Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine trişează, va plăti! reprezentanţii oierilor fac apel la corectitudine

Publicat: 03 iunie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania de depunere a cererilor pentru Plata Naţională Directă Complementară (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine este aproape pe final, termenul limită fiind 31 mai 2010, iar Ordinul 98 din 23 aprilie 2010 privind acordarea acestui sprijin nu prevede nici o prelungire.

Click pe poza pentru galerie!

Crescătorii de ovine şi de caprine au avut la dispoziţie mai puţin de o lună pentru a depune dosarul de solicitare a primei pe cap de animal la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), dacă punem la socoteală că timp de o săptămână APIA n-a prea luat cereri, pe de-o parte din cauza lipsei unei metodologii, apoi softul agenţiei s-a defectat la începutul campaniei.

„S-a dat startul depunerii cererilor, însă din cauza softului APIA şi în lipsa unei proceduri, preluarea acestora s-a întârziat cu o săptămână şi jumătate”, ne-a spus Gheorghe Dioane, vicepreşedinte al Federaţiei “Romovis”.

Pe de altă parte, nici solicitanţii nu se grăbesc să depună cererile la APIA. În judeţul Timiş, dintre cei peste 1600 de crescători cu efective de peste 50 capete ovine sau 25 caprine, la APIA s-au prezentat în jur de o sută, până acum (19 mai, n.r.).

Între timp, asociaţiile îşi mobilizează crescătorii afiliaţi, în speranţa că anul acesta se vor da şi banii mai repede. „Trebuie să ne mişcăm rapid, deoarece timpul e scurt şi nu vor mai fi prelungiri de termen. Am convenit cu MADR ca perioada de control de către APIA să se reducă la 90 de zile şi verificările să se facă imediat după închiderea campaniei. Sperăm ca astfel să urgentăm efectuarea plăţilor anul acesta şi să nu ne mai întindem în 2011”, ne-a spus Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei “Ovitim-Mioriţa” Timiş.

 

Cererile se preiau şi fără apartenenţa la vreo asociaţie

Anul acesta, cererea nu mai trebuie vizată de asociaţiile profesionale. Crescătorii nemembri depun dosarele pe proprie răspundere, iar cei asociaţi prezintă o adeverinţă, din care să reiasă calitatea de membru şi efectivele de ovine/caprine pentru care solicită prima.

Beneficiarii trebuie să deţină minim 50 capete ovine femele, respectiv 25 capete caprine femele, cu vârsta de cel puţin un an până la data de 31 martie 2010. Totodată, efectivul trebuie să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie - 31 august 2010, când APIA va efectua controale.

 

Sancţiuni aspre pentru animalele în plus

Începând cu acest an, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi cel al animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată.

„Sancţiunile au fost introduse abia din acest an, deşi am cerut de mult acest lucru. Nu suntem de acord cu aplicarea penalizărilor de la trei capete în sus. În UE, trei capete înseamnă şi bovină, şi ovină, şi caprină, iar acolo crescătorii n-au ferme cu peste o mie de capete.

De aceea, am propus ca efectivul minim să plece de la 18-20 capete, număr ce corespunde celor 3 animale considerate ca UVM în UE. În concluzie, nu vrem să se sancţioneze greşeala, ci intenţia de a trişa”, ne-a explicat Ionică Nechifor, vicepreşedinte al Federaţiei “Romovis”.

 

Prima se stabileşte în funcţie de efectivul total
În ceea ce priveşte cuantumul subvenţiei, fermierii speră că va rămâne ca şi anul trecut, respectiv 10 euro/cap de animal. „Teoretic, ar trebui să primim în jur de 17,6 euro. Practic, ne aşteptăm să primim undeva la 10-11 euro/cap, ceea ce n-ar fi aşa rău”, a spus Gheorghe Dioane.

Însă suma se împarte la efectivul real, determinat în urma controalelor APIA. „Federaţia estimează un efectiv real de 5,5 milioane animale. În 2009, 6,3 milioane au intrat la plată, dar cifra nu e relevantă, pentru că s-au verificat doar 15 la sută dintre solicitanţi şi 500 de mii au fost în plus. Dacă se controla măcar 50 la sută, mai ieşeau la lumină încă un milion de capete neeligibile”, a adăugat Nechifor.

De aceea, pentru 2010, reprezentanţii fermierilor au cerut controlarea în totalitate a celor care nu sunt cuprinşi în asociaţii, întrucât ceilalţi sunt în evidenţele federaţiilor. „Am cerut cu insistenţă ca cei care evită asociaţiile să fie verificaţi în totalitate.

Estimăm că 30 la sută dintre solicitanţi vor ocoli asociaţiile din mai multe motive: fie că nu vor să cotizeze, fie că nu vor să se ştie câte animale au în fermă. Astfel, sperăm să scoatem eligibil efectivul real de animale, iar suma să se împartă corect la crescători”, a adăugat Nechifor.


CALCULUL PENALIZĂRILOR

• Dacă diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate este de până la trei capete, nu se aplică nici o penalizare.

• Dacă această diferenţă este mai mare sau chiar egală cu trei, în funcţie de raportul dintre efectivul solicitat şi cel determinat, valoarea totală se reduce după cum urmează:

- 5%, dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi cel de animale determinat este mai mic sau egal cu 10%;
- 10%, dacă acest raport este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%;
- 15%, dacă raportul depăşeşte 20%, dar este mai mic sau egal cu 30%;
- 20%, dacă raportul este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%;

• Dacă raportul dintre numărul de animale declarat şi cel determinat este mai mare de 50%, solicitantul este exclus de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal.

Vizualizat: 731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?