Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vaccinuri pentru plante!?

Publicat: 02 decembrie 2021 - 15:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Au salvat vieţile a milioane de oameni iar acum ar putea avea şi un efect benefic asupra hranei noastre. Vaccinurile sunt pe punctul de a deveni o opţiune cât se poate de serioasă pentru protecţia culturilor agricole.

Ideea de la care au pornit oamenii de ştiinţă este că infecţia unei plante cu un virus atenuat sau cu o tulpină viroidă mai puţin agresivă o protejează de boala rezultată dintr-o întâlnire ulterioară cu o tulpină severă a aceluiaşi virus. "Deşi răspunsul imun al unei plante funcţionează mult diferit de cel uman, vaccinările plantelor formează de fapt un nou instrument promiţător în setul de instrumente de protecţie a culturilor, în special împotriva viruşilor", susţin cercetătorii de la Departamentul Agriculturii şi Alimentaţiei din Canada.

PepMV_bPotrivit acestora, potenţialele beneficii reprezintă un argument solid pentru a explora dezvoltarea rapidă a vaccinurilor pentru plante. La urma urmei, vaccinarea împotriva bolilor umane a dus la eradicarea multor boli infecţioase, iar oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca vaccinurile pentru plante să aibă efecte benefice similare.

În Olanda, legumicultorii folosesc deja vaccinuri pentru a-şi proteja culturile împotriva virusului mozaic al tomatelor (PepMV). În practică, ei administrează sub formă de spray o doză atenuată şi stabilă de PepMV, care colonizează rapid plantele oferind apoi protecţie împotriva infecţiilor viitoare. Aceste vaccinuri au fost aprobate şi în Franţa şi Maroc.

"Când vorbim de prevenire, cu cât produsul este utilizat mai devreme, cu atât mai bine. Pe de altă parte, cu cât planta este mai mică, cu atât este mai uşor de administrat produsul", afirmă specialiştii, precizând totodată că vaccinurile pentru plante ar trebui utilizate în combinaţie cu alte protocoale existente pentru controlul bolilor. "Pentru fungi, de exemplu, puteţi adapta climatul din seră pentru a preveni infecţiile. De asemenea, protecţia culturilor funcţionează cel mai bine împotriva ciupercilor şi bacteriilor. Infecţiile cu virusuri sunt mai greu de controlat, deoarece agenţii patogeni ar putea depăşi în cele din urmă rezistenţa genetică a plantelor. De aceea, administrarea unui vaccin pentru plante poate adăuga un strat suplimentar de protecţie", argumentează cercetătorii canadieni.

Vizualizat: 825 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?