Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Etichetarea frontală nu e pe gustul tuturor

Publicat: 02 noiembrie 2020 - 13:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Şapte state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, se opun ideii etichetării frontale obligatorii pentru alimentele tradiţionale în formula bazată pe un cod de culori.

un articol de
LIVIU GORDEA

Cehia, Cipru, Grecia, Italia, Letonia, România şi Ungaria şi-au exprimat opoziţia faţă de intenţia Comisiei Europene de a crea o etichetă nutriţională unică, aplicată obligatoriu pe partea frontală a produselor alimentare comercializate în interiorul spaţiului comunitar. Totodată, au cerut excluderea de la această regulă a produselor atestate tradiţional.

 

Termen: sfârşitul anului 2022

 

Ideea acestui tip de etichetare, care ar include şi un cod de culoare pentru a informa valorile nutriţionale, este prevăzută în strategia „De la fermă la consumator”, prezentată anul acesta de Comisia Europeană pentru a sprijini tranziţia către o producţie şi un consum mai durabil în UE. Intenţia legislativului european este să prezinte o propunere până la sfârşitul anului 2022, pentru o etichetare obligatorie armonizată, care să ofere consumatorilor mai multe opţiuni de a alege alimente sănătoase.

 

Moştenire culturală

 

Reprezentanţi ai celor şapte state vor înainta propunerea în cadrul unei întâlniri oficiale la Bruxelles, unde ar urma să prezinte, pe lângă argumentele care să susţină poziţia lor, şi propuneri noi ce ar trebui să ţină cont de specificitatea sectorului. Potrivit grupului de iniţiativă, produsele agroalimentare fac parte din „moştenirea culturală” şi, dacă normele sunt armonizate, ar trebui exceptate produsele cu denumire de origine protejată, specialităţile tradiţionale şi anumite alimente, cum ar fi uleiul de măsline.

foto-PGI_b 

 

Eficienţa codului de culori

 

De asemenea, reprezentanţii celor şapte state susţin că până acum nu există o dovadă clară care să ateste eficienţa aplicării codului de culori, aşa cum a fost el implementat deja în anumite state, şi că „în practică acesta nu a ajutat consumatorii să evalueze cu adevărat valoarea nutriţională şi calitatea alimentelor”. Din acest motiv, ei cer ca, dacă în cele din urmă se va introduce o etichetare frontală „alimentele să fie considerate ca făcând parte dintr-un context mai larg al cerinţelor zilnice ale unei diete sănătoase, încurajând variaţia, moderarea şi echilibrul corect al tuturor grupurilor de alimente”.

 

NUTRISCORE VERSUS NUTRINFORM BATTERY

 

Tema etichetării nutriţionale în câmpul vizual principal al ambalajelor alimentare se află pe agenda de lucru a preşedinţiei germane a Consiliului UE şi deşi au existat discuţii pe marginea acestui subiect, nu există un consens general printre statele membre. Pe de o parte este analizat modelul denumit 'Nutriscore', bazat pe un cod de culori, în timp ce Italia a propus o altă schemă denumită 'Nutrinform battery', care oferă consumatorilor informaţii privind nivelul de energie asigurat prin consumul produsului, similar unei baterii energetice.

„Procentul de energie pentru fiecare dintre componente, dar şi pentru 100 grame de produs alimentar, fără a utiliza coduri de culoare, ar putea reprezenta criterii pentru o etichetare obiectivă, care să nu afecteze percepţia consumatorilor asupra unor produse tradiţionale de tip IGP, STG, DOP”, argumentează specialiştii italieni, principiu agreat şi de România.

Află tot ce trebuie să ştii despre noile reguli de etichetare dând CLICK AICI!

Vizualizat: 1311 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?