Creat de inginerii şi tehnicienii de la INMA Bucureşti, utilajul a fost conceput să lucreze în sere şi poate fi exploatat fără întrerupere timp de peste patru ore, având şi un oarecare nivel de inteligenţă.
Vorbim de al doilea prototip al tractorului electric românesc - prima versiune, ce-i drept, una cu un aspect mult mai „primitiv”, fiind expusă tot în cadrul târgului AgriPlanta-RomAgroTec, acum trei ani. Singura asemănare între modelul din 2019 şi cel din 2022 este culoarea... verde. O altă veste bună este că actualul prototip chiar arată şi se comportă ca un tractor adevărat. Şi dacă vehiculul de generaţie anterioară a fost dezvoltat pentru uz didactic, acesta a fost gândit să fie fabricat în serie!
„Acesta este practic un tractor complet funcţional, care este alimentat şi propulsat numai de un motor electric”, m-a asigurat Mario Cristea, cel care s-a ocupat de partea electrică şi cu care am avut plăcerea să discut şi în urmă cu trei ani. „Avem pompa hidraulică, care ne ajută să avem şi servodirecţie, toată hidraulică pe spate. Dispune de priză de putere şi pe faţă, şi pe spate, are tracţiune 4x4 şi, de data asta, este şi inteligent. Este echipat cu GPS. De asemenea, avem posibilitatea să transmitem datele pe un website, de unde se pot urmări consumul și nivelul de încărcare a bateriei. Are montată o cameră care funcţionează şi pe timp de noapte. Se pot transmite şi imagini în timp real, dacă e nevoie”, mi-a explicat cercetătorul ştiinţific. Desigur, acest site poate fi accesat pe baza unei parole de utilizator de pe orice dispozitiv cu acces la internet.
Capacitatea bateriei este de 17 kWh. Iar dacă ai o priză de alimentare la 220 de volţi şi 32 de amperi, acumulatorul se încarcă în trei ore de la 0 la 90%, susţine reprezentantul INMA. Acest concept, aşa cum a fost el gândit, se pretează cel mai bine a fi utilizat în sere. Dar aria se poate extinde foarte uşor, pentru că în testele efectuate până acum, autonomia de operare a fost de peste 4 ore la tractare, fără a lua însă în calcul timpii în care tractorul stă efectiv. „Consumul este undeva la 3,5 kW/h în funcţiune. Ceea ce, la preţurile de astăzi, ar fi un cost de numai 4 lei pe oră în condiţii de lucru! În anumite situaţii, desigur, el poate funcţiona şi opt ore până când e nevoie să fie încărcată bateria. Pentru că de obicei un tractor mai are şi momente de staţionare în timpul operaţiunilor dintr-o fermă”, afirmă specialistul.
Doi ani a durat construcţia acestui prototip. Iar acum ambiţia celor implicaţi în proiect este să ofere tractorului electric capabilităţi de funcţionare autonomă şi să poată fi comandat şi monitorizat direct de pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară intervenţia unui operator.
„Costurile au fost destul de mari, chiar dacă nu aş putea spune cu exactitate cât s-a cheltuit cu el. Poate undeva la 40.000 de euro, cu aproximaţie. Pentru că pe lângă materialele şi echipamentele folosite şi munca propriu-zisă, a existat partea de testare”, ne-a mărturisit Mario Cristea. În orice caz, nu este deloc un preţ mare pentru un prototip, ţinând cont că în acest domeniu se cheltuiesc sume uriaşe în alte ţări.
un articol de
LIVIU GORDEA