Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum poate fi contestat un act emis de Fisc? (I)

Publicat: 26 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

1. Posibilitatea de contestare. Potrivit art. 268 alin. (2) din Codul de procedură fiscală poate formula contestație doar cel care a fost lezat în drepturile sale prin actul administrativ fiscal. În cazul deciziilor emise potrivit art. 99 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, bazele de impunere se pot contesta numai prin contestarea deciziei referitoare la baza de impunere.

Click pe poza pentru galerie!

2. Forma și conținutul contestației. În situația în care contestația este formulată printr-un împuternicit atunci este obligatorie prezentarea împuternicirii/mandatul-procura în original (copie legalizată sau duplicat, după caz). Avocatul va trebui să prezinte împuternicirea în original sau în copie legalizată.
În cazul în care contestatorul se află în procedură de insolvență/ reorganizare/ faliment/ lichidare și i-a fost ridicat dreptul la propria administrare, contestația va purta semnătura administratorului special/ administratorului judiciar sau a lichidatorului, după caz, și va fi însoțită de actul prin care a fost numit.
Atunci când contestația nu îndeplinește condițiile referitoare la depunerea ei în original/copie legalizată, precum și semnătura, atunci organele competente vor solicita contestatorului, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, ca în termen de 5 zile de la comunicare să îndeplinească aceste cerințe. Dacă acesta nu se conformează, contestația va fi respinsă, fără a se mai antama fondul cauzei.

3. Termenul de depunere a contestației. Contestația se depune la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal contestat, iar la primirea acesteia se va întocmi dosarul contestației, precum și referatul cu propuneri de soluționare. Întocmirea dosarului contestației nu este obligatorie în situația în care, potrivit art. 272 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, organul emitent este competent pentru soluționarea contestației.
Ce va cuprinde dosarul contestației: contestația în original; actul administrativ fiscal atacat, în copie, precum și anexele acestuia; dovada comunicării actului administrativ fiscal atacat din care să reiasă data la care acesta a fost comunica; copii ale documentelor ce au legătură cu cauza supusă soluționării; documentele depuse de contestator și sesizarea penală în copie, dacă este cazul.
Atunci când contestația este depusă direct la organul competent de soluționare, acesta o transmite organului emitent al actului atacat, pentru a constitui dosarul contestației, pentru a verifica toate condițiile procedurale, precum și pentru a întocmi referatul cu propunerile de soluționare. Acest referat va cuprinde precizări privind îndeplinirea condițiilor de procedură, mențiuni privind sesizarea organelor de urmărire și cercetare penală, după caz, mențiuni cu privire la starea juridică a societății, precum și propuneri de soluționare a contestației, având în vedere toate argumentele contestatorului și documentele în susținere; în caz contrar, dosarul se restituie în vederea completării.
În cazul în care contestația se depune prin poștă, organul emitent al actului administrativ fiscal atacat este obligat să anexeze la dosarul contestației plicul prin care a fost transmisă contestația.
Există patru situații diferite în care se poate regăsi un contribuabil atunci când vine vorba de termenele de depunere a contestației:
• termenul de depunere a contestației se calculează pe zile libere, cu excepția cazului în care prin lege se prevede altfel; acest lucru înseamnă că nu se ia în calcul nici ziua când a început și nici ziua când s-a sfârșit termenul;
• termenul care se sfârșește într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârșitul primei zile de lucru următoare;
• termenul de 3 luni prevăzut la art. 270 alin. (4) din Codul de procedură fiscală se sfârșește în ziua lunii corespunzătoare zilei de plecare;
• termenul care, începând la data de 29, 30 sau 31 a lunii, se sfârșește într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ultima zi a lunii.
Potrivit art. 270 alin. (1) din noul Cod de procedură fiscală, contestația se depune în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, cu excepția situației în care actul administrativ fiscal atacat nu cuprinde unul dintre următoarele elemente: posibilitatea de a fi contestat; termenul de depunere a contestației; organul fiscal la care se depune contestația. În acest caz, contestația poate fi depusă în termenul de 3 luni de la data comunicării actului administrativ fiscal.Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 5968 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?