Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Editarea genetică, tratată ca OMG în UE!

Publicat: 14 august 2018 - 14:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Organismele create prin metode care modifică ADN-ul, inclusiv editarea genetică CRISPR, ar trebui să facă obiectul aceloraşi legi UE ca şi organismele modificate genetic, a decis de curând Curtea Europeană de Justiţie.

Hotărârea este salutată ca o victorie pentru ecologişti. Cu toate acestea, efectul ei ar putea face şi mai puţin accesibilă lansarea de culturi editate genetic, pe care puţine organizaţii, în afara marilor companii multinaţionale, şi-o vor putea permite. Decizia va avea însă consecinţe globale, având în vedere dimensiunea pieţei europene.

Directiva prevede, de asemenea, că soiurile unui organism obţinute prin modificări genetice nu pot fi înregistrate până când nu s-au luat toate măsurile necesare pentru evitarea efectelor negative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului înconjurător. Totuşi, organismele obţinute prin tehnici de mutageneză sau de editare a genomului care au fost utilizate în mod convenţional pentru diverse utilizări şi a căror siguranţă a fost dovedită de o anumită perioadă de timp sunt scutite de aceste obligaţii.

editare-genetica_bAceastă hotărâre este răspunsul la un proces intentat de Confederaţia fermierilor francezi la Consiliul de Stat francez, în semn de protest împotriva regulamentelor care scuteşte organismele obţinute prin mutageneză de respectarea obligaţiilor Directivei europene privind OMG-urile. Cu toate acestea, statele membre sunt libere să se supună obligaţiilor prevăzute în directivă sau altor obligaţii, cu condiţia ca, în acest sens, să respecte dreptul Uniunii, în special normele referitoare la libera circulaţie a mărfurilor.

Cu alte cuvinte, există în continuare o doză mare de confuzie cu privire la semnificaţia acestei decizii. Unii cred că UE va urma cu siguranţă hotărârea Curţii Europene de Justiţie, ceea ce ar fi o veste proastă pentru biologii care doresc să creeze produse editate genomic. Alţii, în schimb, consideră că decizia este un sfat fără caracter obligatoriu şi nu va determina neapărat politica UE. Ca de obicei, reacţiile României, fie ele pro sau contra, nu se prea fac auzite la Bruxelles.

Vizualizat: 977 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?