Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Discuţii la MADR. Ce PROPUNERI face LAPAR pentru Măsura 4.1?

Publicat: 22 martie 2017 - 13:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În dimineaţa zilei de 21 martie, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, s-a prezentat la Ministerul Agriculturii pentru a dezbate, în prezenţa secretariului de stat, Alexandru Potor, dar şi a specialiştilor AFIR, ghidul măsurii 4.1, care va fi lansată, conform calendarului anunţat deja, în luna aprilie. 

La discuţii au fost invitate să participe toate asociaţiile reprezentative din agicultura României, însă, cu excepţia LAPAR, au mai fost prezenţi doar reprezentanţi ai crescătorilor de bovine. ”S-a discutat ghidul măsurii 4.1.Nu vor fi modificări semnificative faţă de variantele trecute. Am încercat să clarificăm câteva condiţii care erau puse în ceea ce priveşte OIPA. Am cerut explicaţii privind gunoiul de grajd pentru că în vechea formă erau chestiuni interpretabile. În ceea ce priveşte gunoiul de grajd, s-a discutat despre depozitarea lui - ar trebui să se facă în locuri special amenajate sau în locurile special amenajate ale consiliilor locale. Gunoiul de grajd are cu totul alt regim decât platformele de gunoi care le au primăriile, care deservesc la gunoiul menajer. Aici a fost subiectul mai lung. Subiectul cel mai aprins a fost atunci când s-a pus problema contractelor, a duratei contractelor. Aici mă refer la 4.1a, unde este vorba de vii şi livezi şi unde am atras atenţia asupra faptului că, punând acele condiţii privind contractarea terenurilor ca arendaş sau sub altă formă, vor să legalizeze o ilegalitate de fapt. Mai clar, majoritatea contractelor de arendă este ilegal încheiată, pentru că cele mai multe nu sunt făcute cu proprietarii şi, în acest caz, au putere juridică zero. Mai importantă este declaraţia pe propria răspundere, are putere juridică mult mai mare decât un contract care este semnat de un potenţial viitor proprietar. Dar APIA şi AFIR cer actul de proprietate”, a explicat Laurenţiu Baciu la finalul întâlnirii.

Laurentiu-Baciu-2017_bClick pe poza pentru galerie!

Discuţiile, deşi s-au întins până după prânz, au rămas fără un răspuns concret pentru fermieri. Specialiştii din MADR au luat act de propunerile fermierilor, le vor nota şi le vor lua în considerare pentru forma finală a ghidului măsurii 4.1.”Este un istoric de acum cu acest stil de a analiza propunerile făcute de fermieri. De acum, orice propuneri vor mai fi făcute pentru măsura 4.1 se vor face prin intermediul internetului, fiecare va avea posibilitatea să-şi dea cu părarea, urmând ca la final să mai reanalizeze propunerile.Nu se va modifica calendarul anunţat iniţial privind lansarea măsurii 4.1 în aprilie”, a spus preşedintele LAPAR.

Chiar dacă nu era pe ordinea de zi, LAPAR a ridicat un punct de discuţie, o parte din ghidul pentru măsura 4.3. Au făcut propunerea ca în proiectele respective să intre nu numai infrastructura secundară, ci şi dotările cu instalaţii pentru irigat. ”Iniţial, cu această propunere ministrul Agriculturii a fost de acord, numai că acum nu se mai poate şi trebuie modificat. Noi mai degrabă vrem să prelungim cu câteva luni această serie de proiecte care se depun acum pentru că le-am da posibilitatea fermierilor să finalizeze o investiţie pentru că altfel nu o poţi considera finalizată. Poţi accesa 4.1 pentru instalaţii, numai că majoritatea care au sisteme de irigaţii nu au condiţii de eligibilitate la 4.1. Sunt ferme mari care nu vor putea accesa. Dar probabil trebuie discutat direct cu ministrul să vedem ce posibilităţi sunt pentru ca să se facă reabilitatea infrastructurii secundare şi să existe posibilitatea ca din aceşti bani să se facă şi dotarea cu instalaţii de udare”, a explicat Laurenţiu Baciu.

Vizualizat: 1457 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?