Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Editarea genetică, tratată ca OMG în UE!

Publicat: 14 august 2018 - 14:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Organismele create prin metode care modifică ADN-ul, inclusiv editarea genetică CRISPR, ar trebui să facă obiectul aceloraşi legi UE ca şi organismele modificate genetic, a decis de curând Curtea Europeană de Justiţie.

Hotărârea este salutată ca o victorie pentru ecologişti. Cu toate acestea, efectul ei ar putea face şi mai puţin accesibilă lansarea de culturi editate genetic, pe care puţine organizaţii, în afara marilor companii multinaţionale, şi-o vor putea permite. Decizia va avea însă consecinţe globale, având în vedere dimensiunea pieţei europene.

Directiva prevede, de asemenea, că soiurile unui organism obţinute prin modificări genetice nu pot fi înregistrate până când nu s-au luat toate măsurile necesare pentru evitarea efectelor negative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului înconjurător. Totuşi, organismele obţinute prin tehnici de mutageneză sau de editare a genomului care au fost utilizate în mod convenţional pentru diverse utilizări şi a căror siguranţă a fost dovedită de o anumită perioadă de timp sunt scutite de aceste obligaţii.

editare-genetica_bAceastă hotărâre este răspunsul la un proces intentat de Confederaţia fermierilor francezi la Consiliul de Stat francez, în semn de protest împotriva regulamentelor care scuteşte organismele obţinute prin mutageneză de respectarea obligaţiilor Directivei europene privind OMG-urile. Cu toate acestea, statele membre sunt libere să se supună obligaţiilor prevăzute în directivă sau altor obligaţii, cu condiţia ca, în acest sens, să respecte dreptul Uniunii, în special normele referitoare la libera circulaţie a mărfurilor.

Cu alte cuvinte, există în continuare o doză mare de confuzie cu privire la semnificaţia acestei decizii. Unii cred că UE va urma cu siguranţă hotărârea Curţii Europene de Justiţie, ceea ce ar fi o veste proastă pentru biologii care doresc să creeze produse editate genomic. Alţii, în schimb, consideră că decizia este un sfat fără caracter obligatoriu şi nu va determina neapărat politica UE. Ca de obicei, reacţiile României, fie ele pro sau contra, nu se prea fac auzite la Bruxelles.

Vizualizat: 788 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?