Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dublul standard alimentar, în vizorul Comisiei Europene

Publicat: 05 iulie 2018 - 20:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Problema diferenţelor de calitate a produselor alimentare este una pe care Comisia Europeană pare să o ia foarte în serios. 

Preşedintele Jean-Claude Juncker declara anul trecut, cu ocazia discursului despre starea Uniunii, că nu va accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte ţări, deşi ambalajul şi marca sunt identice, şi făcea apel la autorităţile naţionale pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea. Din păcate, însă, prea multe nu s-au întâmplat din toamnă şi până acum, deşi au existat în permanenţă presiuni din partea statelor din estul Europei, cele mai dezavantajate din acest punct de vedere.

Vĕra Jourová_b
Între timp, Comisarul european pentru justiţie, protecţia consumatorilor şi egalitate de gen, Vĕra Jourová, a anunţat că metodologia comună de testare, dezvoltată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cu sprijinul a cel puţin 16 state membre şi părţile interesate, va fi pregătită în aprilie a.c. Acest lucru ar permite autorităţilor din statele membre să lanseze în luna mai o campanie de testare coordonată. Testele vor implica compunerea unui coş comun de produse care sunt comercializate în majoritatea statelor membre şi vor include teste chimice şi senzoriale. Scopul este de a prezenta primele rezultate până la sfârşitul anului 2018. „Vrem să punem capăt problemei duale a calităţii. Faptul că 16 state membre participă este un semn clar că aceasta nu este o problemă de diviziune Est-Vest şi că vom aborda împreună această chestiune. De asemenea, reforma dreptului comunitar al consumatorilor, pe care o vom prezenta în aprilie, va face mai dificil şi mai costisitor - pentru companii - efortul de a induce în eroare consumatorii. Aceştia din urmă ar trebui să refuze să cumpere produse pe care le consideră de calitate inferioară”, susţine Vĕra Jourová. Comisia a adoptat deja, în septembrie 2017, un set de îndrumări cu privire la modul de aplicare şi de impunere a legislaţiei relevante privind protecţia alimentelor şi a consumatorilor din UE. Comisarul Jourová s-a întâlnit cu reprezentanţii industriei de mai multe ori pentru a le solicita să oprească practicile inutile de diferenţiere a produselor, care nu corespund cerinţelor specifice ale pieţei. Unii producători au început deja să îşi schimbe reţetele pentru a se asigura că aceleaşi produse sunt vândute în întreaga UE.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 101 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?