? Noua lege permite comercianţilor plata la 15 zile, de parcă producătorii sunt instituţii de finanţare/creditare cu dobândă zero!

Cum poţi, pe de o parte, să susţii sus şi tare înfiinţarea cooperativelor şi asocierea fermierilor iar pe de altă parte să le dai în cap cu prevederi care sfidează nu doar producţia internă, ci şi normativele europene pe care parlamentarii noştri ar fi trebuit să le transpună în lege?

14 cooperative, federaţii şi asociaţii din legumicultură, membri ai Uniunii "Salvăm Ţăranul Român" au trimis Comisiilor de Agricultură din Parlament o sesizare cu privire la dezavantajarea producătorilor de legume fructe, prin modificarea Legii 321/2009 prin Legea 28/2020.
"Din dorinţa de a face , parlamentarii au modificat legea în interesul comercianţilor, mergând pe principiul că cei care au câştigat până acum să câştige şi mai mult. Înţelegem că reprezentanţii marilor lanţuri urmăresc interesele acţionarilor lor, dar în acelaşi timp am considerat că aleşii noştri veghează pentru respectarea drepturilor noastre, căci , în acest caz, suntem noi, cei care producem mâncare, plătim taxe şi contribuim la bunăstarea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea", se arată în comunicatul producătorilor.

Ce se poate face? Politicieni români, TREZIREA LA REALITATE! Dacă vouă nu vă pasă decât de buzunarul propriu doldora de comisioane şi parandărăt, aflaţi totuşi că există în ţara asta producători pentru care accesul la o piaţă normală este esenţial pentru supravieţuire. La fel cum există consumatori care vor în magazine marfă românească. La fel cum există o comunitate europeană din care România face parte, în caz că nu ştiaţi sau aţi uitat. Ori, Comisia Europeană încurajează statele membre să-şi susţină producătorii agricoli, nu să îi anihileze prin legi aberante. Bate cam tare la ochi legea 28, nu credeţi?!

NICOLETA DRAGOMIR
redactor-şef Revista Ferma
nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 4449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?