Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermele zootehnice mari, în vizorul Pactului Verde

Publicat: 05 mai 2022 - 10:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Norocul nostru că în luna aprilie am avut parte de ploaie. Cam la asta s-ar opri veștile bune. În rest, avem parte de noutăți care de care mai îngrijorătoare. Inclusiv de la Bruxelles...

Prima dintre vești se referă la fermele zootehnice mari. În abordarea Comisiei Europene, fermele intensive ar trebui să aibă același tratament ca și orice altă activitate industrială care produce dioxid de carbon.

 

2050, ANUL CU ZERO POLUARE?


„În 2050, activitatea economică din Uniunea Europeană nu ar trebui să mai polueze aerul, apa și mediul în general. Propunerile de astăzi vor permite reduceri importante ale emisiilor nocive provenite de la instalațiile industriale și de la cele mai mari ferme de creștere a animalelor din Europa”, a declarat vicepreședintele executiv pentru Pactul Verde European, Frans Timmermans.

 

ÎN VIZOR: FERMELE ZOOTEHNICE


La rândul său, Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Aceste noi norme vor permite instalațiilor industriale la scară largă și creșterii intensive a animalelor să își joace rolul în atingerea obiectivului Pactului Verde European și a ambiției de reducere a poluării la zero. Doar din măsurile privind fermele de creștere a animalelor, beneficiile pentru sănătatea umană s-ar ridica la cel puțin 5,5 miliarde EUR pe an.

Schimbările vor crea mai multe locuri de muncă, așa cum sectorul ecoinovării din UE a demonstrat cu succes în trecut. Măsurile care abordează în mod proactiv crizele legate de poluare, climă și biodiversitate pot face economia noastră mai eficientă și mai rezilientă”.

 

CARE SUNT URMĂTOARELE ETAPE


pactul verde in zootehnie_b 

Propunerea Comisiei prevede că statele membre dispun de 18 luni pentru a transpune noua directivă în legislația națională, după ce propunerea este în cele din urmă adoptată de Parlamentul European și de Consiliu. După aceea, vor fi elaborate cele mai bune tehnici disponibile și, odată adoptate de Comisie, operatorii industriali vor avea la dispoziție patru ani, iar fermierii - trei ani, pentru a se conforma. 

 

DIRECTIVA REDUCE POLUAREA


Grație Directivei privind emisiile industriale, în ultimii 15 ani emisiile în aer pentru mulți poluanți de la cele mai mari instalații industriale și ferme de creștere a animalelor din Europa au fost reduse cu procente între 40% și 75%. Emisiile de metale grele în apă au scăzut cu până la 50% în această perioadă.  

În pofida succeselor înregistrate în reducerea emisiilor, e nevoie de măsuri suplimentare, din cauză că cele peste 50 de mii de instalații industriale acoperite sunt încă responsabile de:

aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră;

de peste 50% din emisiile atmosferice de oxizi de sulf, de metale grele și de alte substanțe nocive;

de aproximativ 30% din emisiile atmosferice de oxizi de azot și particule fine. 

 

FERMIERII, NEVOIŢI SĂ CUMPERE CREDITE PENTRU CARBON!

Cum vor fi aplicate ambiţiile europene de mediu, rămâne de văzut. Până una, alta, e clar: marile ferme vor trebui, într-un viitor apropiat, să cumpere credite pentru carbon!

Invazia militară a Rusiei în Ucraina, declanșată în 24 februarie 2022, pe lângă pierderile de vieți omenești și pagubele materiale uriașe produce deja efecte negative majore și în plan agroalimentar.

Vizualizat: 681 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?