Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Discuţii la MADR. Ce PROPUNERI face LAPAR pentru Măsura 4.1?

Publicat: 22 martie 2017 - 13:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În dimineaţa zilei de 21 martie, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, s-a prezentat la Ministerul Agriculturii pentru a dezbate, în prezenţa secretariului de stat, Alexandru Potor, dar şi a specialiştilor AFIR, ghidul măsurii 4.1, care va fi lansată, conform calendarului anunţat deja, în luna aprilie. 

La discuţii au fost invitate să participe toate asociaţiile reprezentative din agicultura României, însă, cu excepţia LAPAR, au mai fost prezenţi doar reprezentanţi ai crescătorilor de bovine. ”S-a discutat ghidul măsurii 4.1.Nu vor fi modificări semnificative faţă de variantele trecute. Am încercat să clarificăm câteva condiţii care erau puse în ceea ce priveşte OIPA. Am cerut explicaţii privind gunoiul de grajd pentru că în vechea formă erau chestiuni interpretabile. În ceea ce priveşte gunoiul de grajd, s-a discutat despre depozitarea lui - ar trebui să se facă în locuri special amenajate sau în locurile special amenajate ale consiliilor locale. Gunoiul de grajd are cu totul alt regim decât platformele de gunoi care le au primăriile, care deservesc la gunoiul menajer. Aici a fost subiectul mai lung. Subiectul cel mai aprins a fost atunci când s-a pus problema contractelor, a duratei contractelor. Aici mă refer la 4.1a, unde este vorba de vii şi livezi şi unde am atras atenţia asupra faptului că, punând acele condiţii privind contractarea terenurilor ca arendaş sau sub altă formă, vor să legalizeze o ilegalitate de fapt. Mai clar, majoritatea contractelor de arendă este ilegal încheiată, pentru că cele mai multe nu sunt făcute cu proprietarii şi, în acest caz, au putere juridică zero. Mai importantă este declaraţia pe propria răspundere, are putere juridică mult mai mare decât un contract care este semnat de un potenţial viitor proprietar. Dar APIA şi AFIR cer actul de proprietate”, a explicat Laurenţiu Baciu la finalul întâlnirii.

Laurentiu-Baciu-2017_bClick pe poza pentru galerie!

Discuţiile, deşi s-au întins până după prânz, au rămas fără un răspuns concret pentru fermieri. Specialiştii din MADR au luat act de propunerile fermierilor, le vor nota şi le vor lua în considerare pentru forma finală a ghidului măsurii 4.1.”Este un istoric de acum cu acest stil de a analiza propunerile făcute de fermieri. De acum, orice propuneri vor mai fi făcute pentru măsura 4.1 se vor face prin intermediul internetului, fiecare va avea posibilitatea să-şi dea cu părarea, urmând ca la final să mai reanalizeze propunerile.Nu se va modifica calendarul anunţat iniţial privind lansarea măsurii 4.1 în aprilie”, a spus preşedintele LAPAR.

Chiar dacă nu era pe ordinea de zi, LAPAR a ridicat un punct de discuţie, o parte din ghidul pentru măsura 4.3. Au făcut propunerea ca în proiectele respective să intre nu numai infrastructura secundară, ci şi dotările cu instalaţii pentru irigat. ”Iniţial, cu această propunere ministrul Agriculturii a fost de acord, numai că acum nu se mai poate şi trebuie modificat. Noi mai degrabă vrem să prelungim cu câteva luni această serie de proiecte care se depun acum pentru că le-am da posibilitatea fermierilor să finalizeze o investiţie pentru că altfel nu o poţi considera finalizată. Poţi accesa 4.1 pentru instalaţii, numai că majoritatea care au sisteme de irigaţii nu au condiţii de eligibilitate la 4.1. Sunt ferme mari care nu vor putea accesa. Dar probabil trebuie discutat direct cu ministrul să vedem ce posibilităţi sunt pentru ca să se facă reabilitatea infrastructurii secundare şi să existe posibilitatea ca din aceşti bani să se facă şi dotarea cu instalaţii de udare”, a explicat Laurenţiu Baciu.

Vizualizat: 1295 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?