Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

”Un fermier bun este şi un bun manager”

Publicat: 21 februarie 2022 - 11:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Gestionarea fluxului de numerar este mai importantă decât profitabilitatea. De aceea, un fermier bun trebuie să fie şi un bun manager, consideră Jaydeep Singh, directorul executiv al companiei AgroConcept.

Născut în Nigeria, unde a petrecut primii 18 ani din viaţă, a stat apoi o perioadă în India, după care a obţinut certificarea de contabil în SUA. A revenit în Nigeria ca stagiar, într-o companie controlată de familia Gupta, iar adevărata carieră şi-a început-o în Dubai, în domeniul comerţului cu mărfuri, tot ca angajat la o firmă deţinută de familia Gupta, care este acţionară la AgroConcept alături de familia Stein. Ajuns în România în noiembrie 2010, Jaydeep Singh s-a numărat printre cei care au pus bazele dezvoltării AgroConcept, fiind promovat în martie 2020 în poziţia de director executiv, funcţie pe care o ocupă şi astăzi.

 Jaydeep Singh, directorul executiv al companiei AgroConcept1_b


Redactor: Au trecut deja cinci ani de când AgroConcept a preluat exclusivitatea mărcii New Holland pentru piaţa românească. Cât de mulţumit sunteţi de realizările de până acum?


Jaydeep Singh: Când am pornit noi la drum, la vremea respectivă în România se vindeau anual circa 1.800 de tractoare şi undeva la 550 de combine. În 2015 piața a explodat pur și simplu. Dar nu neapărat doar datorită cererii, ci mai degrabă pentru că s-a trecut de la o piaţă concentrată în jurul vânzătorilor la o piaţă animată de cumpărători. Astfel, dacă până în 2015, inclusiv, putem spune că piaţa era mai relaxată, cu trei mari jucători în domeniul comerţului de maşini şi echipamente agricole, care activau, oarecum, într-o zonă de confort, ulterior piaţa a devenit mult mai dinamică şi mai competitivă.

Desigur, printr-o conjunctură favorabilă, cu proiectele europene şi alte stimulente, s-a ajuns la un nivel al vânzărilor anuale de 3.300 de tractoare şi 790 de combine, într-un interval de numai trei ani. În prezent, cred că se poate vorbi de o stabilizare a pieţei, care a devenit mult mai matură.

În ceea ce ne priveşte, sunt convins că ne mai putem extinde cota de piaţă, dar obiectivul nostru este să creştem într-un mod sustenabil. Vrem să ne consolidăm poziţia.

 

Redactor: Ce aşteptări aveţi de la anul 2022?

Jaydeep Singh: Cu toate evenimentele din ultimii doi ani, am ajuns să acceptăm această nouă realitate şi anume faptul că singura certitudine este incertitudinea. Dacă 2020 ne-a învăţat cum să ne atingem limitele, pentru că deşi ne-am aflat în mijlocul crizei am găsit modalităţi de a răzbi, anul 2021 ne-a făcut să fim mai precauţi. Şi cu toate astea, pentru noi rezultatele obţinute anul trecut au fost foarte bune, datorită celor 260 de angajați și, bineînțeles, clienților noștri, cărora le mulțumim pentru încredere.

Privind în ansamblu spre 2022, lucrurile par de bun augur pentru moment. Condiţiile climatice sunt satisfăcătoare, fermierii vin după un an bun, majoritatea afacerilor au reuşit să-şi optimizeze fluxurile de numerar. Am putea spune că sunt într-o poziţie ceva mai confortabilă. Totuşi, e cam devreme de făcut predicţii. Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile pe lanţul de aprovizionare şi depinde foarte mult şi de vreme.

 

Redactor: Venim după aproape doi ani de pandemie şi putem spune că sectorul agricol a trecut peste acest şoc fără prea mari sincope. Totuşi, anumite îngrijorări există, în special în ceea ce priveşte costul inputurilor. Cât de mult a afectat asta apetitul investiţional al fermierilor în 2021?

