Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tractorul autonom este pregătit să intre în producția de serie!

Publicat: 04 martie 2022 - 12:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lansarea tractorului autonom este privită ca o declaraţie de intenţie a celui mai mare producător de tehnică agricolă din lume. Viitorul se decide acum şi e doar o chestiune de timp până când noile tehnologii vor ajunge şi în Europa!

Unii şi-au imaginat, alţii au prospectat, iar John Deere a făcut paşi concreţi în vederea lansării pe piaţă a primului tractor complet autonom. Aşadar, nu este vorba de un concept, ci de un tractor 100% funcţional care este deja disponibil şi va fi comercializat chiar de anul acesta!

 john-deere-autonomous-tractor-1-_b


Primii beneficiari, americanii


Probabil mai întâi pe pieţele nord şi sud-americane, unde legislaţia este mult mai permisivă. Europa mai are de aşteptat, deşi există cu siguranţă cerere şi aici pentru astfel de echipamente.

Anunţul a fost făcut public cu ocazia Consumer Electronic Show (CES), cea mai mare expoziţie de tehnologie, desfăşurată la început de ianuarie în Las Vegas, unde a şi fost prezentată pentru prima dată varianta modificată a modelului de tractor R8, înzestrată cu funcţii de conducere care nu necesită prezenţa unui operator pe scaunul din cabină.

 

Vezi imaginile video cu primul tractor complet autonom funcțional sută la sută!

 

 

Iată trei lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre primul tractor autonom pregătit să intre în producţia de serie:


1. Rezultatul a 20 de ani de cercetări

 

Tehnologia de conducere autonomă există la tractoare de ceva vreme, făcând posibilă o prelucrare mai precisă a terenului. Pe cale de consecinţă, asta a însemnat o creştere de productivitate şi o eficienţă mai mare în planificarea operaţiunilor agrotehnice. Dar aceste tractoare mai aveau nevoie de un operator care să stea pe scaunul şoferului, chiar dacă nu atingeau volanul de cele mai multe ori.

Tractorul complet autonom al celor de la John Deere îl eliberează în sfârşit pe fermier din cabină. Acesta poate controla acum tractorul dintr-o aplicaţie de pe calculatorul din birou sau chiar de pe telefonul mobil inteligent. Asta în timp ce maşina se poate poziţiona singură în câmp, cu ajutorul sistemului de ghidare GPS şi al altor tehnologii avansate, poate efectua lucrările agricole de prelucrare a solului (pentru moment!) și se poate întoarce la capăt de rând, ocolind obstacolele şi revenind la bază pentru alimentarea cu combustibil în caz de necesitate.

Pentru identificarea mediului de lucru, foloseşte şase perechi de camere video, fiind înzestrat, de asemenea, cu capabilităţi de inteligenţă artificială şi învăţare automată (machine learning).

Aşadar, în loc să fie nevoit să petreacă 8 până la 12 ore pe zi în tractor, proprietarul sau operatorul unui astfel de tractor autonom se va putea concentra pe alte sarcini din fermă.

 

2. Sistemul no-till, o alternativă durabilă


John Deere speră că tractorul său autonom va scurta lista lungă de îndatoriri pe care fermierii le au zilnic. Şi chiar dacă producătorul american şi-a propus ca acest tractor să facă totul în fermele vegetale, de la semănat până la recoltat, modelul care va ieşi anul acesta pe poarta fabricii din Iowa este pregătit în momentul de faţă doar pentru operaţiunile de prelucrare a solului.

Ce înseamnă asta pentru durabilitate? Trecerea la modelul de agricultură no-till este privit astăzi ca una dintre cele mai eficiente şi populare tehnici de agricultură regenerativă. Renunţarea la arătură asigură protecţie împotriva eroziunii solului şi a pierderilor de carbon organic în atmosferă.

Dar nu a reuşit să convingă prea mulţi fermieri, cel puţin în Europa, deoarece e nevoie de doi până la trei ani de tranziţie până când rezultatele să poată fi cuantificabile din punct de vedere economic. R8 în varianta sa autonomă, care poate lucra până la 130 de hectare pe zi, reprezintă o modalitate mai uşoară de a efectual lucrările solului, ce ar putea încuraja fermierii să adopte pe scară largă agricultura fără arătură, ca o alternativă mai durabilă la agricultura convenţională.

 

3. Creştere dramatică a fluxului de date


La CES, John Deere a subliniat modul în care tractorul autonom va colecta date despre sol la fiecare trecere de prelucrare a terenului, creând o amprentă digitală a fermei. Şi pentru că tractorul autonom poate rula mai mult şi mai greu decât ar putea un om, colectarea de date va fi mai mare decât se putea realiza înainte. Fermierii vor avea acces la toate aceste date, care vor putea fi consultate în timp real şi în orice moment de pe dispozitivele mobile de tip smartphone sau tabletă, iar informaţiile sunt criptate pe ambele părţi pentru a asigura confidenţialitatea afacerii fermierilor. Există totuşi anumite îngrijorări că John Deere ar putea începe să taxeze fermierii sau prestatorii de servicii pentru accesul la aceste servicii de date. Dar asta nu ar trebui să constituie neapărat o problemă. Colectarea de date, mai multe şi mai precise, despre sol, plante şi recolte, ar putea ajuta fermierii să-şi îmbunătăţească performanţele. Dacă tractorul autonom le permite fermierilor să privească mai bine terenurile lor, folosind aceste informaţii pentru a face ajustări mai bune pentru mediu, noul R8 ar putea deschide uşa sustenabilităţii în agricultură la un nivel nemaivăzut până acum.

 john-deere-autonomous-tractor-2-_b


TRACTORUL AUTONOM ELECTRIC

 

În ultimii ani, John Deere a cumpărat o serie de companii tehnologice, începând cu startup-ul de inteligenţă artificială Blue River, tranzacţie finalizată în 2017, şi până la achiziţionarea producătorului de baterii EV Kreisler Electric, perfectată la sfârşitul anului trecut. Această campanie de achiziţii a ajutat gigantul american să dezvolte iniţial un prototip de tractor autonom fără cabină, alimentat de la acumulatori, ce părea a fi jumătatea frontală a unui tractor articulat pe şenile.

Vezi cum arăta acest concept de tractor complet electric și fără cabină!

 

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1734 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?