Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum atrage Austria tinerii în agricultură?

Publicat: 29 octombrie 2020 - 11:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Unele state din Europa reuşesc să aducă şi să ţină tinerii în agricultură. Deci, ce tehnici funcţionează - sau ce abordări sunt sortite eşecului - într-o industrie îmbătrânită?

un articol de
HANS WETZELS
preluat din publicaţia ARC 2020
(Agricultural and Rural Convention)

Text adaptat de GABRIEL GHERGHESCU

Vezi AICI noile condiţii cerute de AFIR pentru acordarea ajutorului de 50.000 de euro tinerilor fermieri!


Austria are cel mai mare procent de tineri fermieri dintre toate statele europene. 12% din populaţia agricolă din ţara alpină are sub 35 de ani - mult peste media UE, de 5,1%, arată cifrele Eurostat. Asta, pentru că „în comparaţie cu alte ţări europene, în Austria este relativ uşor de preluat o fermă: având o mulţime de munţi, există mai puţine exploataţii agricole mari care să cumpăre suprafeţe întinse de pământ, aşa cum se întâmplă în estul Germaniei. Preţurile terenurilor sunt relativ mici, deci tinerilor le este mai uşor să ridice o fermă”, explică Andreas Kugler, membru în Organizaţia „Tinerii fermieri austrieci”.

 tanar fermier austria canva_b

foto:canva.com

 

Sprijin european dedicat

 

Comisia Europeană (CE) se teme că procentul redus de tineri fermieri ar putea pune în pericol competitivitatea agriculturii europene şi a securităţii alimentare din Uniune. Astfel, a adoptat mai multe programe pentru a încuraja tinerii să înceapă o afacere agricolă: finanţare prin intermediul PAC pentru a ajuta persoanele sub 40 de ani să înfiinţeze o fermă - instalarea tânărului fermier, unde statele membre pot acorda cu până la 25% în plus faţă de subvenţiile directe şi programele de dezvoltare rurală ce oferă scheme pentru servicii de consiliere şi formare profesională.
Cercetările comandate de CE în 2015 sugerează că, după accesul la teren, fermierii mai au nevoie de sprijin financiar, de credite şi de resursă umană calificată.

Ajutorul european destinat tinerilor fermieri are ca ţintă fie reînnoirea generaţiei din agricultură, fie creşterea productivităţii fermei. În UE, rezultatele în aceste direcţii nu sunt la nivelul aşteptărilor.

Tanar fermier austria CANVA (1)_bfoto: canva.com 

 

Schimbul de generaţii e greoi

 

Sprijinul financiar nu poate fi singura soluţie la problema schimbului de generaţii în agricultură. Costurile cu înfiinţarea unei ferme sunt destul de ridicate, iar preţurile terenurilor sunt în creştere. Pe de altă parte, un sistem de pensii deficitar (care nu asigură un venit decent pentru agricultori) şi decuplarea plăţilor PAC de producţia agricolă (a apărut un stimulent pentru fermierii mai în vârstă, iar subvenţia pe suprafaţă a devenit principalul lor venit) fac ca retragerea agricultorilor în vârstă să fie dificilă. Aşadar, problema nu este în principal lipsa celor care doresc să înceapă o afacere în agricultură, ci mai degrabă numărul mic al celor care vor să renunţe. Trebuie mai întâi eliminate obstacolele care împiedică fermierii mai în vârstă să se retragă.

Între 2007 şi 2013, sprijinul mediu pe tânăr fermier din UE a fost de doar 28.000 de euro - mult sub nivelul maxim permis.

 

Soluţia austriacă

 

Din 2014, Austria sprijină tinerii să cumpere ferme de la proprietari care nu au legătură cu familiile lor. Astfel de măsuri politice inteligente au crescut numărul de tineri activi în agricultura austriacă.


Ţările cu cel mai mare număr de tineri fermieri sunt Polonia (10% din total) şi Slovacia (11%). Un tânăr fermier are vârsta de până la 39 de ani.

Vizualizat: 1794 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?