Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gospodăria ţărănească, bun venit în cooperativă!

Publicat: 01 ianuarie 2021 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autorităţile încearcă să-i stimuleze pe fermieri să facă pasul spre activitatea cooperatistă. Gospodăria ţărănească poate deveni membră într-o cooperativă, dar aşteaptă o definiţie! 

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cooperativizarea pe stil nou (din voinţa fermierilor, nu prin forţarea acestora de către autorităţi, aşa cum s-a întâmplat în anii ’50) a cunoscut recent un nou progres legislativ: gospodăriile ţărăneşti pot intra în cooperative. Acestea nu subscriu la capitalul social, dar pot deveni membri cooperatori acţionari.

 

Să vină normele de aplicare!

 

Sună frumos, să zicem, dar deocamdată nu ştim, oficial, ce este aceea o gospodărie ţărănească! O lege adoptată recent de Parlament şi deja promulgată de preşedintele României aduce câteva prevederi noi în ceea ce priveşte activitatea cooperatistă, printre care şi aceasta referitoare la gospodăriile ţărăneşti. Legea mai prevede că MADR şi ANSVSA au responsabilitatea să definească gospodăria ţărănească şi să găsească modul de autorizare. Cu alte cuvinte, trebuie să aşteptăm normele de punere în aplicare. Oricum, interesantă această aducere în plan legislativ a gospodăriei ţărăneşti.

 

Facilităţi fiscale

 

Noua lege conţine însă şi alte prevederi interesante pentru fermierii deja cooperativizaţi sau care doresc să înfiinţeze o cooperativă. De pildă, cooperativele agricole sunt scutite de la plata impozitului pe profit astfel: pentru primii 5 ani de la începerea desfăşurării activităţii în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri.

legea cooperativei CANVA_bfoto: canva.com 

 

Scutiri de impozit

 

Membrii cooperatori sunt scutiţi de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale. Cooperativele agricole sunt scutite de la plata impozitului pentru clădirile şi terenurile aflate în patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii către membrii cooperatori.

 

UN NOU HĂŢIŞ BIROCRATIC?!

 

După ce va fi definită şi după ce va fi stabilit modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti, se vor deschide noi posibilităţi pentru micii producători agricoli, chiar dacă aceştia nu vor ţine neapărat să intre într-o cooperativă agricolă. Să sperăm că nu va fi vorba de un nou descurajant hăţiş birocratic. Să aşteptăm, însă, să vedem ce vor stabili MADR şi ANSVSA.
Click AICI şi află în detaliu principalele modificări din Legea cooperaţiei agricole!

Vizualizat: 1286 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?