ULTRAREP este o tehnologie cu ultrasunete inovatoare care îşi propune să ţină la distanţă animalele sălbatice, în special mistreţi şi căprioare, de suprafeţele agricole.
un articol de
LIVIU GORDEA
Prezenţa faunei sălbatice poate fi o pacoste pe capul fermierilor în multe zone ale Europei, inclusiv România, după cum bine ştim. Numai în regiunea italiană Toscana trăiesc peste 400.000 de ungulate, majoritatea căprioare şi mistreţi. Aceste animale sălbatice pot provoca daune majore culturilor agricole şi, implicit, pot genera pierderi economice importante pentru fermieri.
Există numeroase metode de a combate sau măcar a ţine sub control acest fenomen - de la protecţii individuale, la sisteme perimetrale extinse (plasă sau garduri electrice), mai mult sau mai puţin localizate (disuasori olfactivi etc.), care totuşi au arătat până acum o eficacitate destul de limitată, având costuri ridicate de instalare şi gestionare (controale, întreţinere etc.) şi un impact deloc neglijabil asupra mediului.
Dar situaţia este pe cale să se schimbe, datorită unui proiect finanţat prin reţeaua PEI-AGRI (Parteneriatul European de Inovare în Agricultură), care a dezvoltat o tehnologie inovatoare cu ultrasunete pentru protecţia suprafeţelor agricole de atacul sălbăticiunilor, într-un mod durabil, fără a dăuna animalelor.
Planul strategic constă în aplicarea la scară locală în trei zone ţintă ale Toscanei (deal, câmpie şi munte) şi pe trei sisteme de producţie agro-forestieră diferite (viţă-de-vie, legumicultură, împădurire şi replantare de noi zone verzi), caracterizate prin daune semnificative cauzate de ungulate sălbatice, ale acestui dispozitiv ultrasonic inovator (ULTRAREP), care permite îndepărtarea eficientă a animalelor, fără a le provoca vătămări şi eliminând sau reducând considerabil dezavantajele altor metode, asigurând în acelaşi timp sustenabilitatea economică şi echilibrul ecologic.
Consorţiul pentru grupul operaţional este format din zece parteneri, inclusiv patru ferme şi doi parteneri de cercetare. Două dintre ferme sunt situate pe ruta vinului Chianti Classico, o alta, specializată pe producţia horticolă, se află în zona Val di Cornia iar cea de-a patra fermă, cu activitate în domeniul forestier, e amplasată într-o zonă montană. Datorită poziţiei lor geografice, fermele servesc drept suport pentru a testa sistemul ULTRAREP. Proiectul se desfăşoară pe durata a 32 de luni şi se va încheia în octombrie 2021, beneficiind de o finanţare din fonduri FEADR în valoare de 300.000 de euro.
Fermierii din Toscana trebuie să se protejeze de invaziile de mistreţi în 80% din cazuri, în timp ce restul de 20% din pagube sunt provocate de căprioare şi cerbi. „Situaţia este alarmantă şi afectează aproape toate companiile din viticultură, cereale şi uleiuri, fructe şi legume. Mai ales cele situate în zone de deal mediu. Pentru fiecare fermier există acum cinci ungulate, un număr aproape dublat în cinci ani. Prin urmare, sperăm că tehnologia cu ultrasunete pentru îndepărtarea ungulatelor sălbatice poate fi un răspuns”, susţine Massimiliano Biagi, agronom şi director tehnic al fermei Barone Ricasoli. El este responsabil al Grupului Operaţional ULTRAREP, care este acronimul de la ULTRAsound Animal REPeller (Dispozitiv de respingere cu ultrasunete pentru animale).
Biagi este fermier la Barone Ricasoli, cea mai veche cramă din Italia, poziţionată într-una dintre cele mai sălbatice zone ale Toscanei şi pentru el prezenţa ungulatelor este masivă şi creează probleme enorme pentru producţia de struguri. „Vrem să respectăm mediul şi, prin urmare, considerăm că gardurile metalice nu sunt o soluţie bună pentru noi. Înainte de a înfiinţa acest grup operaţional, am făcut un experiment în podgoria mea, utilizând coloane care emit o serie de impulsuri în gama de frecvenţe cu ultrasunete care alungă ungulatele convingându-le să fugă de-a lungul aşa-numitor «coridoare sălbatice». Acestea sunt căi care duc spre zone împădurite sau parcuri naturale, împiedicând astfel animalele să se deplaseze în podgoriile vecine. Această experienţă a condus la crearea unui grup operaţional pentru a dezvolta în continuare acest sistem cu ultrasunete”, a explicat fermierul italian.
Massimiliano Biagi este foarte pozitiv în ceea ce priveşte oportunităţile pe care le oferă tehnologia în găsirea soluţiilor pentru problemele faunei sălbatice. „Mai ales în acest caz, inovaţia şi tehnologia oferă instrumente interesante care pot reduce daunele din agricultură. De asemenea, cred că rezultatele acestui grup operaţional pot fi folosite şi pentru prădători. În cele din urmă, sperăm să transferăm experienţa pe care am acumulat-o în acest proiect către alte grupuri operaţionale din cadrul Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală şi a Parteneriatului European de Inovare pentru productivitate şi durabilitate agricolă, astfel încât şi alţi fermieri din Europa să poată beneficia de eforturile noastre”, a declarat agronomul.
Luptă inegală între fermier şi mistreţi. Click AICI şi vezi cum se apără fermierii români împotriva sălbăticiunilor!