Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tractorul electric românesc e gata de lucru

Publicat: 10 august 2022 - 18:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creat de inginerii şi tehnicienii de la INMA Bucureşti, utilajul a fost conceput să lucreze în sere şi poate fi exploatat fără întrerupere timp de peste patru ore, având şi un oarecare nivel de inteligenţă.

Tractor electric romanesc_b

Vorbim de al doilea prototip al tractorului electric românesc - prima versiune, ce-i drept, una cu un aspect mult mai „primitiv”, fiind expusă tot în cadrul târgului AgriPlanta-RomAgroTec, acum trei ani. Singura asemănare între modelul din 2019 şi cel din 2022 este culoarea... verde. O altă veste bună este că actualul prototip chiar arată şi se comportă ca un tractor adevărat. Şi dacă vehiculul de generaţie anterioară a fost dezvoltat pentru uz didactic, acesta a fost gândit să fie fabricat în serie!

 

Conectat la internet


„Acesta este practic un tractor complet funcţional, care este alimentat şi propulsat numai de un motor electric”, m-a asigurat Mario Cristea, cel care s-a ocupat de partea electrică şi cu care am avut plăcerea să discut şi în urmă cu trei ani. „Avem pompa hidraulică, care ne ajută să avem şi servodirecţie, toată hidraulică pe spate. Dispune de priză de putere şi pe faţă, şi pe spate, are tracţiune 4x4 şi, de data asta, este şi inteligent. Este echipat cu GPS. De asemenea, avem posibilitatea să transmitem datele pe un website, de unde se pot urmări consumul și nivelul de încărcare a bateriei. Are montată o cameră care funcţionează şi pe timp de noapte. Se pot transmite şi imagini în timp real, dacă e nevoie”, mi-a explicat cercetătorul ştiinţific. Desigur, acest site poate fi accesat pe baza unei parole de utilizator de pe orice dispozitiv cu acces la internet.

 

Cost operaţional - 4 lei pe oră!


Capacitatea bateriei este de 17 kWh. Iar dacă ai o priză de alimentare la 220 de volţi şi 32 de amperi, acumulatorul se încarcă în trei ore de la 0 la 90%, susţine reprezentantul INMA. Acest concept, aşa cum a fost el gândit, se pretează cel mai bine a fi utilizat în sere. Dar aria se poate extinde foarte uşor, pentru că în testele efectuate până acum, autonomia de operare a fost de peste 4 ore la tractare, fără a lua însă în calcul timpii în care tractorul stă efectiv. „Consumul este undeva la 3,5 kW/h în funcţiune. Ceea ce, la preţurile de astăzi, ar fi un cost de numai 4 lei pe oră în condiţii de lucru! În anumite situaţii, desigur, el poate funcţiona şi opt ore până când e nevoie să fie încărcată bateria. Pentru că de obicei un tractor mai are şi momente de staţionare în timpul operaţiunilor dintr-o fermă”, afirmă specialistul.

 

Următorul pas: funcţionarea autonomă

 

Doi ani a durat construcţia acestui prototip. Iar acum ambiţia celor implicaţi în proiect este să ofere tractorului electric capabilităţi de funcţionare autonomă şi să poată fi comandat şi monitorizat direct de pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară intervenţia unui operator.

 

40.000 DE EURO INVESTIŢI


„Costurile au fost destul de mari, chiar dacă nu aş putea spune cu exactitate cât s-a cheltuit cu el. Poate undeva la 40.000 de euro, cu aproximaţie. Pentru că pe lângă materialele şi echipamentele folosite şi munca propriu-zisă, a existat partea de testare”, ne-a mărturisit Mario Cristea. În orice caz, nu este deloc un preţ mare pentru un prototip, ţinând cont că în acest domeniu se cheltuiesc sume uriaşe în alte ţări.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1751 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?