Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APPR la dezbaterile despre PAC

Publicat: 14 octombrie 2019 - 10:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ultima reuniune din 2019 a Grupului de Dialog Civil pentru plăţi directe şi înverzire s-a desfăşurat vineri, 11 octombrie a.c. la Bruxelles. Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb CEPM a fost reprezentată de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR). 

Şedinţa a avut ca obiectiv prezentarea de către oficialii Comisiei a diferitelor abordări ale co-legislatorilor faţă de propunerea de reformă a PAC la acest moment dinaintea definirii ferme a cifrelor cadrului financial multianal (MFF), se arartă într-un comunicat de presă al APPR.
Un alt subiect important l-au constituit derogările acordate Statelor Membre care s-au confruntat cu condiţii de secetă în 2019, pentru a nu pierde plăţile de înverzire. Tema este de un interes deosebit şi pentru România, iar APPR s-a implicat activ prin aducerea la cunoştinţa autorităţilor a constrângerilor severe din diferite zone ale ţării şi solicitarea de soluţii adecvate.

appr-pac1_b

În ceea ce priveşte finanţarea PAC în cadrul financiar multianual, cifra propusă de Comisie şi aflată în curs de negociere tripartită este de 365 mld euro, din care 286,2 miliarde euro pentru FEGA. Cele mai multe state membre consideră că acest buget trebuie suplimentat, sub imperativul limitării reducerii plăţilor directe şi al unui efort suplimentar pentru convergenţă.
Comisia propune o recuperare lentă a ecartului dintre plăţile directe ale diferitelor state membre. Deşi apreciază faptul că România se numără printre ţările care vor primi sume mai mari pentru Pilonul I în următoarea perioadă de programare, APPR, aşa cum s-a exprimat în documentul său, consideră că ar fi nevoie de ţinte mult mai ambiţioase în ceea ce priveşte reducerea decalajelor.
Pentru FEARD, cifra totală avansată este 78,8 mld euro, la proiectele de dezvoltare rurală propunându-se o scădere a contribuţiei UE, dar o creştere corespunzătoare a bugetului naţional, abordare cu care multe state membre nu sunt de acord.

appr-pac2_b

Subiectele cele mai spinoase şi asupra cărora se aşteaptă lungi dezbateri în cadrul trialogului Comisie-Consiliu-Parlament sunt plafonarea plăţilor directe pe exploataţie şi alocările minime propuse pentru măsuri climatice şi de mediu, asupra cărora părerile sunt extrem de divergente.

Se preconizează schimbări importante şi în ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate pentru diferitele forme de sprijinire a veniturilor acordate din 2021: dacă regulamentele vor stabili cadrul general, statele membre vor avea obligaţia să definească ele însele, prin Planul Naţional Strategic şi fără a încălca principiile generale comunitare şi angajamentele din cadrul OMC, o serie de elemente esenţiale precum suprafaţa agricolă (hectarul eligibil) şi fermierul veritabil.

appr-pac-3_b

“Asociaţia Producătorilor de Porumb din România consideră că perioada imediat următoare este vitală pentru statele membre în stabilirea unor ţinte clare rezultate din analiza SWOT. Aşteptam ca şi autorităţile române, după modelul celor mai multe ţări, să înceapă procesul consultativ cuactorii implicaţi, cu societatea civilă, pentru ca intervenţiile propuse prin PNS să capete formă şi coerenţă.” a declarat Alina Creţu, director executiv al APPR.


APPR (Asociaţia Producătorilor de Porumb din România) este o asociaţie profesională formată din producători agricoli care deţin suprafeţe de lucru cuprinse între 50 şi 50.000 ha, dar si reprezentanţi ai lanţului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţăriproducătoare de porumb din Europa. Obiectivulprincipal:furnizarea de expertiză tehnică, economică şi legislativă pentru membrii şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România.

Vizualizat: 815 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?