Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma de familie: simbol european, eşec românesc

Publicat: 04 martie 2021 - 10:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Există 36 de definiţii oficiale ale fermei de familie şi aproape toate pleacă de la ideea că acest tip de fermă constituie elementul cheie al "Modelului european de agricultură", aşa cum a fost definit la Consiliul Europei de la Luxemburg, în 1997.

Nicoleta Dragomir nou_t

Potrivit FAO (2012), agricultura familială este legată de producătorii care, în ciuda diversităţii dintre state, prezintă caracteristici comune: au acces limitat la resurse funciare şi de capital; capul gospodăriei participă direct la procesul de producţie; producţia obţinută este principala sursă de venit pentru nucleul familiei, care poate fi completată cu alte activităţi non-agricole.

Conform USDA, fermele familiale sunt cele în care operatorul principal şi lucrătorii legaţi de acesta prin sânge sau căsătorie deţin peste 50 la sută din afacerea agricolă. Pentru că se bazează pe membrii familiei cu putere de muncă, dar cu abilităţi şi constrângeri diferite, funcţionarea acestui tip de fermă depinde de distribuţia corectă a resurselor şi a responsabilităţilor.
În 2014, desemnat în UE drept „Anul internaţional al fermei de familie” declaraţiile oficiale plecau de la premisa că „Ferma de familie este un mod de viaţă”. Activităţile din fermă fac parte integrantă din istoria familiei iar pământul este moştenit din generaţie în generaţie. În majoritatea ţărilor cu agricultură avansată, fermele familiale ajută la păstrarea tradiţiei stilului de viaţă rural şi la revitalizarea comerţului local.

UE caută în mod constant mijloace de sprijinire a agriculturii familiale. Astfel de ferme sunt încurajate să coopereze, facilitând vânzarea produselor şi capacitatea mai bună de negociere cu furnizorii şi intermediarii. Fără îndoială, fermele familiale pot fi identificate ca baza agricolă care a prosperat în Europa timp de secole. Acestea ar putea fi competitive, durabile, orientate spre piaţă, integrate armonios în rural şi în concordanţă cu interesul public general. Să nu uităm că peste 95% din exploataţiile agricole din UE sunt ferme familiale iar trei sferturi din aportul de muncă în agricultură provine de la proprietar sau membri ai familiei sale.

În anul declarat “al fermei de familie” pe întreg mapamondul, România emitea pe bandă rulantă bazaconii legislative în totală contradicţie cu normativele UE referitoare la dimensiunea fermelor de familie iar aceste anomalii legislative au efecte directe asupra accesului la fondurile europene. În 2013, prin OUG 64, Ministerul Agriculturii a schimbat baza de calcul a fermei de familie de la unitatea de dimensiune economică (UDE) la valoarea standard a producţiei agricole (SO): „dimensiunea economică a fermei de familie este cuprinsă între 8000 şi 250000 SO". Acest criteriu a fost utilizat în cadrul PNDR 2014-2020 şi a exclus "cu brio" ferma de familie de la multe scheme de finanţare.

MADR se laudă cu încercările repetate de aliniere la viziunea UE de susţinere a fermei de familiei. Desigur, eşecul încercărilor este evident. Un bla bla guvernamental care, din păcate, aruncă perspectivele fermei de familie în zona de semi-subzistenţă! Mai sperăm încă la cea din urmă şansă, odată cu elaborarea PNS-ului...


NICOLETA DRAGOMIR
Senior editor
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 2403 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?