Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce dezbat deputaţii din Comisia de Agricultură?

Publicat: 11 iunie 2021 - 08:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În format fizic, online sau dedicaţi ”studiului individual”, cum scrie pe pagina instituţională, membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor au pus în mişcare procesul legislativ pentru fermieri.

1. Hypermarketurile, iar în vizor. În şedinţa din 19 mai, au dezbătut proiectul de lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, proiect iniţiat de deputatul liberal Cristian Buican, chiar la începutul acestui an. Legea ar urma să transpună la nivel naţional Directiva 633/2019 a Parlamentului European şi a Consiliului privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Proces legislativ: Propunerea a fost deja adoptată de Senat şi în prezent se află în Camera Deputaţilor, la comisiile de specialitate, pentru avizare. Vom mai reveni asupra acestei legi, care, din momentul promulgării şi publicării în Monitorul Oficial, va avea efecte semnificative asupra domeniului agro-alimentar din România, scopul fiind acela de a-i proteja pe furnizorii mici şi mijlocii (fermieri, procesatori, comercianţi) în relaţia cu marii retaileri.

2. Legea Lupu revine în actualitate. Un alt proiect de lege vizează completarea art. 4 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997.
Completarea sună astfel: ”proprietarii investiţiilor privatizate în condiţiile legii pot încheia acorduri de despăgubire şi cu persoane fizice îndreptăţite din judeţul respectiv, al căror drept de proprietate a fost validat de comisiile judeţene de fond funciar sau a fost stabilit prin sentinţele judecătoreşti definitive, chiar dacă aceste terenuri preluate abuziv nu s-au aflat sub investiţiile privatizate”.

Parcele CANVA (1)_b
Proces legislativ: Proiectul a fost deja adoptat de Senat şi se află în prezent pentru avizare sau raport la câteva comisii din C.D. Menţionez că guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative, motivând că ”în ipoteza adoptării unui astfel de act normativ, s-ar crea premisa încheierii de acorduri cu persoane îndreptăţite cărora li s-a validat dreptul de proprietate în zone îndepărtate investiţiei, unde valoarea terenurilor este mai scăzută, aşadar în sarcina statului ar rămâne obligaţia predării către vechiul proprietar a unui teren cu o valoare ridicată pe aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau pe UAT-uri învecinate, sau despăgubiri băneşti, ţinând cont de valoarea de piaţă a fostului amplasament. În aceste condiţii, singurii beneficiari reali ai modificării actului normativ ar fi proprietarii investiţiei”.

3. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru şedinţa din 26 mai, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, a fost invitat să prezinte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - componenta „sistemul naţional de gestionare a apei ”. Corect este ”Strategia naţională de gestionare a apei”, dar nu ne mai încurcăm în astfel de detalii, după ce am aflat că nu vor fi alocaţi bani pentru această strategie.
Click AICI pentru a rămâne mereu în actualitatea agricolă cu Agroinfo.ro: ştiri de ultimă oră, informaţii de primă mână!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1025 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?