Jaydeep Singh: Cei care lucrează suprafeţe de dimensiuni mici şi medii au fost destul de ezitanţi şi sunt în continuare extrem de îngrijoraţi. Pe de altă parte, sunt și fermierii mai puțin afectați. Când cumperi inputurile în ultimul moment e mult mai greu de gestionat situaţia. În schimb, sunt fermieri care au cumpărat îngrăşămintele pentru 2022 în luna mai anul trecut. În cazul lor, profitabilitatea va fi evident mai mare. În contextul actual, un fermier bun trebuie să fie şi un bun manager. Pentru că acum, gestionarea fluxului de numerar este mai importantă decât profitabilitatea.

 Jaydeep Singh, directorul executiv al companiei AgroConcept2_b


Redactor: Criza semiconductorilor şi cea energetică, dar şi creşterile de preţ la unele materii prime, am putea spune peste noapte, au avut un impact fără precedent asupra companiilor producătoare de maşini şi echipamente agricole. Cum vedeţi această evoluţie şi la ce să ne aşteptăm în continuare?

Jaydeep Singh: Specificitatea pieţei româneşti, care este cumva orientată pe acumularea de stocuri, ne-a ajutat într-un fel pe noi, ca distribuitori, în condiţiile în care fermierii români sunt obişnuiţi să facă achiziţii în ultimul moment. Astăzi, producătorii nu cred că funcţionează la mai mult de 60-70% din capacitate şi asta nu doar din cauza crizei semiconductorilor, ci şi a deficitului privind alte componente importante. Chiar şi procurarea de anvelope poate reprezenta o problemă. Iar toate astea au un impact asupra costurilor de producţie şi, în cele din urmă, asupra consumatorului final. Şi când cererea este mai mare decât oferta, preţurile o pot lua razna. Noi ne-am luat anumite măsuri de siguranţă pentru a proteja interesele clienţilor noştri. Am plasat comenzi în avans, cu luni înainte decât am fi făcut-o în mod normal. Personal nu cred că vom vedea o recalibrare a lanţului de distribuţie mai devreme de trimestrul al treilea.

 

Redactor: În final, v-aş ruga să ne spuneţi care credeţi că ar fi profilul clientului AgroConcept?

Jaydeep Singh: Depinde foarte mult de segmentul de produse. Dacă discutăm despre combinele New Holland, pot spune că avem posibilitatea de a satisface orice client. Începând cu fermierii care lucrează, să zicem, 100 ha, pentru care aş recomanda modelul TC, o combină cu 30 de ani de istorie în spate şi peste 50.000 de unităţi produse, care poate face faţă cu succes până la 300 ha. Apoi avem gama CX, mai avansată din punct de vedere tehnologic, care în vestul Europei este preferată de prestatorii de servicii. O combină capabilă să lucreze în orice condiţii, la cel mai înalt nivel. Iar dacă vorbim de modelul CR, pot afirma fără dubii că este cea mai performantă combină cu rotor din lume. Deţine două recorduri mondiale de care nici un competitor nu reuşeşte să se apropie. Iar asta spune totul.

În ceea ce priveşte segmentul tractoarelor, consider că New Holland este brandul cu cel mai bun raport preţ-calitate de pe piaţă. Mă refer la costul total de proprietate. Ceea ce înseamnă preţul de achiziţie, costurile de întreţinere şi durata de viaţă a tractorului. Prin urmare, nu greşesc dacă spun că pe acest segment dispunem de un portofoliu care satisface orice client care lucrează până la 3.000 ha.

În schimb, pe segmentul implementelor, avem susţinerea Kverneland, al doilea cel mai mare furnizor de utilaje din Europa. Din păcate, în România această marcă nu este încă atât de cunoscută, deşi cifrele arată că este unul dintre marii jucători din piaţă, cu o cotă de peste 40% din totalul vânzărilor de pluguri şi a echipamentelor de împrăştiat îngrăşăminte de pe continent.

 

a consemnat

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1598 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?