Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ANALIZE GREŞITE, FERMIERI PĂGUBIŢI. CINE RĂSPUNDE?

Publicat: 11 august 2022 - 15:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un act normativ în vigoare omite despăgubirea fermelor de pui broiler depistate cu salmoneloză! Când două laboratoare autorizate dau rezultate contrarii, adevărul este undeva la... mijloc!

În urmă cu 7 ani, Adrian Mocanu, un tânăr bucureştean, a hotărât să investească într-o fermă de creşterea păsărilor pentru carne. Ideea a încolţit după ce vizitase câteva exploataţii agricole în cadrul unei acţiuni de promovare a proiectelor de succes din agricultură, organizată de Ministerul Agriculturii.

Aşa a fost începutul unui business cu şanse reale de reuşită, însă care acum a ajuns în pragul falimentului!

 

PROIECT ÎNCEPUT ÎN PANDEMIE


Proiectul a prins viaţă în satul Movila Oii, comuna Cilibia, jud. Buzău. A costat 1,5 milioane de euro şi a avut ca finalitate construirea unei ferme moderne cu un efectiv total de 54.000 de pui broiler din specia Gallus gallus, cazaţi în trei hale tehnologice. „Acum doi ani, exact când a început pandemia, noi am început activitatea; adică în cel mai prost moment!”, îşi aminteşte cu amărăciune Alina Nan, administratorul SC A&A Eco Energie Regenerabilă SRL, firma din această poveste.

 

CUM SE FACE CONTROLUL?


Coşmarul a început la sfârşitul lunii aprilie, mai exact pe 28.04.2022, în urma unui control sanitar veterinar la sfârşitul unui ciclu de producţie. O nouă serie de pui intra pe fluxul de creştere, hala a fost curăţată, igienizată şi au fost prelevate probe biologice pentru analiză privind depistarea unor eventuale zoonoze în fermă.

alina nan si puii_b

Potrivit Programului naţional de control al salmonelozelor zoonotice la efectivele de broileri din România, controlul este realizat de către operatorul economic (autocontrol) şi fiecare efectiv de pui de carne din exploataţie (hală populată) va fi testat într-un interval de 3 săptămâni înainte de începerea depopulării şi expedierii păsărilor către abator.

 

CONFIRMAREA SALMONELOZEI


Prin buletinul de analiză nr 10739/03.05.2022, Laboratorul DSVSA Buzău a confirmat prezenţa Salmonellei Serogrup DO, drept pentru care a fost elaborat şi trimis la ANSVSA Raportul de notificare internă a bolilor - SUSPICIUNE nr. 9827/04.05.2022, probele suspicionate fiind trimise la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, respectiv la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA).

La data de 05.05.2022 a fost emis buletinul de analiză nr. 12471 cătreIDSAcare confirmă prezenţa Salmonelei Enteritidis. În consecinţă a fost întocmit Raportul de CONFIRMARE a bolilor nr. 9982/06.05.2022 şi celelalte acte procedurale.

 

60.000 DE EURO PENTRU NEUTRALIZAREA CADAVRELOR


Focarul depistat trebuia stins iar animalele sacrificate. „Am luat legătura cu toate abatoarele din România, degeaba; nimeni nu taie 150 de tone de carne! Dacă ar face-o, ar trebui trimise probe la laborator pentru analiză dar, până vin rezultatele, spaţiul frig al unităţii respective ar rămâne blocat”, susţine Alina Nan.

ferma pui broiller_b  

În aceste condiţii trebuie demarată procedura de ucidere a întregului lot de pui broiler şi neutralizarea cadavrelor. „Am contactat o societate autorizată care a cerut 60 mii de euro. Mult prea mult! În cele din urmă am ajuns la o firmă poloneză care vine şi ia puii pe costuri zero şi îi va valorifica prin termoprocesare”, continuă administratorul firmei crescătoare de păsări.

 

LABORATOARELE PRIVATE AU INFIRMAT BOALA!


Pentru a fi cu inima împăcată, Alina Nan a solicitat un alt set de analize unui laborator veterinar autorizat particular, mai ales că păsările nu prezintau simptomatologia de animale bolnave! Astfel, buletinul de rezultate eliberat de Synevovet SRL la 27.05. 2022 consemnează absenţa salmonellei spp.

