Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cât de lungă-i calea din fermă la furculiţă?

Publicat: 04 iunie 2020 - 09:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nici nu au apărut bine strategiile Comisiei Europene "Farm2Fork" (De la fermă la furculiţă) şi Biodiversitate 2030, că multe voci se şi întreabă cât de realiste sunt obiectivele ambiţioase propuse în Pactul Verde, cel care reuneşte cele două strategii.

Un lucru este cert. Gândind global, noi toţi trebuie să ne regândim modul de viaţă şi de muncă şi să ne schimbăm atitudinea faţă de mediu. Asta dacă vrem să ne mai suporte Pământul mult şi bine. Aplicarea noilor strategii va influenţa radical modul în care producem hrana, tehnologiile de producţie, viaţa şi activitatea celor implicaţi în agricultură.
Dacă drumul de la fermă la furculiţă e pavat cu intenţii bune europene, cel puţin teoretic, rămâne să vedem cum vor fi toate acestea implementate. Întrebarea e cine va avea cuţitul şi cum îl va folosi?

Pentru mulţi rata de reducere cu 50% a consumului de pesticide până în 2030 ţine de domeniul SF. Cam la fel şi cu atingerea obiectivului de transfer a 25 de procente din terenurile agricole către agricultura ecologică. Reprezentanţii AIPROM (Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România) spun că se aşteptau la obiective realiste care să reflecte corect rezultatele unei evaluări de impact a schimbărilor propuse asupra actorilor principali şi a existenţei lor.

"Eforturile necesare pentru atingerea acestui obiectiv vor fi greu de suportat de cei care vor trebui să le ducă la îndeplinire, cu mari sacrificii asumate şi mai ales, luate unilateral. Vorbim în primul rând despre fermierii care nu au la dispoziţie soluţii de protecţie suficiente, şi vor avea şi mai puţine în anii următori, din cauza unei politici foarte dure de autorizare a produselor de protecţie a plantelor în Europa", precizează reprezentanţii Industriei de protecţie a plantelor.
Comisia Europeană a menţionat în mod repetat că doreşte ca Noul Pact Verde European, din care fac parte cele două strategii, să creeze o dezvoltare sustenabilă, solidă, rezistentă la şocuri şi mai ales, inclusivă pentru toţi cei care participă la aducerea sa la îndeplinire. E interesant de văzut cum se va realiza acest ultim deziderat şi ce se va întâmpla cu cei care vor rămâne totuşi în urmă?

Una peste alta, schimbările climatice sunt o provocare pentru omenire şi o ameninţare pentru securitatea alimentară. Experienţa ultimilor ani agricoli a devenit extrem de dureroasă şi păguboasă pentru economiile statale şi individuale. Şi cine ştie ce ne mai aşteaptă!

Specialiştii în protecţia plantelor avansează şi o soluţie: INOVAREA. Fie că vorbim de tehnologii de creştere a animalelor, de sisteme de cultură, de sămânţă ori soluţii pentru protecţia culturilor, inovaţiile, adaptarea durabilă şi modul în care ne raportăm la condiţiile de mediu ne vor fi literă de lege în următorii zece ani. Obiectivele sunt stabilite şi adoptate iar schimbarea se va produce indiferent cât de lung ni se pare noul drum din fermă la furculiţă sau cât de nerealiste par a fi noile strategii. Informaţia este "caldă", aşa că rămâne de văzut şi care vor fi reacţiile lumii agricole.

NICOLETA DRAGOMIR
redactor-şef Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?