BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ultrasunete... împotriva sălbăticiunilor

Publicat: 09 decembrie 2020 - 16:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ULTRAREP este o tehnologie cu ultrasunete inovatoare care îşi propune să ţină la distanţă animalele sălbatice, în special mistreţi şi căprioare, de suprafeţele agricole.

un articol de
LIVIU GORDEA

Prezenţa faunei sălbatice poate fi o pacoste pe capul fermierilor în multe zone ale Europei, inclusiv România, după cum bine ştim. Numai în regiunea italiană Toscana trăiesc peste 400.000 de ungulate, majoritatea căprioare şi mistreţi. Aceste animale sălbatice pot provoca daune majore culturilor agricole şi, implicit, pot genera pierderi economice importante pentru fermieri.

 

Eficacitate limitată la soluţiile existente

 

1 caprioare_b

Există numeroase metode de a combate sau măcar a ţine sub control acest fenomen - de la protecţii individuale, la sisteme perimetrale extinse (plasă sau garduri electrice), mai mult sau mai puţin localizate (disuasori olfactivi etc.), care totuşi au arătat până acum o eficacitate destul de limitată, având costuri ridicate de instalare şi gestionare (controale, întreţinere etc.) şi un impact deloc neglijabil asupra mediului.
Dar situaţia este pe cale să se schimbe, datorită unui proiect finanţat prin reţeaua PEI-AGRI (Parteneriatul European de Inovare în Agricultură), care a dezvoltat o tehnologie inovatoare cu ultrasunete pentru protecţia suprafeţelor agricole de atacul sălbăticiunilor, într-un mod durabil, fără a dăuna animalelor.

 

Proiect finanţat din bani europeni

 

Planul strategic constă în aplicarea la scară locală în trei zone ţintă ale Toscanei (deal, câmpie şi munte) şi pe trei sisteme de producţie agro-forestieră diferite (viţă-de-vie, legumicultură, împădurire şi replantare de noi zone verzi), caracterizate prin daune semnificative cauzate de ungulate sălbatice, ale acestui dispozitiv ultrasonic inovator (ULTRAREP), care permite îndepărtarea eficientă a animalelor, fără a le provoca vătămări şi eliminând sau reducând considerabil dezavantajele altor metode, asigurând în acelaşi timp sustenabilitatea economică şi echilibrul ecologic.

 

Ferme partenere

 

Consorţiul pentru grupul operaţional este format din zece parteneri, inclusiv patru ferme şi doi parteneri de cercetare. Două dintre ferme sunt situate pe ruta vinului Chianti Classico, o alta, specializată pe producţia horticolă, se află în zona Val di Cornia iar cea de-a patra fermă, cu activitate în domeniul forestier, e amplasată într-o zonă montană. Datorită poziţiei lor geografice, fermele servesc drept suport pentru a testa sistemul ULTRAREP. Proiectul se desfăşoară pe durata a 32 de luni şi se va încheia în octombrie 2021, beneficiind de o finanţare din fonduri FEADR în valoare de 300.000 de euro.

Detaliu reÅ£eaua PEI-AGRI_b 

 

Experienţa fermierilor din Toscana

 

Fermierii din Toscana trebuie să se protejeze de invaziile de mistreţi în 80% din cazuri, în timp ce restul de 20% din pagube sunt provocate de căprioare şi cerbi. „Situaţia este alarmantă şi afectează aproape toate companiile din viticultură, cereale şi uleiuri, fructe şi legume. Mai ales cele situate în zone de deal mediu. Pentru fiecare fermier există acum cinci ungulate, un număr aproape dublat în cinci ani. Prin urmare, sperăm că tehnologia cu ultrasunete pentru îndepărtarea ungulatelor sălbatice poate fi un răspuns”, susţine Massimiliano Biagi, agronom şi director tehnic al fermei Barone Ricasoli. El este responsabil al Grupului Operaţional ULTRAREP, care este acronimul de la ULTRAsound Animal REPeller (Dispozitiv de respingere cu ultrasunete pentru animale).

 

Tehnologie prietenoasă cu mediul

 

Biagi este fermier la Barone Ricasoli, cea mai veche cramă din Italia, poziţionată într-una dintre cele mai sălbatice zone ale Toscanei şi pentru el prezenţa ungulatelor este masivă şi creează probleme enorme pentru producţia de struguri. „Vrem să respectăm mediul şi, prin urmare, considerăm că gardurile metalice nu sunt o soluţie bună pentru noi. Înainte de a înfiinţa acest grup operaţional, am făcut un experiment în podgoria mea, utilizând coloane care emit o serie de impulsuri în gama de frecvenţe cu ultrasunete care alungă ungulatele convingându-le să fugă de-a lungul aşa-numitor «coridoare sălbatice». Acestea sunt căi care duc spre zone împădurite sau parcuri naturale, împiedicând astfel animalele să se deplaseze în podgoriile vecine. Această experienţă a condus la crearea unui grup operaţional pentru a dezvolta în continuare acest sistem cu ultrasunete”, a explicat fermierul italian.

 

UN EXEMPLU INSPIRAŢIONAL

 

Foto 2 PEI-AGRI_b

Massimiliano Biagi este foarte pozitiv în ceea ce priveşte oportunităţile pe care le oferă tehnologia în găsirea soluţiilor pentru problemele faunei sălbatice. „Mai ales în acest caz, inovaţia şi tehnologia oferă instrumente interesante care pot reduce daunele din agricultură. De asemenea, cred că rezultatele acestui grup operaţional pot fi folosite şi pentru prădători. În cele din urmă, sperăm să transferăm experienţa pe care am acumulat-o în acest proiect către alte grupuri operaţionale din cadrul Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală şi a Parteneriatului European de Inovare pentru productivitate şi durabilitate agricolă, astfel încât şi alţi fermieri din Europa să poată beneficia de eforturile noastre”, a declarat agronomul.
Luptă inegală între fermier şi mistreţi. Click AICI şi vezi cum se apără fermierii români împotriva sălbăticiunilor!

Vizualizat: 1711 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?