Deci, care este adevărul? Are ferma salmoneloză sau nu?!

În termen legal, SC A&A Eco Energie Regenerabilă SRL a depus contestaţie la DSVSA Buzău, cerând ca instituţia să preleveze noi probe care să fie reanalizate de Laboratorul naţional al IDSA. Însă DSV respinge cererea pe motiv că „odată ce s-a confirmat pozitiv nu mai sunt necesare măsuri de investigaţii suplimentare în cadrul programului de control oficial!”.

 

INSTANŢA CERE NOI ANALIZE


Fiind refuzată, în baza unui text de lege cel puţin discutabil, conducerea fermei s-a adresat Justiţiei să oblige ANSVSA la o nouă expertiză. „Am deschis trei acţiuni la Judecătoria Pogoanele: pe Ordonanţă Prezidenţială, pe asigurare de dovezi şi pe anulare buletin de analize... Instanţa a obligat DSVSA Buzău să preleveze noi probe care să fie analizate de Laboratorul IDSA. După o săptămână, rezultatul a fost că în două hale s-a depistat boala, iar în cea de-a treia, nu?! Dar, ce să vezi? Contraprobele noastre analizate la un alt laborator autorizat confirmau lipsa salmonelozei pe toate cele 3 hale! Deci, în fermă nu este focar de salmonella!”, explică Alina Nan.  

 pui broiler 1_b


LACUNE MARI ÎN LEGISLAŢIE


Revolta administratorului, dar şi a proprietarului firmei este că, în caz de salmoneloză, societatea nu poate fi despăgubită! Actul normativ care reglementează domeniul exclude de la despăgubire categoria de pui broiler. Statul acordă compensaţii doar pentru fermele de reproducţie şi cele ouătoare depistate pozitiv la salmonella!

„Nu mi se pare normal să nu se recupereze prejudiciul. Eu trebuia să înlocuiesc efectivele de pe 7 aprilie şi am fost obligată să ţin în fermă două serii de păsări, de două ori mai mult. De la un cost cu furajele de 540 mii de lei am ajuns la 900 mii. În total, paguba se ridică la circa 1,25 milioane de lei, facturi neplătite furnizorilor. Chestia este că nu avem de unde să plătim datoria. Ca să realizăm proiectul au fost împrumuturi bancare pentru cofinanţare. Riscăm să ne pierdem şi locuinţele gajate la bancă şi ferma, pentru că am vrut să luăm bani de la UE să facem ceva ca ţara asta să arate într-un fel mai european”, îşi varsă năduful Alina Nan, care a fost nevoită să dea puii pe zero lei unei firme procesatoare din Polonia...

 

I-AU ADUS ÎN PRAG DE FALIMENT


Conducerea SC A&A Eco Energie Regenerabilă SRL ştie că a creat o presiune în sistem, iar lipsa de acţiune a organelor statului şi lacunele din legislaţie au adus societatea în pragul falimentului! Tocmai de aceea, reprezentanţii firmei sunt hotărâţi să meargă până la capăt ca să-şi caute dreptatea, inclusiv la Curtea Europeană de Justiţie!

 Alina Nan_b

Creştem puii ca într-o ruletă rusească cu această salmonella. Ne-am sacrificat 5 ani din viaţă să derulăm proiectul şi acum vine statul, ne zice să omorâm efectivele de animale şi nu acordă despăgubiri!! De ce? Este peste înţelegerea noastră!

ALINA NAN

Administratorul SC A&A Eco Energie Regenerabilă SRL

 

ULTIMA ORĂ DE LA UCPR

ANSVSA a cerut Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) un preț de piață pe rasă, categorie de producție și reproducție pentru plata despăgubirilor animalelor ucise în vederea stingerii rapide a focarelor de boli transmisibile. Sigur, va avea în vedere şi fermele de pui broiler, excluse de la plăţile compensatorii.

În răspunsul formulat, UCPR susţine că nu e relevant să se acorde despăgubiri la preţul de piaţă, „pentru că la unele categorii (păsări vii la jumătatea ciclului de producţie) acesta nu poate fi stabilit pentru că la această vârstă păsările nu se comercializează în viu!”. Ar trebui luat în calcul preţul de producţie!

  

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 784 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?