Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Avem un Program Naţional Strategic scris din birou?!

Publicat: 28 noiembrie 2021 - 21:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi în ultima perioadă s-a vorbit despre riscul ca România să nu aibă un draft al PNS-ului şi implicit de a nu beneficia de fonduri europene, în realitate, chiar dacă termenul limită pentru depunere ar fi 31 decembrie, ţara noastră tot ar putea depune un document, însă el nu ar reflecta decât analizele de tip SWOT, însă nu şi cerinţele concrete ale agricultorilor. 

Practic, adevăratul risc al nostru este de a avea părţi din PNS elaborate exclusiv din birou şi nu din realitatea fermelor, situaţie pe care unii reprezentanţi de asociaţii membre în grupurile de lucru ne-au descris-o sub protecţia anonimatului:

 Implicarea fermierilor în realizarea Planurilor Naţionale Strategice este vitală. Click AICI şi vezi ce riscăm dacă nu ne implicăm!

pns 1_b

„Sunt luni bune de când nu s-a mai făcut nimic; ultima oară am fost (n.r. invitaţi) când au prezentat SWOT-ul şi Analiza de Nevoi. A fost o şedinţă lungă; ne-au arătat graficele, ne-au spus ce şi cum, dar noi doar i-am ascultat pe ei. S-a mers foarte puţin pe propuneri de la noi, pentru că ziceau că nu pot fi preluate”, ne-a declarat unul dintre preşedinţii de organizaţii.

„În minister sunt diverşi funcţionari, unii lucrează, alţii se fac că lucrează. Cu Marius Micu am colaborat bine, a fost receptiv la propunerile noastre, dar am întâlnit şi subsecretari care la orice spuneam, ziceau că nu se poate. Și atunci i-am întrebat: dacă nu se poate, de ce ne-aţi mai chemat la consultări? Acum că pleacă Oros şi vine altcineva, noi tot în agricultură rămânem şi Planul Naţional tot va trebui redactat”, declara alt preşedinte de asociaţie.

„Analizele lor (n.r. funcţionarilor MADR) sunt bune, dar cred că mulţi nu fac agricultura decât din birou. După seceta de anul trecut, am trimis acea scrisoare comună privind irigaţiile, iar Agricultura a dispărut din PNRR. Pe pomicol, tot spun că vin cu măsuri şi în tranziţie, şi în PNS, dar majoritatea fructelor tot din import sunt. La creşterea animalelor nu mai zic, nici măcar jumătate din carnea de porc de pe piaţă nu provine din România”, spune alt lider din sector.

Citeşte şi alte opinii pe tema PNS-ului României redate în revista FERMA, accesând varianta electronică AICI!

 

un articol de

DANIEL PLĂIAŞU

Vizualizat: 857 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?