Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 prevederi care pot distruge zootehnia

Publicat: 09 iulie 2020 - 15:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Legea disconfortului olfactiv! Nu face referiri directe la agricultură, dar dacă va intra în vigoare, va avea efecte devastatoare asupra zootehniei şi industriei cărnii.

Aşa-numita “lege a mirosurilor“ a primit vot pozitiv în Camera Deputaţilor, fiind trimisă la promulgare. Iată 5 prevederi cu impact în agricultură:

  1. Definiţie disconfort olfactiv: mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului în întregul său, care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  2. Obligaţia de a elabora/respecta un Plan de gestionare, cu măsurile necesare pentru prevenirea şi diminuarea disconfortului olfactiv, ca parte integrantă din autorizaţia de mediu.
  3. Deţinerea sistemelor proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv.
  4. Autorităţile administraţiei publice locale (primăriile) vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement.
  5. Autorităţile administraţiei publice locale vor controla şi activităţile pentru care nu este necesară autorizaţia de mediu şi care ar putea crea un disconfort olfactiv.

Conţinutul Planului de gestionare şi Metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabilesc prin hotărâri ale Guvenului, în termen de maximum 180 zile de la data intrării în vigoare a legii.

industria carnii germania_b

Fermierii spun ”NU”

Noua lege a stârnit reacţii critice din partea reprezentanţilor fermierilor. Atât Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), cât şi Federaţia PRO AGRO au adresat preşedintelui României câte o scrisoare deschisă prin care argumentează de ce nu trebuie promulgată legea.

  • “Votul pentru aşa-zisa Lege a mirosurilor aduce fermierii la mâna primăriilor comunale. (…) Fermele de porci şi fabricile, în general, au devenit subiect de campanie electorală între candidaţii vechi şi candidaţii noi. (…) Mai bine distrugem agricultura românească, micul şi marele producător de carne…”, semnează Mary Pană, preşedinta ACEBOP. Asociaţia a creat şi o petiţie online.
  • “Solicităm tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum şi legiferarea în acest sens, de o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar şi cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depăşiri ale cotelor şi apariţia unui disconfort olfactiv“, a cerut ProAgro.

Mary Pană legea mirosurilor_b

Cum motivează iniţiatorii legii

“Legea Mirosurilor este un instrument mult aşteptat de către cetăţenii din toată ţara, oameni ajunşi în situaţia în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieşi în parcuri, nu pot beneficia de dreptul fundamental la aer curat, din cauza poluării olfactive generată de activitatea unor operatori industriali, ferme zootehnice sau gropi de gunoi, amplasate în proximitatea zonelor rezidenţiale“, au precizat susţinătorii legii în scrisoarea deschisă trimisă preşedintelui ţării.


”Nu puteţi să distrugeţi fermierul român la decizia unui primar de comună!”
MARY PANĂ, preşedinte ACEBOP

Unora le miroase rău agricultura! Ce hibe legislative a sesizat Revista Ferma în urmă cu doi ani referitor la mult blamata lege a mirosurilor!

un articol de
OLIVIA FIRI

Vizualizat: 1064 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?