Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Alţii pot, noi pur şi simplu nu vrem! (II)

Publicat: 02 octombrie 2020 - 11:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu o vechime de o sută de ani în consultanţa agricolă şi recomandări specifice pentru fiecare fermă, Olanda şi Danemarca sunt campioane la exporturile agricole. Putem învăţa şi noi?!

un articol de
GABRIEL GHERGHESCU


Consultanţa agricolă este un program de succes în multe ţări europene. Și ar fi bine să învăţăm din experienţa lor, aşa că astăzi continuăm prezentarea serviciilor de informare şi instruire a fermierilor, extrase din lucrarea „Organizarea Activităţii de Consultanţă Agricolă pe Plan European şi Mondial”.

 

OLANDA, CAMPIOANA CU 100 DE ANI DE CONSULTANŢĂ

 

Extensia agricolă se realizează prin organizaţia DLV Dutch Agricultural Advisory Service, care oferă servicii fermierilor, organizaţiilor particulare şi instituţiilor publice naţionale şi internaţionale. Cu o experienţă de peste un secol, DLV sfătuieşte fermierii în activităţi agricole, aspecte tehnice şi economice ale producţiei agricole la nivel de fermă, până la formularea politicii agricole naţionale. Două treimi din venitul net al companiei este obţinut direct din plăţile clienţilor pentru consultanţa la nivel de fermă: fermieri olandezi şi din ce în ce mai mulţi fermieri din regiunile de graniţă ale Belgiei şi Germaniei.

consultanta agricola Olanda_b

Există 37 echipe de specialişti perfecţionaţi în toate sectoarele agricole importante: producţia de lapte, producţia de carne de vită, creşterea porcilor, creşterea păsărilor de curte, producţie vegetală, cultivarea legumelor şi florilor în câmp, producţia de bulbi, culturi de seră, pepiniere, producţie de fructe, creşterea oilor, creşterea cailor, cultivarea ciupercilor, precum şi specialişti în agricultura organică. De asemenea, a fost creată o echipă ce furnizează consultanţă pentru companiile implicate în contractarea de maşini agricole.
Echipele DLV îşi au sediul în birouri regionale, situate în centrele de producţie, aproape de locurile de activitate ale fermierilor.

 

JUMĂTATE DIN FERMIERI CER CONSILIERE

 

În fiecare an, peste jumătate dintre fermierii olandezi care se ocupă de creşterea vacilor de lapte apelează la serviciile DLV.
Pe măsură ce contribuţiile financiare ale Ministerului Agriculturii s-au diminuat, DLV s-a transformat într-o organizaţie de piaţă, orientată spre satisfacerea cererilor şi nevoilor fermierilor. DLV are un rol central în schimbul mutual de informaţii între fermieri, înfiinţând, printre altele, cluburi de studii pentru aceştia. Schimbul intensiv de informaţii între cercetători, cei din unităţile de extensie şi fermieri este unul dintre factorii-cheie datorită căruia Olanda a devenit un mare exportator agricol al lumii.
Conducerea generală a DLV este sprijinită de un Consiliu format din reprezentanţi ai federaţiei organizaţiilor de fermieri, sindicatului lucrătorilor din ferme şi Ministerului Agriculturii.

 

OLANDA: BENEFICII REALE PENTRU FERMIERI

 


• În 2.000 de ferme zootehnice s-a optat pentru îmbunătăţirea raţiilor printr-un amestec optim de furaje produse la fermă, iar veniturile fermierilor au crescut considerabil.
• Identificarea oportunităţilor de împrumuturi cu rate scăzute ale dobânzilor.
• Pentru 200 de ferme s-au efectuat analize ale beneficiilor investiţiilor în maşini agricole. S-a arătat că pentru majoritatea fermelor, contractarea maşinilor este mult mai economică decât cumpărarea acestora.

consultanta agricola Danmarca_b 

 

„MODELUL DANEZ” - SUCCES INCONTESTABIL

Suprafaţa agricolă totală a Danemarcei ocupă 63% din aria totală a ţării, fiind unul dintre cele mai mari procente, dacă nu cel mai ridicat din lume. Producţia agricolă totală a Danemarcei este suficientă cât să satisfacă de trei ori necesarul populaţiei. Afacerile locale sunt protejate printr-o lege specială: este ilegal să se achiziţioneze un număr nelimitat de ferme care apoi să fie închise.

 

CONSULTANŢA E ÎN MÂNA FERMIERILOR

Serviciul danez de consultanţă agricolă, numit „modelul danez”, se caracterizează printr-o serie de cuvinte-cheie care-i definesc funcţionarea şi relaţia cu fermierii.
Serviciul este administrat de utilizatorii acestuia şi de organizaţiile de fermieri. Uniunea fermierilor danezi - organizaţia centrală a tuturor uniunilor locale de fermieri şi Asociaţia Daneză a Familiilor de Fermieri au reuşit să înfiinţeze Centrul Naţional de Consultanţă Agricolă.
De la înfiinţarea serviciului de consultanţă, agricultura daneză a beneficiat de subvenţii publice, ce acopereau în principal salariile consultanţilor şi cheltuielile de călătorie.

Serviciul local furnizează fermierilor consultanţă, pe când Centrul Naţional sprijină centrele locale de consultanţă şi constituie o legătură cu institutele de cercetare din Danemarca şi din străinătate. În ultimii ani, în serviciul danez de consultanţă numărul serviciilor plătite de utilizatori este în creştere.

 

4 AVANTAJE ALE SERVICIILOR PENTRU ÎNTREAGA FERMĂ

 

Iniţial, serviciile de consultanţă se adresau întreprinderilor cu un singur tip de producţie: bovine, porcine sau vegetală. Din punct de vedere al fermierilor nu era o situaţie ideală. Ca administrator, fermierul răspunde de întreaga fermă.
Astăzi, cele patru caracteristici ale unui serviciu pentru întreaga fermă sunt:

  1. Este un pachet de programe informatice, folosind o linie telefonică modernă pentru conectarea la baza de date centrală.
  2. Aceleaşi programe interconectează fermierii şi consultanţii în cadrul centrelor de consultanţă.
  3. Oricine cumpără o parte din pachetul de programe se abonează şi la versiuni actualizate.
  4. Vânzările şi servirea (cumpărarea) au loc prin centrele de consultanţă, iar fermierii implicaţi beneficiază în permanenţă de un serviciu de urgenţă.

consultanta agricola Olanda 3_b 

 

MODELUL DANEZ: CUVINTE-CHEIE

 

  • serviciu condus şi organizat de utilizatorii acestuia, organizaţiile de fermieri
  • serviciu subvenţionat de stat
  • serviciu „oficial” şi recunoscut de departe ca fiind imparţial
  • servicii de consultanţă pentru toate tipurile de ferme.


CITIŢI ÎN NUMĂRUL VIITOR: MODELUL FRANCEZ
În numărul viitor prezentăm organizarea consultanţei agricole din Franţa. Este modelul legislativ preluat de România, dar neimplementat!
În timp ce în alte ţări Consultanţa Agricolă face din Agricultură un sector de vârf al economiei, la noi fermierii pierd milioane de euro, pentru că... nu avem Camere Agricole! Click AICI şi află cine şi cum a zădărnicit înfiinţarea Camerelor Agricole în ţara noastră!

Vizualizat: 1548 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?