Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Florin Istrate : Vrem un PNS care să sprijine ferma mică şi de familie

Publicat: 02 decembrie 2021 - 16:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Florin Istrate, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agricultură „Terra”, a afirmat că, din cunoştinţele sale, „se lucrează la prima versiune a draftului pe baza analizei SWOT”, dar că în ultimele două luni nu au fost organizate reuniuni: 

„Organizaţia noastră face parte din 4 grupuri de lucru. În ultima perioadă noi am participat la grupurile de lucru privind ghidurile şi regulile de lansare pentru măsurile din PNDR pentru perioada de tranziţie 2021-2022. Pentru PNS nu au mai fost întâlniri de mult timp, sau cel puţin nu în grupurile noastre de lucru”.

În ceea ce priveşte conţinutul documentului, preşedintele Terra afirmă că vizează propuneri ce se adresează în primul rând fermelor mici: „Avem nevoie de un PNS în sprijinul fermierilor şi a dotării fermelor mici şi de familie. Susţinem finanţarea unităţilor de procesare şi a spaţiilor de depozitare a produselor agroalimentare. Acest PNS îşi va îndeplini obiectivele doar prin realizarea unei legislaţii unitare şi coerente şi nu prin cârpeli la legislaţia actuală. Instituţiile statului trebuie să lucreze împreună, iar la discuţii trebuie să participe persoane cu studii şi experienţă în domeniu”.

 recomandari PNS_b


Fermierii ecologişti sunt îngrijoraţi


Conform unui comunicat comun al asociaţiilor INTER-BIO şi Proecologic Sistem, ambele membre în grupuri de lucru privind redactarea PNS-ului, participarea fermierilor din acest sector la consultările privind noul PNS sunt la nivel incipient, chiar dacă printre obiectivele asumate de instituţiile europene se află şi conversia ecologică a 25% din suprafaţa agricolă a UE până în 2030. De altfel, abia pe 16 septembrie a.c. au avut loc primele discuţii privind Planul Naţional de Acţiune pentru Agricultura Ecologică, fapt care ridică o serie de întrebări reprezentanţilor acestui sector.

„Deşi suntem conştienţi că am fost angrenaţi târziu în această dezbatere, vom face propuneri coerente care să vizeze dezvoltarea pieţei, respectiv cererea, oferta şi aspectele de facilitare şi de dezvoltare la nivel regional, care trebuie însă bine argumentate şi bugetate. Există un mare risc al minimalizării ambiţiilor în acest plan strategic, pe motiv că nu putem certifica atât de accelerat, ca să ajungem de la un procent mediocru, neonorant de suprafeţe certificate, comparativ cu ţările UE, la unul care să ne situeze acolo unde ar trebui să fim, după potenţialul pe care îl avem”, a declarat Costin Lianu, preşedinte Asociaţia Inter-Bio.

recomandari PNS 2_b

 

Nu ştim potenţialul României în sectorul bio!


Poziţia a fost reiterată şi de Ion Toncea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Agricultură Durabilă: „Agricultura ecologică se regăseşte în analiza SWOT doar la Obiectivul 2. Consolidarea orientării către piaţă şi creşterea competitivităţii, deşi în contextul Green Deal şi al celor două strategii (Biodiversitate şi de la Fermă la Furculiţă) ar trebui să se regăsească în toate celelalte obiective specifice: Sprijinirea veniturilor agricole viabile şi a rezilienţei în întreaga Uniune pentru îmbunătăţirea securităţii alimentare şi Îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul valoric. În egală măsură, MADR, în calitate de autoritate naţională în domeniul agriculturii ecologice, trebuia să evalueze şi să hotărască, în primul rând şi în mod obiectiv, care este potenţialul României în domeniul agriculturii ecologice”, ne-a precizat Ion Toncea

Acesta a afirmat că nu a fost chemat la consultări privind elaborarea PNS-ului şi că printre posibilele probleme ale viitorului document se află lipsa unei strategii comune cu PNA-ul Agriculturii Ecologice, la care se lucrează în prezent.

Vezi ce părere au alţi lideri ai fermierilor accesând revista FERMA în format electronic AICI!

un articol de

DANIEL PLĂIAŞU

Vizualizat: 1046 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?