Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viitorul dronelor: perspective şi provocări

Publicat: 21 septembrie 2020 - 12:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi potenţialul de utilizare a dronelor în agricultură este imens, încă mai există impedimente pentru ca progresul lor să treacă dincolo de piaţa de nişă pe care o ocupă astăzi.

Piaţa dronelor este în prezent foarte fragmentată, cu numeroşi producători, care sunt şi furnizori de software pentru utilizarea acestora, cei mai cunoscuţi fiind DJI şi Parrot - lideri la nivel mondial. Sunt însă şi companii producătoare de drone şi software cu o cotă de piaţă mai mică (Aerobotics, AgEagle, PrecisionHawk, Sensefly (cumpărat de Parrot), Sentera, Skycision, Skyx, Rantizo şi alţii).

 

Noi şi noi întrebuinţări

 

Folosirea dronelor în agricultură se extinde într-un ritm rapid, în special în cultura mare, sisteme de avertizare timpurie, reducerea riscului la dezastre, silvicultură, pescuit, precum şi în acţiuni de supraveghere, monitorizare şi conservare a faunei sălbatice.
Dronele folosite acum în agricultură sunt de dimensiuni medii şi se utilizează, în general, pentru aplicaţii de evaluare a stării culturilor. Dronele de mai mari dimensiuni, capabile să transporte încărcături de câteva zeci de kilograme, sunt întrebuinţate în special pentru activităţi de plantare şi de pulverizare a produselor de protecţie a plantelor.
Versatilitatea dronelor oferă multiple modalităţi de îmbunătăţire a proceselor agricole existente. Odată cu evoluţia pieţei, au apărut numeroase mici companii care, folosind aparate comerciale, au dezvoltat software de colectare şi de analiză a datelor şi care oferă programe complexe pentru managementul agronomic al culturilor.

 

Două impedimente majore

 

1. Situaţia financiară dificilă a multor ferme ar putea întârzia adoptarea acestor noi tehnologii deoarece, în ciuda potenţialelor economii realizate, dronele necesită în continuare dobândirea şi utilizarea corectă a investiţiilor de capital şi a expertizei tehnice. Aceasta le face dificil de justificat pentru multe ferme mici şi mijlocii, care sunt mai puţin susceptibile să realizeze economii importante prin folosirea dronelor.
2. Capacitatea fermierilor de a se moderniza şi de a schimba practicile de producţie pentru a creşte rentabilitatea fermelor depinde şi de abilităţile digitale. În Europa, aproape 60% dintre fermieri au vârsta de peste 55 de ani. Acest lucru ridică întrebări nu numai despre accesul la tehnologie, ci şi despre abilităţile digitale pe care fermierii pot să le folosească în munca lor. Se impun deci investiţii suplimentare în formarea profesională a acestor fermieri.
În acelaşi timp, producătorii de drone îşi adaptează din ce în ce mai mult produsele şi dezvoltă caracteristici autonome care necesită mai puţine abilităţi şi experienţă de zbor şi o infrastructură redusă.

 

Drone comerciale vs. drone de agrement

 


În conformitate cu reglementările FAA (Administraţia Federală a Aviaţiei, SUA), dronele recreative (de hobby) presupun "zbor" pentru uz personal ("de plăcere") şi nu pentru muncă sau în scopuri de afaceri, pentru compensare sau închiriere. Pe de altă parte, utilizarea comercială a dronelor se aplică oricui le foloseşte pentru prestarea de servicii, în afaceri sau orice alte activităţi non-recreative. Practic, profitul obţinut cu ajutorul dronei este sinonim cu uzul comercial.
"Piaţa dronelor comerciale creşte mai rapid decât era prevăzut şi s-ar putea tripla până în 2023, în timp ce piaţa dronelor necomerciale pare să încetinească. La 10 decembrie 2019, FAA a anunţat un număr total de 1.509.617 drone înregistrate în Statele Unite, din care 420.340 drone comerciale şi 1.085.392 drone de agrement. Desigur, există foarte multe alte drone necomerciale neînregistrate", concluzionează Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA.

 

Drone autorizate să pulverizeze câmpurile, în SUA

 

Compania Rantizo a folosit pentru prima dată în SUA drone pentru a pulveriza câmpurile agricole. Anul trecut (iulie 2019) a obţinut aprobarea FAA pentru a aplica produse de protecţia plantelor, în statul Iowa, cu ajutorul dronelor. Tot anul trecut, Rantizo a primit avizele FAA pentru operaţiuni în statele Wisconsin, Illinois, Minnesota şi Nebraska şi a făcut demersurile oficiale pentru obţinerea aprobărilor în toate celelalte state ale SUA.
Click AICI şi vezi materialul video cu drona în demonstraţiile Rantizo!

REGLEMENTĂRI EUROPENE
În Uniunea Europeană, Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (The European Union Aviation Safety Agency - EASA) a publicat regulamentul pan-European pentru UAV - Vehicule aeriene fără pilot la bord - (Commission Delegated Regulation (EU) 2019/945 & Commission Implementing Regulation (EU) 2019/947). Pentru a consulta regulamentul european, click AICI!

un articol de
GHEORGHE GHIŞE
mai multe pe această temă
www.revista-ferma.ro

Vizualizat: 721 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?