Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Trebuie să gândim şi să acţionăm împreună!

Publicat: 29 octombrie 2021 - 18:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura de azi e greu de conceput fără produse de protecţia plantelor. Grija pentru mediu și reducerea reziduurilor substanțelor chimice fac parte din strategia Belchim Crop Protection, fiind integrate în oferta pentru fermierii români.

Despre principalele provocări şi strategia Belchim, am stat de vorbă cu Frederic Charpentier, Director Europa Sud și Est.

 Frederic Charpentier_b

Foto: Frederic Charpentier


Reporter: Ce aduce nou achiziția Belchim de către Mitsui Agriscience International?

Frederic Charpentier: Din mai 2021, Grupul japonez Mitsui & CO a preluat pachetul majoritar de acţiuni al Belchim Crop Protection (BCP). Integrarea Belchim în Mitsui ne oferă acces la numeroasele companii ale Grupului din întreaga lume. Ca parte a Mitsui,BCP îşi va putea lărgi rapid raza de acţiune şi portofoliul propriu de produse. De asemenea, Belchim va putea beneficia de produsele bioraţionale integrate deja, în mare parte, în grupul Mitsui, mai ales că prin politica agricolă a UE se doreşte dezvoltarea rapidă a agriculturii organice. Cu siguranţă, această nouă structură a acționariatului ne va consolida portofoliul, suportul financiar și ne va crea un mediu favorabil pentru a intra în top 6 mondial al companiilor din industria chimică.

 

Reporter: Cum a influențat pandemia COVID-19 industria de protecție a plantelor?

Frederic Charpentier: În timpul pandemiei Covid-19 multe sectoare au fost afectate negativ. Activităţile din agrobusiness au fost mai puţin afectate, dar totusi s-a văzut nevoia de a continua producţia inclusiv la nivel local. Transportul intercontinental sau între state al mărfurilor a devenit dificil din cauza restricțiilor. Am realizat atunci necesitatea apropierii, producției locale, transporturilor locale, etc. Totodată, ne-am dat seama de dependența noastră de globalizare şi lipsa materiilor prime provenite mai ales din China și India, dar nu numai, precum şi altor inputuri. Înainte de toate, efectul pandemic Covid-19 ne-a învățat că trebuie să împarţim riscul, să fim cât mai puțin posibil „mono dependenţi" de o industrie, o țară sau un furnizor. Omenirea trebuie să mănânce, iar producția rămâne o necesitate absolută.

 

Reporter: Cum răspundeBCP provocărilor lansate de „Green Deal” și cum vedeți viitorul agriculturii?

Frederic Charpentier: Autoritățile UE promovează activ agricultura organică. Astfel că trebuia să integrăm aceste obiective şi în strategia noastră pe termen foarte scurt, iar acest lucru s-a întâmplat deja. Această direcţie a fost asumată în mod clar pe plan intern în urmă cu 3 ani, când ne-am revizuit strategia pe termen mediu și lung. Dezvoltarea portofoliului de produse organice pentru agricultură, nu numai pentru agricultura ecologică, gestionarea reziduurilor, zero sau reziduuri reduse, protecţia mediului și impactul redus al substanțelor chimice asupra populației, toate aceste obiective fac parte din strategiaBCP. Acționăm în fiecare zi pentru a putea propune o astfel de ofertă fermierilor și distribuitorilor din UE și desigur fermierilor români.

 

Reporter: Cum ați adaptat ofertaBCP pentru piața din România și care sunt cele mai de succes produse?

Frederic Charpentier: Agricultura românească este orientată în principal către cultura mare (porumb, floarea soarelui, cereale păioase, rapiță şi soia). La început, portofoliulBCP era concentrat pe produse pentru protecţia culturilor de cartofi, legume, viță de vie şi livezi. Odată ce Belchim a dobândit licenţa pentru o serie de substanţe active (molecule) proprii, acestea trebuiau să poată ajunge şi pe piețele pentru cultura mare. În acest sector principale noastre substanţe active sunt Metobromuron (MTB) (erbicid pre-emergent pentru floarea soarelui, soia, cartofi, tutun şi altele) și Piridat (erbicid post-emergent pentru legume, porumb, năut, linte şi altele).

După câțiva ani de muncă pentru dezvoltarea acestor molecule, am reușit să le omologăm în mai multe state din UE. Am lansat Proman pentru soia și floarea-soarelui (produs pe bază deMTB) în România şi avem un feedback foarte pozitiv din partea fermierilor. De asemenea a fost introdus pe piaţă Vintec, un fungicid bio pentru viță-de-vie și tomate, aceasta fiind încă o dovadă a dorinţei noastre de a introduce produsele organice în agricultura românească.

 

Reporter: Ce noutăţi pregătiţi pentru lansarea pe piața românească în 2022?

Frederic Charpentier: Pentru cultura porumbului, BCP oferă o soluție integrată pentru controlul buruienilor, pe bază de combinație de piridat - Botiga. O dovadă în plus că Belchim este una dintre companiile capabile să furnizeze noi substanțe active fermierilor și distribuitorilor români, iar aceasta este rezultatul strategiei noastre stabilită în urmă cu 5 ani.

 

Reporter: Mesajul dvs. pentru fermierii români și cititorii revistei Ferma.

Frederic Charpentier: Principalul mesaj pe care doresc să-l transmit este ”să creadă”. Să aibă încredere - în calitatea producției noastre din UE şi în capacitatea noastră de adaptare pentru a face schimbări pozitive. Există oportunităţi post-pandemie Covid-19 şi oamenii și-au dat seama că avem nevoie de apropiere, calitate, încredere, adaptabilitate și acest lucru este posibil numai dacă gândim şi acţionăm cu toții împreună. Oamenii trebuie să creadă și trebuie să fie siguri că producția agricolă din UE oferă cele mai sigure alimente din lume. Expertiza UE în acest domeniu este excelentă.

 

un interviu de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1298 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?