Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Britanicii nu mai controlează mâncarea din UE!

Publicat: 13 iunie 2022 - 19:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O veste bună pentru agricultura românească: Londra amână o serie de controale la alimentele sosite din Uniunea Europeană. Decizia pare să fie luată și pe fondul scumpirii alimentelor din cauza Brexit.

Barierele comerciale impuse de Londra, după 31 ianuarie 2020, ca urmare a Brexit-ului, au cauzat o creștere cu 6% a prețurilor alimentelor în Regatul Unit, potrivit rezultatelor unui studiu citat de publicația politico.eu.

 

NU COVID A CRESCUT PREŢURILE


Autorii cercetării susțin că nu pandemia Covid-19 a dus la creșterea prețurilor, în 2020, așa cum s-a întâmplat în restul lumii, ci părăsirea blocului comunitar de către Regatul Unit (Marea Britanie plus Irlanda de Nord).

Potrivit raportului, prețurile alimentelor au crescut între sfârșitul anului 2019 și septembrie 2021. Saltul de 6% a fost provocat de controalele impuse mărfurilor agroalimentare sosite din Uniunea Europeană, precum și de noile măsuri birocratice aplicate comercianților europeni.

 

BREXIT A PERTURBAT PIAŢA!


Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la carnea de porc proaspătă, tomate și gemuri de fructe. Creșterile de prețuri au fost mai reduse în cazul unor produse sosite din surse non-europene: tonul, ananasul și alte fructe exotice.

Brexit-ul a provocat o „perturbare majoră” a comerțului Regatului Unit cu UE. Importurile de produse europene au scăzut cu 25%, scădere calificată de experți ca ”brutală și persistentă”. În schimb, reducerea exporturilor din Regatul Unit către UE a înregistrat valori mai mici, pe o durată scurtă.

 

DEROGARE PENTRU MÂNCAREA UE


Vocea experților pare să fi convins autoritățile de la Londra că Brexit-ul provoacă efecte tot mai neplăcute pentru consumatorii britanici. Alimentele din UE, apreciate de englezi, sunt tot mai puține și mai scumpe.

Prin urmare, guvernul britanic condus de Boris Johnson a decis să amâne verificarea sanitară și fitosanitară a mărfurilor sosite din spațiul european. Decizia este valabilă până la sfârșitul anului 2023.

 export marea britanie_b

 

ADIO VERIFICARE "LA SÂNGE"


Cel mai probabil, amânarea verificărilor a fost motivată și de evoluțiile negative din piața agroalimentară provocate de invadarea militară a Ucrainei de către armata rusă. Ucraina era o sursă importantă de mărfuri agricole pentru Marea Britanie. Dacă importurile din această țară au devenit improbabile sau chiar imposibile, din cauza războiului, Londra este nevoită să nu controleze la sânge mărfurile agroalimentare din statele europene, așa cum plănuise să o facă.

 

EXPLICAŢII ÎN STIL... BRITANIC


Prudent, Guvernul englez amână aplicarea noilor măsuri, pentru a permite fluxurilor comerciale să aprovizioneze piața britanică. Controalele urmau să fie introduse în iulie anul acesta. Sigur, guvernul lui Boris Johnson nu recunoaște adevăratul motiv ale deciziei recente, și anume efectele negative ale Brexit-ului, mișcare asumată de Londra ca o eliberare de sub tutela Uniunii Europene.

Autoritățile britanice o scaldă, ca să zic așa, oferind explicații în stil diplomatic: ar fi vorba despre un răgaz necesar pentru a îmbunătăți noile măsuri de control care vor fi aplicate mărfurilor europene. Mai mult, ar fi o concesie pe care britanicii ar face-o companiilor europene pentru a se adapta noilor cerințe.   

Totodată, explică guvernul de la Londra, amânarea este necesară pentru ca autoritățile portuare să aibă timp să construiască infrastructura necesară.

 

EXPORTĂM BRÂNZETURI ÎN ANGLIA


Decizia guvernului britanic are relevanță pentru sectorul agroalimentar din România, întrucât Marea Britanie este o piață tot mai atractivă pentru exportatorii români. De pildă, este cea mai importantă destinație din afara spațiului european pentru lactatele românești. Anul trecut, din cele 22.221 tone de lactate exportate de firmele din România pe piețele terțe, 3.971 tone au ajuns în Marea Britanie, unde muncesc numeroși români.

De semnalat că în 2021, în ciuda Brexit-ului, vânzările de lactate românești pe piața britanică au crescut cu aproape 1000 de tone.

 

BRITANICII NE IAU ŞI VINUL


O altă marfă agroalimentară românească vândută bine pe piața britanică este vinul. Din cantitatea de 36.193 hl exportată în anul comercial 2020/2021 în țări din afara UE, 17.067 hl au ajuns în Marea Britanie. În anul comercial 2021/2022 care se va încheia în iulie, au fost vânduți, până în februarie, 12.841 hl, dintr-un total de 25.551 hl.

 

LE PLACE ŞI PUIUL ROMÂNESC


Pentru carnea de pui din România piața britanică este, de asemenea, importană. În 2021, dintr-o cantitate totală de 22.805 tone exportată în țări terțe, au ajuns în Marea Britanie 12.476 tone. Brexit nu pare să afectat nici vânzările de pui românesc. Ba dimpotrivă, au crescut cu 2000 tone față de anul 2020.

 export marea britanie 2_b


EXPORT DE CEREALE POST BREXIT


Cereale românești au ajuns dincolo de Canalul Mânecii, în anul comercial 2020/2021, în cantitate totală de 186.371 tone. Exporturile către țările terțe au totalizat în acel an 6.433.691 tone. Marea Britanie nu a fost până acum o destinație importantă pentru cerealele românești, dar livrările ar putea crește în contextul războiului din Ucraina. Rămâne de văzut.

 

LONDRA ARE PROPRIILE REGULI


Este pentru a patra oară când Londra amână să controleze sanitar și fitosanitar importurile din UE, după reguli proprii. Controalele introduse în ianuarie 2020 asupra importurilor de animale, produse de origine animală, plante și produse vegetale cu cel mai mare risc vor rămâne însă în vigoare, a precizat guvernul.

Vezi AICI ce efecte negative majore aduce războiul din Ucraina în plan agroalimentar?

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 426 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?