Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vaccinuri pentru plante!?

Publicat: 02 decembrie 2021 - 15:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Au salvat vieţile a milioane de oameni iar acum ar putea avea şi un efect benefic asupra hranei noastre. Vaccinurile sunt pe punctul de a deveni o opţiune cât se poate de serioasă pentru protecţia culturilor agricole.

Ideea de la care au pornit oamenii de ştiinţă este că infecţia unei plante cu un virus atenuat sau cu o tulpină viroidă mai puţin agresivă o protejează de boala rezultată dintr-o întâlnire ulterioară cu o tulpină severă a aceluiaşi virus. "Deşi răspunsul imun al unei plante funcţionează mult diferit de cel uman, vaccinările plantelor formează de fapt un nou instrument promiţător în setul de instrumente de protecţie a culturilor, în special împotriva viruşilor", susţin cercetătorii de la Departamentul Agriculturii şi Alimentaţiei din Canada.

PepMV_bPotrivit acestora, potenţialele beneficii reprezintă un argument solid pentru a explora dezvoltarea rapidă a vaccinurilor pentru plante. La urma urmei, vaccinarea împotriva bolilor umane a dus la eradicarea multor boli infecţioase, iar oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca vaccinurile pentru plante să aibă efecte benefice similare.

În Olanda, legumicultorii folosesc deja vaccinuri pentru a-şi proteja culturile împotriva virusului mozaic al tomatelor (PepMV). În practică, ei administrează sub formă de spray o doză atenuată şi stabilă de PepMV, care colonizează rapid plantele oferind apoi protecţie împotriva infecţiilor viitoare. Aceste vaccinuri au fost aprobate şi în Franţa şi Maroc.

"Când vorbim de prevenire, cu cât produsul este utilizat mai devreme, cu atât mai bine. Pe de altă parte, cu cât planta este mai mică, cu atât este mai uşor de administrat produsul", afirmă specialiştii, precizând totodată că vaccinurile pentru plante ar trebui utilizate în combinaţie cu alte protocoale existente pentru controlul bolilor. "Pentru fungi, de exemplu, puteţi adapta climatul din seră pentru a preveni infecţiile. De asemenea, protecţia culturilor funcţionează cel mai bine împotriva ciupercilor şi bacteriilor. Infecţiile cu virusuri sunt mai greu de controlat, deoarece agenţii patogeni ar putea depăşi în cele din urmă rezistenţa genetică a plantelor. De aceea, administrarea unui vaccin pentru plante poate adăuga un strat suplimentar de protecţie", argumentează cercetătorii canadieni.

Vizualizat: 430 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?