În plină desfășurare a Programului național de cadastru și carte funcțională, au fost operate diverse și diverse la Legea cadastrului a publicității imobiliare nr. 7/1996. Iată care sunt principalele prevederi!
Suntri referitoare, printre altele, la finanţarea noilor cărţi funcţionare şi la prevederea de depunere online a documentaţiei.
Nouă lege a fost promulgată de preşedintele României în 5 noiembrie. Unul dintre articolele prevede că în cadrul Programului național de cadastru și carte funcțională sunt finanțate, în condițiile legii, și lucrările de înregistrare sistematică ce vor fi inițiate de unități administrative teritoriale, având ca obiect sectoare cadastrale, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar. , titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor de: a) imobile din extravilan; b) imobile din intravilan; c) imobile din extravilan şi din intravilan.
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) finanţează lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţi administrativ-teritoriale într-un cuantum de maximum 84 lei + TVA/carte funciară, care se majorează pentru terenurile situate în extravilan cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale. terenurilor în funcție de relief. Un alt articol prevede că ”în cazul deschiderii din oficiu a noilor cărți funciare, găzduiesc active din vechile căți funcționare se transcriu cu aceleași efecte juridice și sub același rang avute anterior”.
Intabularea în cartea funciară a transmisiunii drepturilor reale imobiliare ce operează prin efectul fuziunii/divizării se efectuează pe baza unei documentații cuprinzând:
a) hotărârea instanţei de judecată care se pronunţă asupra legalităţii fuziunii/divizării;
b) dovada de înregistrare în registrul comerțului;
c) certificatul de înmatriculare în registrul comerțului;
d) proiectul de fuziune/divizare încheiat în formă autentică.
Pentru autentificarea proiectului de fuziune/divizare, notarul public va solicita extras de carte funcțională pentru autentificare. Cererea de a avea nevoie, recepție sau avizare va putea fi depusă și online, însoțită de înscrisul prin care se constată actul sau fapta juridică a faptului că se cere, sau, după caz, de înscrisul pentru care se solicită recepția sau avizarea.
Cererea va fi însoțită de redare pe suport informatic a înscrisurilor emise în formă materială, semnate de deponent cu semnătura electronică calificată, prin care certifică faptul că redarea pe suport informatic sa făcut după originalul sau copia legalizată a înscrisului și că nu a fost modificat conținutul acestuia. , sub sancţiunea nulităţii absolute a stocrii, recepţiei sau avizării. Pentru efectuarea cererii în cartea funciară, înscrisul pe suport informatic astfel depus are efect juridic echivalent înscrisului original și va sta la baza soluționării cererii. În situația în care înscrisurile în format electronic nu respectă cerințele formale în sensul că prezenta prezenta, ștersături, adăugiri sau sunt ilizibile, registratorul de carte funcțională poate solicita prin referat de completare originalul sau copia legalizată a acestora,
Consultă Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996!
Click aici pentru a cumpăra Revista în format electronic!
Pentru abonamente sunați la nr. de telefon 0256213328 sau accesați https://www.revista-ferma.ro/abonamente
un articol de
STELIAN RĂDESCU