Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agricultura ECOLOGICĂ - traseu LEGISLATIV

Publicat: 31 decembrie 2017 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum scriam în numărul trecut al revistei, propunerea legislativă PL 315/2017 privind agricultura ecologică se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor, iar adoptarea acesteia îi va scuti de plata unor penalităţi pe fermieri, în situaţia în care contaminarea unui teren certificat ecologic nu s-a produs din vina lor.

”Dacă în urma analizelor asupra probelor de sol, plante şi din produsele agroalimentare ecologice se identifică prezenţa substanţelor care nu sunt incluse în anexele nr. 1 şi nr. 2 ale Regulamentului CE nr. 889/2008, iar organismul de inspecţie şi certificare constată că aceasta se datorează contaminării accidentale şi nu provine din încălcarea legislaţiei în vigoare cu privire la agricultura ecologică, se aplică sancţiunea de declasare a produsului şi, eventual, terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte sancţiuni/penalităţi din partea APIA”, scrie în propunerea legislativă (PL 315/2017) a câţiva deputaţi PSD şi ALDE, înregistrată la Camera Deputaţilor în aprilie sub, care acum se află la Cameră, spre avizare şi adoptare.

Guvernul nu s-a opus PL 315, i-a dat aviz favorabil cu semnătura premierului Mihai Tudose. În aviz, experţii guvernamentali au considerat că propunerea deputaţilor nu intră în contradicţie cu legislaţia europeană. Vom vedea la timpul potrivit dacă măsura va beneficia şi de girul autorităţilor europene. Fondurile pentru agricultura ecologică, să nu uităm, sunt bani europeni. De precizat că în 6 noiembrie a.c., Comisia de Agricultură a adoptat în unanimitate PL 315, dar a introdus două amendamente şi a respins unul. Dintre cele două amendamente introduse îl semnalez pe cel mai important, care este practic o definire a contaminării în termeni parlamentari, nu neapărat ştiinţifici: ”În sensul prezentei legi, contaminare accidentală înseamnă orice alterare a caracteristicilor fizice, chimice, biologice sau bacteriologice ale solului şi/sau produselor agroalimentare ecologice, produsă prin accident, avarie sau calamitate naturală, fără voia fermierului”. Cu toate avizele primite, PL 315 are toate şansele să fie supusă în viitorul apropiat votului în plen şi, în cele din urmă, să îşi producă efectele. De semnalat că iniţiatorii au solicitat în data de 3 octombrie a.c. Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor dezbaterea în regim de urgenţă a propunerii legislative, dar BP a respins solicitarea.

Foto-1---Legume-eco-din-Tartasesti---Dambovita_b

Riscuri ale agriculturii bio

Ce spun reprezentanţii organismelor de certificare ecologică despre această iniţiativă?
Ana Goloborodco, reprezentant al S.C. Srac Cert SRL, cu sediul în Bucureşti, mi-a comunicat că, procentual, contaminările ajung la 15-20% din totalul probelor prelevate, iar 10% este reprezentat de contaminări produse din vina operatorilor, iar restul de 5 până la 10% sunt contaminări involuntare. Există, aşadar, fermieri care joacă în picioare cu bună ştiinţă regulile agriculturii ecologice. Există, de asemenea, fermieri de bună-credinţă care se trezesc cu terenul contaminat, ei neavând nici o vină.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de DUMITRU BĂDIŢA

Vizualizat: 1225 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?