Piața arendei este instabilă şi nereglementată corespunzător. Contravaloarea pentru terenul arendat crește constant, ajungând şi la 2.000 kg grâu/ha, iar tot mai mulţi proprietari preferă banii în locul produselor.
Să nu uităm că ultimii ani au fost ani secetoşi, cu randamente scăzute, când o bună parte din recoltă s-a dus pe plata arendei. ÎnUE, arenda medie este undeva în jurul a 260 euro/ha/an.
“În zona Brăilei, arenda este de 1.000 kg de grâu/ha. Numai că, tacit, unii proprietari au făcut contracte cu societăţi interesate pentru 300 euro hectarul. Auzind arendatorii din sat, care aveau terenurile date spre a fi lucrate la fermierii din zonă, au cerut mărimea arendei la nivelul a 2 tone de grâu/ha, ceea ce mie mi se pare extrem de mult”, ne-a declarat inginerul Florian Vizireanu, din comuna Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila.
Fermierul lucrează teren preluat în arendă de la săteni, contractat pe 10 ani, şi plăteşte 800 kg de grâu la hectar.
Nici nu a început bine anul că anunţurile de arendare a terenurilor au năvălit pe siturile de specialitate. Competiţia este acerbă. Pe Romimo.ro, o societate comercială doreşte să preia teren arabil în arendă în Timiş la preţul de 200-280 euro/ha (în funcție de suprafață și durata contractului!) sau cereale, la alegerea proprietarului.
Pe un alt site, o persoană fizică ia teren în arendă în judeţul Braşov, cu contract pe 5 sau 7 ani şi plata de 2.000 de lei/ha (400 euro!).
Am reuşit să iau de la stat în concesiune 35 ha. Surprinzător este că redevenţa de 1.772 kg de grâu/ha va trebui plătită la preţul de referinţă de la Bursa franceză MATIF. E ca şi cum aş da peste 2 tone/ha! Nu înţeleg la ce se raportează când stabilesc aceste obligaţiuni. - MATEI COSMIN LUPŞA, fermier, jud. Călăraşi
Jupuindu-i! Dacă statul a concesionat străinilor jumătate din terenurile deţinute (circa 150 mii ha), cu 300-600 kg de grâu la hectar, pentru tinerii care au accesat programul ADS redevenţa este de nouă ori mai mult!
Anul trecut, Agenția Domeniilor Statului a scos la licitaţie terenuri pentru tinerii fermieri. Arenda se încadrează între 2.000 și 2.700 de kilograme e grâu pe hectar pe an, anunţase fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.
”Mulţi fermieri lucrează şi suprafeţele altora, care depun cererile unice de plată, şi pe lângă faptul că nu le plătesc o arendă la vedere, sunt obligaţi să lucreze şi ilegal, pentru că ei cheltuie mult mai mult şi pe acele suprafeţe, dar nu le pot prinde în contabilitate. Sunt lucruri delicate, dar care trebuie spuse şi nu trebuie să le tot ascundem sub preş!”, declara fostul ministru Adrian Oros.
Urgentarea promovării unei noi legi a arendei: o reglementare justă, echitabilă în care proprietarul să fie beneficiarul unei arende corecte, dar pe baza unui contract, iar cel care lucrează terenul să fie singurul beneficiar al subvenţiilor!
Cel puţin la nivel declarativ, pentru ministrul MADR, Adrian Chesnoiu, acest act normativ - de interes major pentru agricultura românească - reprezintă o prioritate.
Fermierii aşteaptă!
UNUL CU MUNCA, ALTUL CU BANII
Pe piaţa terenurilor arendate s-a extins un alt fenomen. S-a ajuns ca proprietarii să arendeze terenurile şi să ceară celor care le lucrează şi arenda, dar şi subvenţia! “E o întreagă nebunie! În judeţul Galaţi, este mai pregnantă. Se duc şi declară la APIA că lucrează pământul lor, iau subvenţia şi se duc la fermieri şi iau arenda. Fermierului îi convine că are nişte teren în plus. În fiecare localitate sunt terenuri care nerevendicate. Autorităţile cunosc situaţia, dar spun că nu au ce face.
MARIAN MUŞAT